Γαλλία: Σεισμός από την πρωτοφανή επιστολή στρατιωτικών που μιλούν για εμφύλιο

by/ 0 Comments / 6 View / 30/04/2021

Αντιμέτωποι με κυρώσεις ενδέχεται να βρεθούν οι στρατιωτικοί που υπογράφουν την εμπρηστική επιστολή, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρές πολιτικές αναταράξεις στην Γαλλία.

Όλα ξεκίνησαν την Τετάρτη όταν δόθηκε στη δημοσιότητα ανοικτή επιστολή από απόστρατους και εν ενεργεία υψηλόβαθμους αξιωματικούς των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι προειδοποιούσαν πως η χώρα κινδυνεύει από το ξέσπασμα ενός εμφυλίου πολέμου.

Η επιστολή δημοσιεύθηκε στο ακροδεξιό περιοδικό Valeurs Actuelles, χρησιμοποιούσε ακραία αντιμουσουλμανική και αντιμεταναστευτική ρητορική και ανέφερε ότι η αποτυχία του κράτους να δράσει ενάντια στις «ορδές των προαστίων» και ενάντια άλλων ομάδων που «περιγελούν την πατρίδα και τα ήθη μας» θα οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο με χιλιάδες νεκρούς.

Ανέφερε, ακόμη, ότι οι «χαλαρές» κυβερνητικές πολιτικές θα φέρουν χάος στην χώρα και θα είναι απαραίτητη η «παρέμβαση των συντρόφων μας που υπηρετούν τη χώρα σε μια επικίνδυνη προσπάθεια προστασίας των αξιών του πολιτισμού μας».

Ο επικεφαλής των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε ότι οι εν ενεργεία στρατιωτικοί που υπογράφου την επιστολή αναμένεται να περάσουν από στρατοδικείο και να αποστρατευθούν άμεσα.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ χαρακτήρισε την πρωτοφανή για τα γαλλικά δεδομένα παρέμβαση των στρατιωτικών ως «κίνηση ενάντια σε όλες τις δημοκρατικές αρχές, την τιμή και το καθήκον του στρατού»

Οι πρωταγωνιστές πίσω από αυτή την κίνηση που απασχολεί έντονα την επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες φέρονται να έχουν δεσμούς με ακροδεξιά και αντιμεταναστευτικά κινήματα στη χώρα.

Ο πρώτος υπογράφων, ο Ζαν Πιερ Φαμπρ-Μπερναντάκ, κάποτε ήταν υπεύθυνος ασφαλείας του Ζαν Μαρί Λεπέν, ενώ άλλοι, όπως ο απόστρατος Αντουάν Μαρτίνεζ είχαν ιδρύσει στο παρελθόν οι ίδιοι ακροδεξιές ομάδες.

Η επιστολή έρχεται σε μια τεταμένη περίοδο για τη γαλλική κοινωνία, έπειτα από τη δολοφονία γυναίκας αστυομικού την περασμένη εβδομάδα σε ένα περιστατικό που η κυβέρνηση συνδέει με την τρομοκρατία.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Μακρόν, άλλωστε, έκανε λόγο για «ισλαμιστική τρομοκρατία», δηλώνοντας ότι η χώρα του δεν θα υποχωρήσει.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση συζητά ένα νέο νομοσχέδιο για να ενισχύσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της,επιτρέποντας τη χρήση αλγορίθμων ώστε να εντοπίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες ύποπτη δραστηριότητα σε τζιχαντιστικές και άλλες εξτρεμιστικές ιστοσελίδες.

Efsyn.gr