Βαθιές τομές εξαγγέλλει ο Σάντσεθ

by/ 0 Comments / 0 View / 19/10/2021

Την κατάργηση του φιλεργοδοτικού εργασιακού νόμου, της απαγόρευσης των διαδηλώσεων από τον Ραχόι και την ποινικοποίηση της πορνείας, μέτρα που περιλαμβάνονται στο κοινό πρόγραμμα με τους Podemos, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο Συνέδριο των Σοσιαλιστών.

Tα πράγματα δείχνουν να κινούνται στην Ισπανία. Τουλάχιστον σε επίπεδο εξαγγελιών. Η αλήθεια είναι πως πολλοί -κι εμείς μαζί τους- θα ζήλευαν όσα εξήγγειλε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στο 40ό συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE).

Στο τριήμερο συνέδριο που διεξήχθη στη Βαλένθια από την Παρασκευή ώς την Κυριακή, ο Σάντσεθ έθαψε και επίσημα το τσεκούρι του πολέμου με την παλιά κομματική φρουρά, που στο παρελθόν τον πολέμησε λυσσαλέα και επιβεβαίωσε τη θέση του PSOE στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας. «Η Σοσιαλδημοκρατία, που κάποιοι την είχαν ξεγραμμένη, χαίρει άκρας υγείας», δήλωσε αναφερόμενος και στις πρόσφατες νίκες των ομοϊδεατών του στη Γερμανία και στη Νορβηγία.

Βέβαια το ενδιαφέρον του συνεδρίου δεν έγκειται στο ιδεολογικό κομμάτι, αλλά στις ανακοινώσεις για τους προσεχείς μεγάλους στόχους της κυβέρνησης Σοσιαλιστών – Podemos: την κατάργηση του εργασιακού νόμου και του «νόμου-φίμωτρο» που επέβαλε η δεξιά κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι και -προς έκπληξη αρκετών- την ποινικοποίηση της πορνείας. Κινήσεις που μετά τον νόμο για την ευθανασία, την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη στέγαση, τη θέσπιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος διαβίωσης και τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού θα δρομολογήσουν μια «βαθιά αλλαγή» στη χώρα, όπως σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Ο Σάντσεθ δεν εξήγγειλε και αλλαγή του Συντάγματος, κάτι που αποτελεί αίτημα του Podemos αλλά και σημαντικής μερίδας των Σοσιαλιστών, αναγνωρίζοντας την απουσία της απαραίτητης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για ένα τέτοιο βήμα. «Δεν γίνεται να χορέψουν δύο, όταν ο ένας δεν θέλει» είπε αναφερόμενος στην αδιαλλαξία του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ). Τόνισε όμως ότι υπάρχει μια σειρά αιτημάτων, όπως το δικαίωμα στην υγειονομική περίθαλψη -ειδικά υπό το πρίσμα της πανδημίας-, η ισότητα και η πράσινη οικονομία, που θα πρέπει στο μέλλον να κατοχυρωθούν συνταγματικά.

Τα εργασιακά και ο νόμος-φίμωτρο κατείχαν σημαντική θέση στην προεκλογική καμπάνια του PSOE και ακόμα περισσότερο του Podemos και αποτέλεσαν σημεία-κλειδιά στη συμφωνία των δύο κομμάτων για κυβερνητική συνεργασία. Η «εργασιακή μεταρρύθμιση», που έφερε ο Ραχόι το 2012, ξήλωσε σχεδόν ό,τι απέμενε από τις ήδη χαλαρές εργασιακές σχέσεις, διευκολύνοντας μεταξύ άλλων τις απολύσεις, ακόμα και τις ομαδικές, και μειώνοντας το ποσό της αποζημίωσης. Ολα αυτά στο όνομα της… καταπολέμησης της ανεργίας.

Νόμος-φίμωτρο

Αυτός πάντως που είχε προκαλέσει τις περισσότερες αντιδράσεις εκτός ισπανικών συνόρων, με καταδίκες από τη Διεθνή Αμνηστία και διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις, ήταν ο διαβόητος νόμος-φίμωτρο του 2014 με την επίσημη ονομασία «οργανικός νόμος για την υπεράσπιση της ασφάλειας των πολιτών».

Ενας νόμος που πετσόκοβε το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, επέτρεπε τις διαδηλώσεις μόνο κατόπιν ειδικής άδειας, απαγόρευε τη διεξαγωγή τους έξω από τη Βουλή και κυβερνητικά κτίρια, ποινικοποιούσε την παρεμπόδιση των εξώσεων (μας πρόλαβε ο Ραχόι) και απειλούσε με βαριά πρόστιμα ή φυλακή όσους διακινούσαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας (ξέρουμε από πού εμπνεύστηκε ο Μακρόν).

«Θα συνεχίσουμε με την κατάργηση της πορνείας, που φέρνει σε κατάσταση σκλαβιάς τις γυναίκες» είπε στο συνέδριο ο Πέδρο Σάντσεθ, προαναγγέλλοντας μια μάλλον πρωτοποριακή όσο και αμφιλεγόμενη νομοθετική ρύθμιση. Η πορνεία στην Ισπανία νομιμοποιήθηκε το 1995. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ του 2011, η χώρα συγκαταλέγεται στα τρία μεγάλα κέντρα πορνείας στον κόσμο μαζί με την Ταϊλάνδη και το Πουέρτο Ρίκο.

Οπως λέει στο ισπανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο EFE ο δημοσιογράφος Θέσαρ Χάρα, ο οποίος έχει ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα, στο 95% των περιπτώσεων πρόκειται για εξαναγκαστική πορνεία για πλείστους λόγους και όχι για «ελεύθερη επιλογή». Πάντως κάποιες γυναικείες οργανώσεις αλλά και στελέχη του Podemos ανησυχούν μήπως η απαγόρευση αυξήσει το τράφικινγκ και τελικά εκθέσουν τις ιερόδουλες σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο.

Περιττό πάντως να πούμε ότι αυτή που ξεσηκώνει τις περισσότερες αντιδράσεις είναι η μεταρρύθμιση των εργασιακών, την οποία σηκώνει κυρίως στους ώμους της η προερχόμενη από το Podemos υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ. Το νομοσχέδιο πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς αυτό έχει συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες. Η Κομισιόν παρακολουθεί με σκεπτικισμό και οι εργοδοτικές οργανώσεις φυσικά αντιδρούν. Αλλά τα περιθώρια στενεύουν.

«Ο Σάντσεθ θα πρέπει να αποφασίσει σύντομα αν είναι αποφασισμένος να φέρει τη μεταρρύθμιση σε πέρας ακόμα και χωρίς την έγκριση των εργοδοτών, όπως έκανε με την τελευταία αύξηση στον κατώτατο μισθό. Το μήνυμα που απηύθυνε στο συνέδριο δείχνει ότι το εννοεί στα σοβαρά» σχολίαζε η «El Pais». Ιδού η Ρόδος…

efsyn.gr