Γερμανία / Εξαπλώνονται επικίνδυνα τα νεοναζιστικά δίκτυα

by/ 0 Comments / 3 View / 02/12/2020

Επιδρομές σε τρία γερμανικά κρατίδια εξαπέλυσε αιφνιδιαστικά χθες η ομοσπονδιακή αστυνομία της χώρας κατάσχοντας υλικό και εξοπλισμό ακόμη μίας νεοναζιστικής οργάνωσης που τέθηκε πρόσφατα εκτός νόμου.

Περισσότεροι από 180 αστυνομικοί συμμετείχαν στις επιχειρήσεις κατά της Wolfsbrigade 44, οργάνωσης που, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, επιδιώκει την “επανεγκαθίδρυση του ναζιστικού καθεστώτος και την κατάργηση των δημοκρατικών θεσμών”.

H νεοναζιστική οργάνωση ιδρύθηκε το 2016 και συστήθηκε άμεσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ακραία ρατσιστικά και αντισημιτικά συνθήματα. Εκτός από σβάστικες και άλλα ναζιστικά σύμβολα, η γερμανική αστυνομία ανακάλυψε στα 11 διαμερίσματα που ερεύνησε αρκετά κυνηγετικά μαχαίρια, ματσέτες και ξιφολόγχες. Στις αρχές του χρόνου, η γερμανική κυβέρνηση είχε θέσει εκτός νόμου ακόμη μια νεοναζιστική οργάνωση, την Combat 18, ομάδα που, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, προήγαγε “τον ακροδεξιό εξτρεμισμό και το αντισημιτικό μίσος” με την παραγωγή νεοναζιστικής μουσικής και τη διοργάνωση συναυλιών για οπαδούς της Ακροδεξιάς.

Το πρόβλημα όμως στη σημερινή Γερμανία δεν αφορά μόνο την εξάπλωση ομάδων που εκφράζουν ανοιχτά τη νοσταλγία τους για τα χρόνια του ναζισμού. Αφορά κυρίως τη διείσδυση της ακροδεξιάς ιδεολογίας στους κρατικούς μηχανισμούς.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο Λόρενς Κάφλιερ, υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου του Μεκλαμβούργου – Δυτικής Πομερανίας, αναγκάστηκε σε παραίτηση όταν ήρθαν στην επιφάνεια οι διασυνδέσεις του με τη ρατσιστική οργάνωση “Βόρειος Σταυρός”. Ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός ήταν υπουργός Εσωτερικών του συγκεκριμένου κρατιδίου τα τελευταία 14 χρόνια.

Δεν ήταν η μοναδική αποκάλυψη για τις υπόγειες διασυνδέσεις του επίσημου γερμανικού κράτους με την ακροδεξιά ιδεολογία. Τον Οκτώβριο, η εκπομπή “Monitor” του δημόσιου τηλεοπτικού καναλιού ARD αποκάλυψε ένα ακροδεξιό chat group στις τάξεις της βερολινέζικης αστυνομίας.

Τον Σεπτέμβριο είχε αποκαλυφθεί ότι παρόμοιο chat group λειτουργούσε και για μέλη της αστυνομικής δύναμης του Μίλχαϊμ. Σε αυτή την περίπτωση, μάλιστα, ήταν ο ίδιος ο αστυνομικός διευθυντής εκείνος που αναπαρήγαγε την ακροδεξιά προπαγάνδα.

Στις 6 Οκτωβρίου, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέερχοφερ παρουσίασε έκθεση για τον ακροδεξιό εξτρεμισμό στη χώρα. Αν και το κείμενο υποβάθμιζε τη σημασία παρόμοιων δικτύων επιχειρώντας να δείξει ότι το πρόβλημα οφείλεται αποκλειστικά στη δράση περιθωριακών ομάδων, ο υπουργός υποχρεώθηκε να παραδεχτεί ότι περισσότερα από 400 κρούσματα ακροδεξιού εξτρεμισμού καταγράφηκαν στις τάξεις της ομοσπονδιακής αστυνομίας και άλλων υπηρεσιών ασφαλείας από το 2017 ώς τον Απρίλιο του 2020.

Ο Ζέερχοφερ υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για “συστημικό ακροδεξιό εξτρεμισμό” στις τάξεις των σωμάτων ασφαλείας. Θα μπορούσε εύκολα κανείς να τον αντικρούσει. Η έκθεση δεν περιελάμβανε στοιχεία για τον γερμανικό στρατό, όπου, με βάση άλλες εκθέσεις, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από χίλιες έρευνες για παρόμοιες υποθέσεις τα τελευταία χρόνια.

Από το 1990 σχεδόν 100 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί από ακροδεξιούς στη Γερμανία. Το Ίδρυμα Amadeu Antonio κάνει μάλιστα λόγο για διπλάσιο αριθμό. “Για μεγάλο διάστημα οι αρχές και η πολιτική στη Γερμανία αδιαφόρησαν για το ότι η χώρα έχει ένα τεράστιο ναζιστικό πρόβλημα και υποτίμησαν τους κινδύνους. Ως εκ τούτου η αναβίωση της ακροδεξιάς τρομοκρατίας συνιστά πρωτίστως αποτυχία των θεσμικών οργάνων” σημειώνει χαρακτηριστικά το Spiegel.

Είναι μια αποτυχία που αποτυπώνεται σήμερα στην εξαιρετική διστακτικότητα με την οποία οι Χριστιανοδημοκράτες αντιμετωπίζουν το φαινόμενο, ανησυχώντας μήπως χάσουν ακόμη περισσότερους ψηφοφόρους προς την πλευρά του εθνικιστικού AfD.

Και, φυσικά, δεν είναι μόνο το AfD, αλλά και το απροκάλυπτα ρατσιστικό κίνημα Pegida που με πρόσχημα την προσφυγική κρίση -και πιο πρόσφατα την πανδημία και το lockdown- συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά του μίσους και της μισαλλοδοξίας. Πριν από λίγες μέρες οργάνωσε συγκέντρωση οπαδών της ανήμερα της επετείου της “Νύχτας των κρυστάλλων”, προκαλώντας τις οργισμένες αντιδράσεις της Αριστεράς καθώς και πολλών αντιρατσιστικών και εβραϊκών οργανώσεων.

Έξι περιστατικά ναζιστικής δράσης

– Εννέα νεκροί από επίθεση ακροδεξιού στο Χάναου τον φετινό Φεβρουάριο.

– Επίθεση σε συναγωγή από ένοπλο προκαλεί δύο τραυματίες τον Οκτώβριο του 2019.

– Νεοναζί, γνωστός στις αστυνομικές αρχές, εκτελεί τον Χριστιανοδημοκράτη Βάλτερ Λίμπκε στην  Έσση.

– Δεκαοκτάχρονος ακροδεξιός δολοφονεί οκτώ άτομα στο Μόναχο τον Ιούλιο του 2016.

– Από το 2000 έως το 2006 η οργάνωση “Εθνοσοσιαλιστική Αντίσταση” δολοφονεί εννέα μετανάστες και έναν αστυνομικό.

– Περισσότεροι από 100 νεκροί σε παρόμοιες επιθέσεις από τη δεκαετία του 1990.

Avgi.gr