Γαλλία: Διαδηλώσεις ενάντια στην εργασιακή μεταρρύθμιση

by/ 0 Comments / 85 View / 17/05/2016

Σε κλοιό διαδηλώσεων αυτή την εβδομάδα πολλές γαλλικές πόλεις, καθώς τα συνδικάτα αποφάσισαν νέες δυναμικές κινητοποιήσεις κατά του εργασιακού νόμου που προωθεί η κυβέρνηση Ολάντ. Οι αρχές ασφαλείας, πάντως, έχουν ανακοινώσει μερική απαγόρευση συγκεντρώσεων, ενώ τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε στοχοποίηση συγκεκριμένων ακτιβιστών με απαγόρευση κυκλοφορίας.

Επτά γαλλικά συνδικάτα κάλεσαν σε διήμερο απεργιών και διαδηλώσεων από τις 17 έως και τις 19 Μαΐου με πορείες και συγκεντρώσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη στο Παρίσι, αλλά και σε άλλες πόλεις (Μασσαλία, Λιλ, Λυών, Νάντ κ.α.).

Οι αντιδράσεις εργαζομένων και φοιτητών συνεχίζονται εδώ και δύο μήνες ως αντίδραση στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση Ολάντ για περαιτέρω φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας με τα συνδικάτα να καταγγέλλουν πως οι νέες ρυθμίσεις είναι εξαιρετικά γενναιόδωρες προς την εργοδοσία.

Στο επίκεντρο των διαδηλώσεων έχει βρεθεί το νέο κίνημα των πλατειών Nuit Debout, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, στις προηγούμενες διαμαρτυρίες, έχουν σημειωθεί επεισόδια και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας.

Μια χώρα σε αστυνομικό κλοιό

Εκτός από το Παρίσι μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις όπως η Λυών, η Ναντ, η Μασσαλία, η Λιλ, η Χάβρη κ.α.

Στη Ναντ, αλλά και τη Μασσαλία και το Λε Μαν, οδηγοί φορτηγών έχουν αποκλείσει βασικές οδικές αρτηρίες και διαδηλωτές πραγματοποιούν πορείες στους δρόμους των πόλεων.

«Δεν υποχωρώ»

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος Ολάντ εμφανίζεται ανυποχώρητος αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις παρά τις διαμαρτυρίες στους δρόμους, τις κινητοποιήσεις μέρους της αριστεράς, τις «φουρτούνες» στη Βουλή και στα εσωκομματικά.

Σε συνέντευξή του (Europe 1) ο πρόεδρος της Γαλλίας υποστήριξε πως ο νόμος αυτός «θα περάσει, γιατί συζητήθηκε, τέθηκε υπό επεξεργασία, διορθώθηκε, τροποποιήθηκε και ότι στο «εξής έχει την υποστήριξη των μεταρρυθμιστικών συνδικάτων και μιας πλειοψηφίας των σοσιαλιστών βουλευτών».

«Η μάχη θα κερδηθεί μόνο όταν έχουμε, κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών, συνεχή μείωση της ανεργίας. Χρειάζεται χρόνος ώστε οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις να τεθούν σε ισχύ», δήλωσε.