Βαθαίνει η κρίση ανάμεσα σε Λίβανο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

by/ 0 Comments / 1 View / 01/11/2021

Κλιμακώνεται η διπλωματική ένταση ανάμεσα στον Λίβανο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έπειτα από τις δηλώσεις ενός Λιβανέζου υπουργού για τον πόλεμο στην Υεμένη που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τις χώρες του Κόλπου.

Σήμερα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάλεσαν τους πολίτες τους να αποχωρήσουν από τον Λίβανο. Σημειώνεται ότι τα ΗΑΕ έχουν ήδη αποσύρει τους διπλωμάτες τους από τον Λίβανο.

«Υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων, οι πολίτες των ΗΑΕ που βρίσκονται στον Λίβανο καλούνται να επιστρέψουν στα ΗΑΕ το συντομότερο δυνατόν» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών των Εμιράτων σε μια ανακοίνωσή του, προσθέτοντας πως «ια ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να διευκολυνθεί η επιστροφή τους».

Ο δρόμος προς την κρίση
Υπενθυμίζεται ότι σε μια τηλεοπτική εκπομπή της 5ης Αυγούστου ο νυν υπουργός Πληροφοριών του Λιβάνου Ζορζ Κορντάχι (που τότε δεν ήταν ακόμη υπουργός) χαρακτήρισε «παράλογη» την παρέμβαση του διεθνούς συνασπισμού, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, στον πόλεμο της Υεμένης. Υποστήριξε ότι οι αντάρτες Χούθι, που στηρίζονται από το Ιράν, αμύνονται «απέναντι σε μια εξωτερική επίθεση».

Με αφορμή αυτές τις δηλώσεις η Σαουδική Αραβία ανακάλεσε την Παρασκευή τον πρεσβευτή της από τον Λίβανο και ζήτησε από τον πρεσβευτή του Λιβάνου να εγκαταλείψει το Ριάντ. Ακολούθησαν το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ και τα ΗΑΕ, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τη Σαουδική Αραβία. Το Σάββατο τα ΗΑΕ απαγόρευσαν στους πολίτες τους να επισκέπτονται τον Λίβανο.

Σε μια δύσκολη συγκυρία
Αυτή η σοβαρή κρίση σημειώνεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση του Λιβανέζου πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι υπολόγιζε στην πιθανή οικονομική βοήθεια των πλούσιων μοναρχιών του Κόλπου για να δώσει ώθηση στην οικονομία της χώρας που καταρρέει.

Συγκεκριμένα, ο λαός του Λιβάνου παλεύει με την αυξανόμενη φτώχεια και την ανεργία, τις συνέπειες από μερικές από τις χειρότερες βίαια γεγονότα στη Βηρυτό εδώ και χρόνια, και καλώντας μια διχασμένη αλλά εδραιωμένη πολιτική ελίτ να προβεί σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Πολλοί είναι αυτοί που κατηγορούν την ηγεσία της χώρας για χρόνια διαφθορά και κακοδιαχείριση, ενώ ορισμένοι πιέζουν για την παραίτηση του υπουργού του υπουργικού συμβουλίου, τα σχόλια του οποίου πυροδότησε την κρίση. Αντίθετα, άλλοι τον υπερασπίζονται, χαρακτηρίζοντας ως εκβιασμό, τις φωνές για απομάκρυνσή του.

efsyn.gr