Γαλλία: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για την εργασιακή μεταρρύθμιση – Διαδηλώσεις και στις Βρυξέλλες

by/ 0 Comments / 47 View / 25/05/2016

Συνεχίζεται η αναταραχή στην Γαλλία με φόντο την εργασιακή μεταρρύθμιση. Αυτή τη φορά το πεδίο των συγκρούσεων έχει μεταφερθεί στα διυλιστήρια πετρελαίου.

Η γαλλική αστυνομία προχώρησε  σήμερα τα ξημερώματα σε επιχείρηση για άρση του αποκλεισμού διυλιστηρίου στο Ντουσί-Λε-Μιν, στα βορειοανατολικά της χώρας, όπου εργαζόμενοι είχαν στήσει οδοφράγματα από τις 19 Μαΐου.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις, η γαλλική κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η μεταρρύθμιση θα εφαρμοστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσουν αστυνομικές επιχειρήσεις για την άρση του αποκλεισμού και των άλλων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων που έχουν καταληφθεί απειλώντας με σοβαρές ελλείψεις καυσίμων την Γαλλία. Σύμφωνα με τη συνδικαλιστική συνομοσπονδία CGT, το 20% των πρατηρίων καυσίμων στη χώρα  είναι κλειστά ή να έχουν ελάχιστες προμήθειες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κινητοποιήσεις για την εργασιακή μεταρρύθμιση παίρνουν βίαιη τροπή. Συγκρούσεις έχουν σημειωθεί σε πολλές γαλλικές πόλεις τις προηγούμενες εβδομάδες, ειδικά μετά την απόφαση της κυβέρνησης να παρακάμψει την Βουλή, νομοθετώντας με διάταγμα, προκαλώντας την σφοδρή αντίδραση ακόμη και μελών της αριστερής πτέρυγας των Σοσιαλιστών.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι η μεταρρύθμιση αυτή θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της ανεργίας που ξεπερνά το 10% και αποτελεί μια από τις βασικές δεσμεύσεις του ιδίου του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Υποστηρίζει ότι οι ισχύοντες κανόνες θα γίνουν πιο ευέλικτοι και θα δώσουν κίνητρα ενίσχυσης  της απασχόλησης, καθώς θα αυξηθούν οι προσλήψεις.

Γιατί υπάρχουν τόσο μεγάλες αντιδράσεις;

Η επίμαχη μεταρρύθμιση ουσιαστικά  θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλα τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, τα οποία κατά τα προηγούμενα χρόνια είχαν ρυθμιστεί.

Σχετικά με το ωράριο εργασίας, ο απασχολούμενος στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να εργάζεται μέχρι 10 ώρες την ημέρα. Όμως κατόπιν συμφωνίας με την επιχείρηση, αυτό μπορεί να αυξηθεί κατά 2 ώρες. Για την εβδομάδα διατηρείται το  35ώρο, όμως ορίζονται ως μέγιστο όριο οι 48 ώρες εργασίας την εβδομάδα, που μπορούν να γίνουν ακόμη και  60 μετά από έγκριση της διοίκησης. Όσον αφορά στις υπερωρίες, η προσαύξηση θα είναι τουλάχιστον 10% και θα διαμορφώνεται σε 25% αν δεν έχει προηγηθεί συμφωνία.

Επιπλέον, εισάγονται νέοι, ελαστικότεροι όροι για τις απολύσεις. Η εταιρεία μπορεί να επικαλεστεί «σημαντική έλλειψη ρευστότητας» ή «εταιρική αναδιοργάνωση, αναγκαία για την διατήρηση της ανταγωνιστικότητας». Σημαντική είναι η πρόβλεψη και για τις αποζημιώσεις. Για εργαζόμενους πάνω από 20 χρόνια, οι αποζημιώσεις δεν θα ξεπερνούν τους 15 μισθούς. Σύμφωνα με τα συνδικάτα, οι ρυθμίσεις αυτές δίνουν νέα κίνητρα για απολύσεις, ενώ προκαλούν εργασιακή ανασφάλεια και αστάθεια.

Διαδηλώσεις και στις Βρυξέλλες

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν και στους δρόμους των Βρυξελλών κατά της μεταρρύθμισης της εργασιακής νομοθεσίας.

Οι συγκεντρωμένοι που έφτασαν στη βελγική πρωτεύουσα από κάθε γωνιά της χώρας, κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Όχι στην εβδομάδα των 45 ωρών», «Μην αγγίζετε τις συντάξεις μας» και «Όχι στην (εργασιακή) ευελιξία».

Τα συνδικάτα, με την υποστήριξη κομμάτων της αντιπολίτευσης όπως το PS ή το Κόμμα των Εργατών (PTB, ριζοσπαστική αριστερά), τάσσονται κατά της αναγωγής του εργάσιμου χρόνου σε ετήσια βάση, κάτι που θα σήμαινε ότι οι εργοδότες θα μπορούσαν να επιβάλλουν στους υπαλλήλους τους εβδομάδες εργασίας 45 ωρών, ακολουθούμενες από περιόδους με μειωμένο ωράριο εργασίας.

Αφότου ανέλαβε την εξουσία, ο δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ έχει λάβει μέτρα που ενόχλησαν ιδιαίτερα τους κοινωνικούς εταίρους, όπως ήταν το προσωρινό πάγωμα των μισθών και η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη μέχρι το 2030.

Τα συνδικάτα έχουν ανακοινώσει σειρά κινητοποιήσεων –απεργίες και διαδηλώσεις – μέχρι το φθινόπωρο.

*Με πληροφορίες από το πρακτορείο ειδήσεων  EurActiv