Βραζιλία: Η Γερουσία αποφάσισε την καθαίρεση της Ρουσέφ – Διπλωματική ένταση με Βενεζουέλα, Βολιβία και Ισημερινό

by/ 0 Comments / 25 View / 01/09/2016

Η Γερουσία της Βραζιλίας ψήφισε υπέρ της καθαίρεσης της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ από το αξίωμά της.

Με ψήφους 61 έναντι 20 η Ρουσέφ κρίθηκε ένοχη για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων και κατά συνέπεια καθαιρείται. Πάντως η Ρουσέφ ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας προκειμένου να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

«Η Γερουσία έλαβε μια απόφαση που θα ενταχθεί στην ιστορία των μεγάλων αδικιών. Διέπραξε ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», είπε η 68χρονη Ρουσέφ, επαναλαμβάνοντας ότι είναι αθώα. «Θα επιστρέψουμε», υποσχέθηκε.

Καθήκοντα προέδρου θα αναλάβει μέχρι τη διεξαγωγή των επόμενων προεδρικών εκλογών ο νυν αντιπρόεδρος Μισέλ Τέμερ. Ο Τέμερ ασκούσε καθήκοντα προέδρου από τις 12 Μαΐου, όταν η Γερουσία αποφάσισε να θέσει σε προσωρινή αργία την πρώτη εκλεγμένη πρόεδρο της χώρας.

Σε δεύτερη ψηφοφορία, οι γερουσιαστές με ψήφους 42 υπέρ έναντι 36 κατά έκριναν ότι η Ρουσέφ θα πρέπει να διατηρήσει τα πολιτικά δικαιώματά της.

Η Ντίλμα Ρουσέφ παρουσιάστηκε ενώπιον της Γερουσίας την περασμένη Δευτέρα για να απαντήσει στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για παραποίηση των στοιχείων του δημόσιου ελλείμματος.

Πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη υπόθεση, που οδήγησε στην «σκοτεινή» ανατροπή της προέδρου της Βραζιλίας, έχει διχάσει τη κοινωνία βυθίζοντας τη χώρα σε μια βαθιά πολιτική κρίση.

Η Ντίλμα Ρουσέφ, που διατρανώνει την αθωότητά της κατήγγειλε πως οι κατηγορίες είναι προσχηματικές και η ανατροπή της δεν ήταν παρά ένα «πραξικόπημα» και πως η ίδια είναι θύμα μιας «άδικης και αυθαίρετης διαδικασίας».

Βραζιλία: Διπλωματική ένταση με Βενεζουέλα, Βολιβία και Ισημερινό μετά την καθαίρεση Ρούσεφ

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Βενεζουέλα για διαβουλεύσεις, καθώς το Καράκας καταδίκασε με έντονο τρόπο την καθαίρεση της πρώην προέδρου Ντίλμας Ρουσέφ και ανακάλεσε τον δικό του πρεσβευτή στην Μπραζίλια.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας ανακοίνωσε επίσης ότι ανακλήθηκαν οι πρεσβευτές της χώρας στη Βολιβία και στον Ισημερινό, δύο χώρες οι αριστερές κυβερνήσεις των οποίων επέκριναν επίσης έντονα την απόφαση της βραζιλιάνικης Γερουσίας να καθαιρέσει τη Ρουσέφ χθες Τετάρτη.