Βήμα πίσω από τον πρόεδρο του Εκουαδόρ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βήμα πίσω από τον πρόεδρο του Εκουαδόρ / 13 View / 14/10/2019

Συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης του Ισημερινού και του κινήματος των αυτοχθόνων μετά το δωδεκαήμερο μαζικών κινητοποίησεων κατά των μέτρων λιτότητας σε αντάλλαγμα για δάνειο από το ΔΝΤ, με την ανάκληση της ισχύος του προεδρικού διατάγματος με το οποίο καταργήθηκε η επιδότηση της τιμής των καυσίμων και η τιμή τους αυξήθηκε στα πρατήρια κατά 100% και πλέον.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν να αρχίσει προετοιμασία για «ένα νέο διάταγμα, που θα ακυρώσει το διάταγμα 883», με το οποίο καταργήθηκε η επιδότηση των καυσίμων και, «με αυτή τη συμφωνία, η κινητοποίηση τερματίζεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας του ΟΗΕ, Αρνό Περάλ, που ανέλαβε μαζί με τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία μεσολαβητικό ρόλο.

«Τα μέτρα που εφαρμόζονταν σε όλες τις περιοχές μας αίρονται», επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας αυτοχθόνων εθνών του Ισημερινού (CONAIE), με βαμμένο πρόσωπο και φορώντας παραδοσιακό διάδημα με φτερά.

Πανηγυρισμοί μετά το χάος

H ανακοίνωση τη συμφωνίας έφερε πανηγυρισμούς χθες βράδυ στο Κίτο, που παρέλυσε τις τελευταίες σχεδόν δύο εβδομάδες, με αποκλεισμούς δρόμων, αναστολή των συγκοινωνιών και της λειτουργίας των περισσότερων εγκαταστάσεων εξόρυξης και επεξεργασίας αργού, κάτι που ανάγκασε την κυβέρνηση του Λενίν Μορένο να αναστείλει τη διανομή σχεδόν το 70% της παραγωγής αργού.

Την Κυριακή τα επεισόδια συνεχίζονταν γύρω από το κοινοβούλιο ενώ η πόλη ακόμη δεν είχε συνέλθει από εκείνα του Σαββάτου, με πυρπολήσεις κτιρίων, κυρίως αυτών μιας υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών και του τηλεοπτικού σταθμού Teleamazonas, με οδοφράγματα, με σπασμένα παράθυρα και λάστιχα αυτοκινήτων φλεγόμενα.

Ο Χάιμε Βάργκας, ηγέτης της CONAIE, κατήγγειλε «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπέρμετρη βία εναντίον του λαού και κρατική τρομοκρατία», αναφερόμενος στις επιχειρήσεις καταστολής. Σε μια «χειρονομία για την αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης (…) απαιτούμε την άμεση αποχώρηση των δύο υπουργών» (Εσωτερικών και Άμυνας) στους οποίους επέρριψαν ευθύνες οι αυτόχθονες. Ο πρόεδρος Μορένο δεν απάντησε.

Βαρύς φόρος αίματος

Στις συγκρούσεις με την αστυνομία από τις 3 Οκτωβρίου 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 1.340 τραυματίστηκαν και 1.152 προσήχθησαν ή συνελήφθησαν, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Συνηγόρου του Λαού, ανεξάρτητης δημόσιας αρχής αρμόδιας για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι κοινότητες των αυτοχθόνων, που αποτελούν το ένα τέταρτο του πληθυσμού, μετατράπηκαν σχεδόν εξαρχής σε αιχμή του δόρατος του κινήματος διαμαρτυρίας εναντίον των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που διαπραγματεύθηκε και δεσμεύθηκε να εφαρμόσει η κυβέρνηση του Μορένο προκειμένου να λάβει από το ΔΝΤ δάνειο ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του προεδρικού διατάγματος 883, συνέπεια του οποίου ήταν να διπλασιαστούν οι τιμές του πετρελαίου ντίζελ και της βενζίνης.

Αντιμέτωπος με μια κατάσταση που έμοιαζε ολοένα πιο ανεξέλεγκτη, ο Μορένο, που μετέφερε την έδρα της κυβέρνησής του στη Γουαγιακίλ, κήρυξε στρατιωτικό νόμο και απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα μέχρι νεοτέρας.

Αλλά χθες έκανε ένα βήμα πίσω υποστηρίζοντας σε συμφιλιωτικό τόνο το εξής: «Αδελφοί αυτόχθονες, πάντα σας μεταχειρίστηκα με σεβασμό και στοργή». «Δεν ήταν ποτέ η πρόθεσή μου να πλήξω τα πιο στερημένα τμήματα του πληθυσμού (…), τους φτωχότερους», επέμεινε ο αρχηγός του κράτους, που εξελέγη το 2017 με τα χρώματα μιας σοσιαλιστικής συμμαχίας και έκανε δεξιά στροφή.

Όμως, ο Βάργκας στηλίτευσε το γεγονός ότι «η οικονομική πολιτική χαράσσεται με αυτοσχεδιασμούς» του προέδρου και είπε ότι διαπιστώνει ότι «η δεξιά και το ΔΝΤ κυβερνούν τη χώρα».