Βολιβία: Προς παραπομπή σε δίκη η Τζανίνε Άνιες

by/ 0 Comments / 2 View / 21/08/2021

Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι υπέβαλε κατηγορητήριο που ενδέχεται να οδηγήσει στην παραπομπή σε δίκη της πρώην μεταβατικής προέδρου της Βολιβίας, Τζανίνε Άνιες, για τον θάνατο είκοσι και πλέον διαδηλωτών το 2019.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός εισαγγελέας, ο Χουάν Λαντσίπα, ανέφερε πως υπέβαλε «στο ανώτατο δικαστήριο το κατηγορητήριο» σε βάρος της Άνιες, η οποία έχει προφυλακιστεί από τον Μάρτιο.

Η απόφαση να παραπεμφθεί η πρώην μεταβατική αρχηγός του κράτους σε δίκη θα πρέπει να εγκριθεί από τα δύο τρίτα του κοινοβουλίου που ελέγχει το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS), το κόμμα του προέδρου Λουίς Άρσε.

Το κατηγορητήριο βασίζεται σε μήνυση που κατατέθηκε από τους συγγενείς των 22 ανθρώπων που είχαν σκοτωθεί τη 15η Νοεμβρίου στην πόλη Σακάβα και τη 19η Νοεμβρίου στην πόλη Ελ Άλτο.

Στο κατηγορητήριο γίνεται λόγος για «γενοκτονία», «πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών» και «τραυματισμών που επέφεραν τον θάνατο», σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα.


Τουλάχιστον 37 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα επεισόδια που ξέσπασαν μετά την ανακοίνωση του αμφισβητούμενου αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2019, όταν ο τότε πρόεδρος Έβο Μοράλες κέρδισε τέταρτη συναπτή θητεία, κάτι όμως που η αντιπολίτευση δεν αποδέχθηκε, καταγγέλλοντας νοθεία.

Efsyn.gr