Βολιβία / Κυβέρνηση εθνικής ανοικοδόμησης μετά τον εκλογικό θρίαμβο

Βολιβία / Κυβέρνηση εθνικής ανοικοδόμησης μετά τον εκλογικό θρίαμβο

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βολιβία / Κυβέρνηση εθνικής ανοικοδόμησης μετά τον εκλογικό θρίαμβο / 16 View / 20/10/2020

Συντρίψαμε τους πραξικοπηματίες, θα κυβερνήσουμε χωρίς μίσος, τόνισε ο υποψήφιος της Αριστεράς Λουίς Άρθε μετά το 52,4% στις εκλογές της Κυριακής

«Ανακτήσαμε τη δημοκρατία και την ελπίδα, ευχαριστούμε τον λαό μας και όλα τα μέλη και τους οπαδούς του Κινήματος για τον Σοσιαλισμό (MAS). Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν τη σοφία του λαού μας και εμείς θα απαντήσουμε στις προσδοκίες του», τόνισε ο νέος Πρόεδρος της Βολιβίας Λουίς Άρθε, περιστοιχισμένος από τον νέο αντιπρόεδρο Νταβίντ Τσοκουεουάνκα και τους ηγέτες των μεγάλων λαϊκών και συνδικαλιστικών οργανώσεων που στήριξαν στις εκλογές το MAS.

 

Ο Άρθε έδωσε ένα μάθημα δημοκρατίας και ενότητας υπογραμμίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν αντίποινα και πνεύμα εκδίκησης εναντίον των πραξικοπηματιών για όλα αυτά που έγιναν τους τελευταίους έντεκα μήνες με την πραξικοπηματική ανατροπή του Έβο Μοράλες και το κλίμα βίας και τρομοκρατίας που ακολούθησε εναντίον του MAS, των αυτοχθόνων πληθυσμών και των συνδικάτων.

 

«Θα κυβερνήσουμε για όλους τους Βολιβιανούς, θα σχηματίσουμε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, θα οικοδομήσουμε τη ενότητα της χώρας μας, γιατί αυτή τη στιγμή ξεπερνάμε την ανασφάλεια. Πρέπει να οδηγήσουμε την οικονομία σε ανάκαμψη. Έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε την πορεία της αλλαγής, χωρίς μίσος, θα μάθουμε και θα ξεπεράσουμε τα λάθη μας», τόνισε ο Άρθε.

 

Το σοκ των αποτελεσμάτων

 

Το Εκλογοδικείο θα ανακοινώσει τα τελικά αποτελέσματα την επόμενη Τρίτη, αλλά μέχρι στιγμής μόνο ο τραμπούκος ακροδεξιός υποψήφιος Λουίς Φερνάντεθ Καμάτσο αμφισβήτησε τον θρίαμβο του Άρθε και του MAS. Για τον δεξιό υποψήφιο και πρώην Πρόεδρο Κάρλος Μέσα δεν θα υπάρξει δεύτερος γύρος εναντίον του Άρθε, όπως πίστευαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην περιοχή, με άξονα τους ακροδεξιούς Προέδρους της Βραζιλίας Μπολσονάρου και της Κολομβίας Ντούκε. Ο Μέσα σταμάτησε στο 31,5%, με απόσταση πάνω από 20% από τον Άρθε, ενώ ο Καμάτσο και οι φασιστοειδείς ομάδες του σταμάτησαν στο 14,1%, κερδίζοντας μόνο τη σχετική πλειοψηφία στο προπύργιό τους στη Σάντα Κρους. Ο ακροδεξιός πάστορας Τσι Γιουν Τσονγκ πήρε μόλις 1,6% και ο Φελισιάνο Μαμάνι 0,4%.

 

Η ένοχη σιωπή Δεξιάς και ΗΠΑ

 

Η καθυστέρηση της ανακοίνωσης των πρώτων ενδεικτικών αποτελεσμάτων και η νεκρική σιγή των δεξιών υποψηφίων και των ΗΠΑ ενίσχυσαν τις υποψίες ότι ο Άρθε και το MAS είχαν καταγράψει έναν εκλογικό θρίαμβο, όπως κατήγγειλε αρχικά από την Αργεντινή ο Έβο Μοράλες, γιατί διέψευσαν τα σενάρια για δεύτερο γύρο από τη στιγμή που το σύνταγμα της χώρας προβλέπει την εκλογή του Προέδρου από τον πρώτο γύρο με το 40% και απόσταση τουλάχιστον 10% από τον δεύτερο υποψήφιο. Η πραγματικότητα όμως αποδείχθηκε ακόμη χειρότερη για τους πραξικοπηματίες και τις ΗΠΑ. Τελικά, η προσωρινή Πρόεδρος Ζανίνε Ανιές αναγκάστηκε να εμφανιστεί και να αναγνωρίσει τον θρίαμβο του Άρθε από τον πρώτο γύρο.

 

Η Μεγάλη Πατρίδα της Λ. Αμερικής

 

«Πράξη δικαιοσύνης εναντίον της επίθεσης που δέχθηκε ο λαός της Βολιβίας», χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες τη νίκη του Άρθε, ενώ η αντιπρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρτσνερ έδωσε τα συγχαρητήριά της.

 

«Τα συγχαρητήριά μου στον λαό της Βολιβίας που αποκατέστησε τη δημοκρατία. Τα συγχαρητήρια μου στον Άρθε και τον Μοράλες», τόνισε ο πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα Ντα Σίλβα, ενώ ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ήταν ο τελευταίος από τους προοδευτικούς ηγέτες της Λατινικής Αμερικής που έστειλε τα συγχαρητήριά του: «Μεγάλη νίκη! Ο λαός της Βολιβίας, ενωμένος και συνειδητά, ανέτρεψε με την ψήφο του τους πραξικοπηματίες εναντίον του αδελφού μας Έβο. Συγχαρητήρια στον εκλεγμένο πρόεδρο Άρθε και τον αντιπρόεδρο Τσοκουεουάνκα και στον αρχηγό μας των αυτοχθόνων ‘Ίντιος’ του Νότου Μοράλες. Ζήτω η Βολιβία».

 

«Η Βολιβία επέστρεψε στα χέρια του λαού της. Το αποτέλεσμα των εκλογών αποτέλεσε μια τιμωρία για τη Δεξιά της Βολιβίας και των συνενόχων της, όπως του γενικού γραμματέα της Οργάνωσης Αμερικανικών Κρατών Αλμάγκρο», τόνισε, από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού Ραφέλ Κορέα.

Avgi.gr