Γέφυρες με τον αραβικό κόσμο

by/ 0 Comments / 0 View / 14/07/2021

Στενότερες πολιτικές σχέσεις με τις χώρες του Αραβικού Συνδέσμου αναπτύσσει η Αθήνα με το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν χθες στο Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας με τον γενικό γραμματέα του Συνδέσμου Α. Γκέιτ. Η πρωτοβουλία, πέραν του ισχυρού συμβολισμού για τις ελληνο-αραβικές σχέσεις, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο περιφερειακής συνεργασίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για τα ελληνικά συμφέροντα.

«Το μνημόνιο συνεργασίας θεσμοθετεί τις πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών και μεταξύ Ελλάδας και μελών του Αραβικού Συνδέσμου» ανακοίνωσε ο Ν. Δένδιας. Μιλώντας στην τελετή υπογραφής, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι βασικές αρχές της συνεργασίας είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας όλων των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης, της Συρίας και του Ιράκ.

Ο Ελληνας υπουργός επανέλαβε τις διεθνείς συμφωνίες για αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από αυτές τις χώρες και παράλληλα σημείωσε την ανάγκη για ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας έναντι των τρομοκρατικών απειλών. Αναφέρθηκε, επίσης, στον ρόλο της Ελλάδας για ενίσχυση των σχέσεων των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου με την Ε.Ε. Η συνεργασία Ελλάδας – Αραβικού Συνδέσμου έρχεται ως συνέχεια της στενής σχέσης με την Αίγυπτο, σε όλα τα ανοιχτά προβλήματα της περιοχής.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σ. Σούκρι, ολοκλήρωσε χθες την επίσκεψη στις Βρυξέλλες όπου, πέρα από τη συνάντηση εργασίας που είχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, είχε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Ζ. Μπορέλ και τον Σ. Μισέλ, την επίτροπο Μετανάστευσης Ι. Γιόχανσον, την υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου Σ. Βιλμές και τον νέο υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Γ. Λαπίντ, που ήταν κι αυτός προσκεκλημένος στο Συμβούλιο. Στο επίκεντρο των συνομιλιών ήταν οι εξελίξεις στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η κατάσταση στην Αιθιοπία με την προσφυγική κρίση που πυροδοτεί η απόφαση της αιθιοπικής κυβέρνησης για την κατασκευή ενός νέου φράγματος. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις σχέσεις με την Τουρκία και τις νέες τουρκικές προκλήσεις κατά της Κύπρου εν όψει της επίσκεψης Ερντογάν στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Ζ.-Ι. Λε Ντριάν τον οποίο ενημέρωσε για την κατάσταση που διαμορφώνεται με την επίσκεψη Ερντογάν. Η Γαλλία ασκεί αυτό τον μήνα την προεδρία του Σ.Α. του ΟΗΕ και στις 21 Ιουλίου είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του οργάνου για τα αποτελέσματα της διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό. Ο Κύπριος υπουργός είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ινδό ομόλογό του Σ. Τζαϊσανκάρ, καθώς τον επόμενο μήνα την προεδρία του Σ.Α. του ΟΗΕ θα ασκεί η Ινδία.

efsyn.gr