Γραμμή Μπλίνκεν για τα ευρωτουρκικά στην Ε.Ε.

by/ 0 Comments / 2 View / 26/03/2021

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, έβαλε τη σφραγίδα του στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, δίνοντας ξεκάθαρα μηνύματα προς όλους και προς την Ε.Ε. για την πορεία των διατλαντικών σχέσεων, προετοιμάζοντας τη χθεσινή παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

 

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η κοινή δήλωση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικών της Ε.Ε. Ζ. Μπορέλ.

 

Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ «έχουν στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και θα συνεργαστούν για βιώσιμη αποκλιμάκωση», τονίζεται στην κοινή δήλωση Μπορέλ-Μπλίνκεν και επισημαίνεται ότι «τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ε.Ε. ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία, που υποστηρίζεται από το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

 

 

Πάνω στη δήλωση αυτή που έγινε αργά το βράδυ της Τετάρτης διαμορφώθηκαν το δεύτερο και στη συνέχεια το τρίτο σχέδιο δήλωσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία, καθώς το πρώτο που κυκλοφόρησε την Τρίτη δεν είχε καμία αναφορά στο ζήτημα του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αμερικανική προσέγγιση στο θέμα της συμπεριφοράς της Τουρκίας διατυπώθηκε με σαφήνεια στη δήλωση Μπλίνκεν μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου το βράδυ της Τρίτης. «Προσβλέπω στη συνέχιση της συνεργασίας με τη σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ Τουρκία, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, εξέφρασα τη στήριξή μας για τις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα και τόνισα τη σημασία της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Πριν από τη συνάντηση με τον Μ. Τσαβούσογλου είχε σύντομη συνάντηση με τον Ν. Δένδια.

 

Η συνάντηση Μπλίνκεν-Τσαβούσογλου κράτησε πάνω από μισή ώρα και όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, δεν ήταν μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας αλλά ουσιαστική, στο σύνολο της ατζέντας των διμερών και περιφερειακών εξελίξεων.

 

«Συζητήσαμε όλες τις πτυχές των διμερών μας σχέσεων, σε μια εποικοδομητική συνάντηση. Είχαμε ανταλλαγή περιεκτικών απόψεων σχετικά με το Αφγανιστάν, την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Μ. Τσαβούσογλου, χωρίς να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των S-400 και των αμερικανικών κυρώσεων το οποίο είναι στην κορυφή της ατζέντας των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων και είχε συζητηθεί την προηγουμένη σε τηλεδιάσκεψη του συμβούλου του Τ. Ερντογάν Ιμπρ. Καλίν με τον σύμβουλο ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

 

Και από την ανακοίνωση Τσαβούσογλου και από τη δήλωση Καλίν φαίνεται πως δεν υπήρξε ανταπόκριση στις τουρκικές ιδέες για διαπραγμάτευση επί του θέματος σε επίπεδο τεχνικής επιτροπής, για αποθήκευση του ρωσικού συστήματος και άρση των κυρώσεων. Και στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, όπως και για το Κυπριακό, οι δηλώσεις Μπλίνκεν δίνουν ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η πολιτική των τουρκικών προκλήσεων δεν είναι ανεκτή από την Ουάσινγκτον.

 

Ο συντονισμός της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ αυξάνει κατακόρυφα την πίεση προς την Αγκυρα μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο, όπου μετατέθηκαν η αξιολόγηση των ευρω-τουρκικών σχέσεων και ο οδικός χάρτης για το άνοιγμα της θετικής ατζέντας, παρά τις προσπάθειες του Τ. Ερντογάν προς την Αν. Μέρκελ και τον Μ. Ντράγκι, παραμονές της συνόδου.

Efsyn.gr