Βρετανία: Εμφύλιος στο Εργατικό Κόμμα – Ο σκηνοθέτης Κεν Λόουτς διαγράφηκε και άφησε αιχμές

by/ 0 Comments / 0 View / 19/08/2021

Εκτός Εργατικού Κόμματος βρίσκεται ο 85χρονος Βρετανός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς, ο οποίος υποστηρίζει ότι τον διέγραψαν από το κόμμα. Ο διάσημος σκηνοθέτης, του οποίου οι ταινίες θεωρούνται ορόσημο του κοινωνικού ρεαλισμού, υποστήριξε ότι η διαγραφή του οφείλεται στο ότι «δεν πρόκειται να αποκηρύξει όσους έχουν ήδη διαγραφεί από το κόμμα», ενώ έκανε λόγο ακόμα και για «κυνήγι μαγισσών» ενώ κατηγόρησε και τον ίδιο τον πρόεδρο των Εργατικών Κιρ Στάρμερ.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η κίνηση αυτή έρχεται έπειτα από μία σειρά δημοσιευμάτων στον βρετανικό Τύπου που σημείωναν πως ο Στάμερ ετοίμαζε μια εκκαθάριση στελεχών που υποστήριζαν ηχηρά τον προκάτοχό του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Οι υποστηρικτές του πρώην ηγέτη ισχυρίστηκαν ότι ο Στάρμερ ανέτρεψε τις κινήσεις για τον εκδημοκρατισμό του κόμματος και ότι πολέμησε ορισμένα από τα ίδια του τα μέλη με περισσότερο ζήλο από ότι οι Συντηρητικοί.

Η ανάρτηση του Loach

Στο Twitter, ο 85χρονος σκηνοθέτης, νικητής του Χρυσού Φοίνικα για την ταινία «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ», ανέφερε: «Η διοίκηση των Εργατικών αποφάσισε τελικά ότι δεν είμαι κατάλληλος να είμαι μέλος του κόμματός τους, καθώς δεν θα αποκηρύξω όσους έχουν ήδη διαγραφεί. Λοιπόν … είμαι περήφανος που στέκομαι στο πλευρό των καλών φίλων και συντρόφων που έπεσαν θύματα της εκκαθάρισης. Υπάρχει πράγματι ένα κυνήγι μαγισσών … Ο Στάρμερ και η κλίκα του δεν θα ηγηθούν ποτέ ενός κόμματος του λαού. Εμείς είμαστε πολλοί, αυτοί είναι λίγοι. Αλληλεγγύη».

Ο Λόουτς είχε αποχωρήσει και στο παρελθόν από το Εργατικό Κόμμα τη δεκαετία του 1990, όταν επικεφαλής ήταν ο Τόνι Μπλερ. Έχει επίσης δραστηριοποιηθεί σε πολιτικά κόμματα όπως το Respect και το Left Unity που παρουσιάστηκαν ως ριζοσπαστική εναλλακτική λύση στους Εργατικούς. Επανεντάχθηκε στο κόμμα μετά την εκλογή του Κόρμπιν στην ηγεσία.

Ο Κόρμπιν αποβλήθηκε από το κόμμα τον περασμένο Οκτώβριο όταν δήλωσε ότι το πρόβλημα του αντισημιτισμού στους Εργατικούς «υπερτονίζεται δραματικά για πολιτικούς λόγους» από τους αντιπάλους και τα ΜΜΕ. Μια πειθαρχική επιτροπή ήρε την αποβολή του ωστόσο ο Στάρμερ αρνήθηκε να επιστρέψει.

Ethnos.gr