Για ακόμη μια φορά οι Γάλλοι ψηφίζουν «για να μη βγει Λεπέν»

by/ 0 Comments / 0 View / 06/04/2022

Κορίνα Βασιλοπούλου

Τo αναμενόμενο δίπολο Μακρόν εναντίον Λεπέν και ο παράγοντας Μελανσόν. Βρισκόμαστε μόλις τέσσερις μέρες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία και η πιθανότερη εκδοχή, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι η επανάληψη του 2017: πρωτιά Μακρόν που θεωρείται φαβορί, με την ακροδεξιά Λεπέν στη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο, με τον δεύτερο γύρο να θέτει στους ψηφοφόρους το εκβιαστικό δίλημμα της επιλογής ανάμεσα στην ακραία έκφανση της Δεξιάς ή σε μια πιο «ήπια» εκδοχή της. Ενα προβλέψιμο σκηνικό που θα μπορούσε να ανατραπεί αν ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας κάνει την έκπληξη και περάσει αυτός στον δεύτερο γύρο. Δεν είναι το πιθανότερο σενάριο, ούτε όμως και αδύνατο, καθώς ο Μελανσόν ανεβάζει σταθερά τα ποσοστά του πλησιάζοντας τη «δεδομένη» ως δεύτερη Λεπέν.

Πάντως, σε μια προεκλογική εκστρατεία που ναι μεν έχει επηρεαστεί, όχι όμως και καθοριστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αυτή που μειώνει τη δημοσκοπική ψαλίδα με τον Γάλλο πρόεδρο είναι η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν περνώντας τον πήχη του 20% και αφήνοντας μακράν πίσω της τόσο τον αντίπαλό της από τον χώρο της Ακρας Δεξιάς Ερίκ Ζεμούρ όσο και την υποψήφια των νεογκολικών Ρεπουμπλικανών Βαλερί Πεκρές.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση των εταιρειών OpinionWay και Kea Partners για λογαριασμό των Les Echos και Radio Classique που δημοσιοποιήθηκε χθες, ο Μακρόν και η Λεπέν πηγαίνουν στον δεύτερο γύρο, ο πρώτος με 27% και η δεύτερη με 23%, ενώ ο σημερινός πρόεδρος επικρατεί τελικά με 53%. Αλλη δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χθες από την Harris Interactive δείχνει τη διαφορά μεταξύ των δύο μόλις στις 3,5 μονάδες (26,5% για τον Μακρόν, 23% για τη Λεπέν), ενώ ο Μελανσόν ακολουθεί με 17%.

«Μην πιστεύετε τους δημοσκόπους που λένε ότι οι εκλογές έχουν κριθεί. Δείτε εμάς: Πριν από πέντε χρόνια φαινόταν αδύνατον. Τίποτα δεν είναι αδύνατον», είπε ο Γάλλος πρόεδρος το Σάββατο στην πρώτη προεκλογική του συγκέντρωση σε προάστιο του Παρισιού, προειδοποιώντας τους ψηφοφόρους του να μην επαναπαύονται. Η προσωρινή δημοσκοπική άνοδος που είδε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει υποχωρήσει, καθώς οι Γάλλοι δείχνουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για την καθημερινότητά τους και τις συνέπειες του πολέμου σε αυτήν παρά για τον πόλεμο αυτόν καθ’ εαυτόν και τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Σε αυτό το σημείο ο Μακρόν χωλαίνει, καθώς οι βασικές προεκλογικές του υποσχέσεις απευθύνονται κυρίως στις επιχειρήσεις (φοροελαφρύνσεις, χαλάρωση των κανόνων της αγοράς εργασίας) και όχι τόσο στους πολίτες, ενώ η επιμονή του να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 χρόνια βρίσκει αντίθετους τους Γάλλους στη μεγάλη τους πλειονότητα.

Η Λεπέν, από την άλλη, χωρίς να ξεχνά τις εθνικιστικές και ξενοφοβικές διακηρύξεις που την ανέδειξαν, εστιάζει περισσότερο στο κοινωνικό κομμάτι και χτυπά τον Μακρόν κυρίως μέσω του συνταξιοδοτικού. Οπως μάλιστα επισήμαινε χθες η Liberation, η φιλορωσική της στάση -την οποία αποφεύγει να επιδείξει αυτό το διάστημα- και η άρνησή της να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή και πιο πρόσφατα τη σφαγή στην Μπούτσα δεν είναι πράγματα που φαίνεται να της στοιχίζουν, καθώς επικεντρώνεται στις επιπτώσεις αυτού του πολέμου στον απλό κόσμο στη Γαλλία.

Και ο Μελανσόν; Σταθερά τρίτος στα γκάλοπ και πρώτος μεταξύ μιας πλειάδας αριστερών και κεντροαριστερών υποψηφίων και με το Σοσιαλιστικό Κόμμα με επικεφαλής τη δήμαρχο Παρισίων Αν Ινταλγκό να έχει καταβαραθρωθεί δημοσκοπικά, προβάλλει εαυτόν ως τη «χρήσιμη ψήφο» από τον χώρο της Αριστεράς και τον μόνο ικανό να κονταροχτυπηθεί με Μακρόν και Λεπέν.

Χθες μάλιστα η Liberation παρουσίαζε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πτυχή. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ViaVoice για λογαριασμό της γαλλικής εφημερίδας, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν θεωρείται ο πλέον αξιόπιστος για το 45% των ψηφοφόρων από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, ενώ το 47% των ψηφοφόρων του ίδιου χώρου σκέφτεται να αποθέσει σε αυτόν τη «χρήσιμη ψήφο» του προκειμένου να ανακόψει την πορεία της Λεπέν. Οπως σχολίαζε η Liberation, ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας έχει ελπίδες να περάσει στον δεύτερο γύρο χάρη σε αυτήν την κατηγορία των ψηφοφόρων…

efsyn.gr