Γερμανία / Το SPD υπέρ συνεργασίας με Πράσινους και οι Βερολινέζοι με τους πρόσφυγες

by/ 0 Comments / 0 View / 07/09/2021

Πάνω από 30.000 διαδηλωτές στο Βερολίνο για την αλληλεγγύη, την ανεκτικότητα και την κλιματική κρίση εξέπεμψαν μήνυμα υπέρ της υποδοχής προσφύγων

Οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δείχνουν ότι η Γερμανία ετοιμάζεται να γυρίσει σελίδα, με τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς να ανοίγει τα χαρτιά του για κυβέρνηση συνεργασίας με τους Πράσινους, αποφεύγοντας διπλωματικά και επιδεικτικά να αναφερθεί στην Αριστερά (Die Linke), ενώ οι δρόμοι του «κοκκινο – πρασινο – κόκκινου» Βερολίνου γέμισαν με χιλιάδες αντιρατσιστές διαδηλωτές.

«Θα ήθελα να κυβερνήσω μαζί με τους Πράσινους» τόνισε ο Σολτς στην προοδευτική εφημερίδα Tagesspiegel εκτιμώντας ότι οι προτάσεις πολιτικής των δύο κομμάτων «αλληλοεπικαλύπτονται» σε πολλά σημεία, αφού συμφωνούν να αυξήσουν τον εθνικό ελάχιστο μισθό στα 12 ευρώ την ώρα, από τα 9,60 ευρώ που είναι σήμερα, να αυξήσουν τη φορολογία στον μεγάλο πλούτο, να επιταχύνουν τη μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για να τηρηθούν οι κλιματικοί στόχοι και να υπάρξει στενότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

 

Την αλλαγή του πολιτικού κλίματος φαίνεται να επιβεβαίωσε και η μεγάλη διαδήλωση για την αλληλεγγύη, την ανεκτικότητα και εναντίον της κλιματικής αλλαγής που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Βερολίνο με το σύνθημα «#Αδιαίρετοι» και με τη συμμετοχή 30.000 ατόμων, 9.000 για την αστυνομία, που άφησαν ένα μήνυμα εναντίον του αποκλεισμού και του ρατσισμού και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της υποδοχής των προσφύγων.

 

Η διαδήλωση διοργανώθηκε μετά από κάλεσμα που είχαν κάνει 300 από τις πλέον διαφορετικές οργανώσεις, από τη Διεθνή Αμνηστία και την Pro Asyl υπέρ του ασύλου έως τα περιβαλλοντικά κινήματα, όπως το Fridays for Future, και τα κλασικά συνδικάτα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι διαδηλωτές διέσχισαν ειρηνικά, με μάσκες και αποστάσεις σχεδόν πάντα, μεγάλο τμήμα της πόλης για να περάσουν δίπλα από την καγκελαρία, τη Βουλή, την Πόρτα του Βρανδεμβούργου μέχρι να φθάσουν στην Αλεξάντερπλατς.

 

O Σολτς συναντήθηκε χθες με το Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ και τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Ματίας Κόρμαν, ενώ την Τετάρτη θα είναι η σειρά του δεξιού υποψηφίου Λάσετ να ακολουθήσει την ίδια διαδρομή, με τα Ηλύσια Πεδία να προσέχουν να μην εμφανίσουν κανενός είδος προτίμηση σε κανέναν εκ των δύο.

Ο Μακρόν συναντούσε και την Πράσινη υποψήφια καγκελάριο Αναλένα Μπέρμποκ, εάν το ζητούσε η ίδια από τη γαλλική κυβέρνηση, σύμφωνα με τη γαλλική Προεδρία, αλλά η ίδια υπογράμμισε ότι το Παρίσι «δεν είναι ο κατάλληλος τόπος για προεκλογικό αγώνα» προτιμώντας να συνεχίσει την κλασική προεκλογική εκστρατεία εστιάζοντας την προσοχή της στους πολίτες και τα προβλήματά τους.

 

Η Α. Μπέρμποκ φαίνεται ότι αρνήθηκε να παραχωρήσει συνέντευξη στη μεγαλύτερη και πλέον λαϊκίστικη εφημερίδα Bild, που κυκλοφόρησε την Κυριακή με άδεια σελίδα υποστηρίζοντας προκλητικά: «Αυτή είναι η σελίδα σας, κυρία Μπέρμποκ. Εδώ η υποψήφια θα μπορούσε να εξηγήσει πώς σχεδιάζει να κυβερνήσει, ποιες αξίες υπερασπίζεται. Αλλά μετά από αρκετές εβδομάδες δισταγμού αρνήθηκε να το κάνει, επειδή προφανώς δεν βρήκε χρόνο γι’ αυτό».

 

Οι Πράσινοι από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι η Μπέρμποκ δεν έδωσε τη συνέντευξη λόγω των αυξημένων προεκλογικών της υποχρεώσεων. Η δημοσκόπηση πάντων της Bild που δημοσιεύτηκε την Κυριακή έδωσε το μεγαλύτερο προβάδισμα στον Σολτς με 25%, έναντι 20% του Λάσετ και 16% της Μπέρμποκ, ενώ το Politbarometer της δημόσιας τηλεόρασης ZDF έδωσε 25% στο SPD Σολτς, 22% στη Δεξιά και 17% στους Πράσινους.

 

Οι αντοχές της Linke στο 7% τροφοδοτούν τις ανησυχίες και τον αντικομμουνισμό του κατεστημένου ότι μπορεί να γίνει ο τρίτος εταίρος της νέας κυβέρνησης, ενώ η δημοσίευση των βασικών στόχων της Αριστεράς δείχνουν ότι δεν έχει μεγάλες διαφορές από τα άλλα δύο προοδευτικά κόμματα, με εξαίρεση την εξωτερική πολιτική.

Avgi.gr