Γαλλία: “Ήττα της Λεπέν από το μέτωπο κατά της ακροδεξιάς”

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Γαλλία: “Ήττα της Λεπέν από το μέτωπο κατά της ακροδεξιάς” / 32 View / 14/12/2015

Βαριά ήττα επεφύλαξαν στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν οι κάλπες του β’ γύρου των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, παρά την ιστορική επικράτηση του στον πρώτο γύρο πριν από μία εβδομάδα. Σύμφωνα με τα exit polls το Εθνικό Μέτωπο δεν επικράτησε σε καμία από τις τρεις περιφέρειες που στόχευε.

Σε μήνυμα του ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς χαιρέτισε την εξέλιξη τονίζοντας ωστόσο πως δεν είναι ώρα για θριάμβους. «Ο κίνδυνος που αντιπροσωπεύει η ακροδεξιά δεν έχει εξαλειφθεί, απέχουμε πολύ από αυτό», υπογράμμισε υπενθυμίζοντας την άνευ προηγουμένου νίκη του Εθνικού Μετώπου στον πρώτο γύρο των εκλογών και ενώ απομένουν 16 μήνες από τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Τα υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσε το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο στις περιφερειακές εκλογές της Γαλλίας θα πρέπει να γίνουν αντιληπτά ως μια «προειδοποίηση» προς όλους τους πολιτικούς, δήλωσε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και επικεφαλής του κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι.

Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν είχε επικρατήσει σε 6 περιφέρειες εκ των 13 την 6η Δεκεμβρίου, σήμερα ωστόσο στο δεύτερο γύρο δεν επικρατεί σε καμία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Η Μαρίν Λεπέν από την πλευρά της εμφανίστηκε απτόητη. «Τίποτα δεν θα μπορέσει να μας σταματήσει» διαμήνυσε η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Δεξιά κατακτάει 7 περιφέρειες, περιλαμβανομένης της περιφέρειας του Παρισιού, «προπυργίου» της Αριστεράς εδώ και 17 χρόνια.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και οι σύμμαχοί του περιορίζουν τις απώλειες καθώς όπως όλα δείχνουν κερδίζουν 5 περιφέρειες εκ των συνολικά 13. Στην Κορσική επικράτησαν οι εθνικιστές.

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή, Ζαν-Υβ Καμούς το αποτέλεσμα της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης πριν από τις εκλογές του 2017 «τείνει να επιβεβαιώσει ότι το Εθνικό Μέτωπο έχει οδηγηθεί σε ένα αδιέξοδο: κατέγραψε εντυπωσιακά αποτελέσματα στον πρώτο γύρο, ωστόσο δεν γνωρίζει πώς να προχωρήσει παρακάτω».

Ο Ζαν Βιάρντ, επίσης πολιτικός αναλυτής, υποστηρίζει: «Η ακροδεξιά δεν έχει την επιθυμία να ανέλθει στην εξουσία».

Οι προσέλευση των Γάλλων ψηφοφόρων στις κάλπες για το δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση με τον πρώτο, μια ένδειξη της κινητοποίησης που υπήρξε και χαιρετίστηκε με ικανοποίηση από τα στελέχη της Δεξιάς και της Αριστεράς ως ένα «δημοκρατικό άλμα».

*Με πληροφορίες από  ΑΠΕ και Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP)