Βοηθός του Τραμπ σχεδίασε σε χαρτοπετσέτα σχέδιο τριχοτόμησης της Λιβύης

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βοηθός του Τραμπ σχεδίασε σε χαρτοπετσέτα σχέδιο τριχοτόμησης της Λιβύης / 10 View / 11/04/2017

Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, σύμβουλος θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, προωθεί ένα σχέδιο τριχοτόμησης της Λιβύης και σε συνάντηση με υψηλόβαθμο Ευρωπαίο διπλωμάτη έδειξε σε σκίτσο που ζωγράφισε σε χαρτοπετσέτα πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό, υποστηρίζεται σε δημοσίευμα του βρετανικού Guardian.

Πρόκειται για τον Σεμπάστιαν Γκόρκα, αναπληρωτή βοηθό του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δέχεται πιέσεις σχετικά με τους παλαιότερους δεσμούς του με ουγγρικές ακροδεξιές οργανώσεις. Ο Γκόρκα φέρεται να είχε υποβάλει την ιδέα του τις εβδομάδες πριν την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα. Ο Ευρωπαίος διπλωμάτης, όπως αναφέρεται, απάντησε πως θα επρόκειτο για τη χειρότερη δυνατή λύση για τη Λιβύη.

Σημειώνεται πως ο Σεμπάστιαν Γκόρκα επιδιώκει τη θέση του ειδικού προεδρικού απεσταλμένου για τη Λιβύη- η οποία ωστόσο είναι μια θέση η οποία δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα, καθώς ο Λευκός Οίκος δεν έχει φανεί να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ζήτημα.

 Ο Γκόρκα προωθεί σκληροπυρηνικές πολιτικές, με στόχο την ήττα του ριζοσπαστικού Ισλάμ, και εργαζόταν στο Breitbart, οπότε έχει σχέσεις με τον Στιβ Μπάνον, σύμβουλο του Τραμπ, ο οποίος θεωρεί πως η μάχη κατά του ριζοσπαστικού Ισλάμ θα έπρεπε να αποτελεί βασικό πυλώνα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Ωστόσο, ο Μπάνον φαίνεται να χάνει έδαφος στον Λευκό Οίκο- μάλιστα έχασε τη θέση του στο συμβούλιο εθνικής ασφαλείας την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Γκόρκα έχει προκαλέσει ανησυχία σε ξένους διπλωμάτες λόγω των απόψεών του για το μέλλον της Λιβύης. Ο χάρτης που ζωγράφισε σε χαρτοπετσέτα δείχνει μια Λιβύη χωρισμένη στα τρία, με βάση τις παλιές οθωμανικές επαρχίες της Κυρηναϊκής, της Τριπολιτανίας και του Φεζάν.

Σημειώνεται πως ο Ματία Τοάλντο, ειδικός σε θέματα Λιβύης του European Council on Foreign Relations, είπε πως «αν το μόνο πράγματα που ξέρεις είναι ότι η Λιβύη ήταν χωρισμένη στα τρία, τότε φαίνεται πως δεν έχεις ιδέα για την κατάσταση στη Λιβύη».

Οι αντίπαλοι του Γκόρκα για τη θέση περιλαμβάνουν τον Πιτ Χόεκστρα, πρώην μέλος του Κογκρέσου και λομπίστα και τον Φίλιπ Εσκάραβεϊτζ, πρώην στέλεχος των υπηρεσιών πληροφοριών που έχει ασχοληθεί με τη Λιβύη για πάνω από μια δεκαετία.