Βερολίνο καλεί Τραμπ για τα περί απόσυρσης στρατού από τη Γερμανία

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βερολίνο καλεί Τραμπ για τα περί απόσυρσης στρατού από τη Γερμανία / 12 View / 17/06/2020

Επίσημη ενημέρωση από τις ΗΠΑ δήλωσε πως περιμένει το Βερολίνο, πριν τοποθετηθεί για τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει και κάνουν λόγο για εντολή Τραμπ να αποσυρθούν έως και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται επί γερμανικού εδάφους.

Μέχρι στιγμής πάντως, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο έχει αρνηθεί να σχολιάσει τις πληροφορίες, ενώ το Πεντάγωνο δεν έχει επιβεβαιώσει τις σχετικές αναφορές.

Ουσιαστικά, το Βερολίνο δίνει χρόνο στον Ντόναλντ Τραμπ να ξανασκεφτεί το θέμα, ευελπιστώντας πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα αναθεωρήσει τα σχέδιά του, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζει τη σημασία της παρουσίας Αμερικανών στρατιωτών στη Γερμανία, καθώς και τις σχέσεις των δύο χωρών.

«Αυτό που υπάρχει είναι ανεπιβεβαίωτες αναφορές των ΜΜΕ, για τις οποίες δεν σχολιάζω. Δεν υπάρχει επίσημη, δημόσια επιβεβαίωση. Περιμένουμε αν θα υπάρξουν για αυτό επίσημες πληροφορίες από την Ουάσιγκτον και, εάν υπάρξουν, τότε θα ακούσετε και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να σχολιάζει», δήλωσε σήμερα (Δευτέρα) ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Παράλληλα, το Βερολίνο υπενθύμισε πως η στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι σημαντική για την ασφάλεια τόσο της ίδιας της Γερμανίας, όσο και της ίδιας της Ευρώπης. «Η γενική θέση μας σε ό,τι αφορά τη χρησιμότητα και την αξία των Αμερικανών στρατιωτών οι οποίοι σταθμεύουν στη Γερμανία εδώ και δεκαετίες, στο πλαίσιο της Συμμαχίας, είναι γνωστή», δήλωσε ο Ζάιμπερτ.

«Θα υπάρξει πρόβλημα και για το ΝΑΤΟ»

Στο ίδιο μήκος κύματος και η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η οποία αφενός δήλωσε πως το Βερολίνο δεν έχει ενημερωθεί για τις πληροφορίες αυτές, αφετέρου διαμήνυσε στον Τραμπ πως η απόσυρση στρατευμάτων θα αποδυναμώσει ταυτόχρονα και το ΝΑΤΟ.

«Το γεγονός είναι ότι η παρουσία στρατιωτών των ΗΠΑ στη Γερμανία εξυπηρετεί ολόκληρη την ασφάλεια της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας της Αμερικής… Αυτή είναι η βάση με την οποία συνεργαζόμαστε», δήλωσε η Κραμπ-Καρενμπάουερ

Σημειώνεται πως η παρουσία Αμερικανών στρατιωτών χρονολογείται μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και εδώ και πολύ καιρό χρησιμεύει ως σύμβολο της δέσμευσης της Ουάσιγκτον να προστατεύσει τους Ευρωπαίους συμμάχους της -ενεργώντας ως αποτρεπτικό μέτρο για ενδεχόμενη ρωσική επιθετικότητα.

Από την πλευρά του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος Κρίστοφερ Μπούργκερ πρόσθεσε ότι στη γερμανική κυβέρνηση υπάρχει «μεγάλη σύμπνοια ότι η στενή συνεργασία –και με τις ΗΠΑ– στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά βεβαίως και με τους άλλους συμμάχους, είναι πολύ σημαντική για τη γερμανική ασφάλεια και για την ασφάλεια στην Ευρώπη».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν υπήρξαν γερμανο-αμερικανικές επαφές για το θέμα, ο Μπούργκερ περιορίστηκε να δηλώσει ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε επαφή με την αμερικανική πλευρά «σε διάφορα επίπεδα» για θέματα «της κοινής μας πολιτικής ασφάλειας και άμυνας».

Μια περίπλοκη σχέση

Χθες, Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, σε συνέντευξη στην Bild, έστειλε μήνυμα προς τις ΗΠΑ πως «είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών μας» η παρουσία Αμερικανών στρατιωτών στην ευρωπαϊκή χώρα.

Δήλωσε επίσης πως «εφόσον φτάσουμε στην απόσυρση μέρους των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, θα το λάβουμε αυτό υπόψη. Εκτιμούμε τη συνεργασία με τις αμερικανικές δυνάμεις που έχει αναπτυχθεί εδώ και δεκαετίες», ωστόσο παραδέχθηκε πως η σχέση των δύο χωρών είναι «περίπλοκη» αυτήν την εποχή.

Σημειώνεται πως η απόφαση του Τραμπ φαίνεται να σχετίζεται με την άρνηση της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, να συμμετάσχει εν μέσω πανδημίας, τον Ιούνιο, στη σύνοδο της G7 που ήθελε να διοργανώσει στις ΗΠΑ ο Αμερικανός πρόεδρος, γεγονός που τον οδήγησε στην αναβολή της.

Η καγκελάριος, πέρα από το γεγονός ότι είναι σε εξέλιξη η υγειονομική κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός, φέρεται να έχει δηλώσει ότι εν όψει των αμερικανικών εκλογών δεν θα ήθελε να του επιτρέψει να κάνει προεκλογική εκστρατεία χρησιμοποιώντας την παρουσία ξένων ηγετών στις ΗΠΑ.