Αφωνία Μάας στις νέες απειλές Τσαβούσογλου λίγο πριν τις διερευνητικές

by/ 0 Comments / 4 View / 19/01/2021

«Αυτό το παιχνίδι με τη φωτιά δεν πρέπει να επαναληφθεί», προειδοποιούσε πριν την αναχώρησή του από το Βερολίνο για την Άγκυρα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, για τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του.

 

«Ως εταίρος στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει σαφή υποχρέωση να επιλύει ακόμη και δύσκολες διαφορές μέσω της οδού της διαπραγμάτευσης, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και να μην θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή», τόνιζε ακόμη ο Χάικο Μάας, ωστόσο, όταν βρέθηκε δίπλα στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην τουρκική πρωτεύουσα, δεν αντέδρασε στις νέες απειλές του.

 

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να επηρεάζεται από άλλες χώρες και να κάνει οπουδήποτε θέλει ασκήσεις και οποιαδήποτε αλλά βήματα, σε διαφορετική περίπτωση δε θα έχουμε μόνο ατύχημα, αλλά θα κάνουμε αυτό που πρέπει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του. Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στο Καστελόριζο, ισχυριζόμενος ότι «η Ελλάδα διεκδικεί θαλάσσιο χώρο άδικο, σε ένα νησί με απόσταση 2 χιλιομέτρων από την Τουρκία».

 

 

«Η Ελλάδα μιλάει για διεθνές δίκαιο, αλλά δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων… Πρέπει να ονομάζονται Τούρκοι η μειονότητα στη Θράκη», συνέχισε τις προκλητικές δηλώσεις.

 

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε επίσης στο ενδεχόμενο κυρώσεων από την Ε.Ε. προς την Άγκυρα. Όπως είπε, η Τουρκία δεν φοβάται τις κυρώσεις, αλλά τόνισε με νόημα ότι «πήραμε μία θετική απάντηση τον Δεκέμβριο», εννοώντας το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής. Μάλιστα δήλωσε ότι ο Γερμανός ομόλογός μπορεί να μην είναι τελείως ικανοποιημένος από την απόφαση της Συνόδου, καθώς οι δύο χώρες έχουν πολύ στενούς δεσμούς. Όπως επισήμανε, η Άγκυρα διασφαλίζει την επιτυχία σε θέματα που αφορούν την Ευρώπη, όπως με το να υποδέχεται πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων στην Τουρκία.

 

Πρόσθεσε ότι από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα «έχει θέσει μερικούς όρους. Έγιναν ορισμένες προσπάθειες και μετά είδαμε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να θέτει όρους. Ήμασταν έτοιμοι και είμαστε και σήμερα. Θέλουν να συνεχίζουμε σε αυτήν τη θετική ατμόσφαιρα την επόμενη περίοδο. Δυστυχώς, η Ελλάδα συνεχίζει με τις προκλήσεις της. Κάνει συνέχεια στρατιωτικές ασκήσεις και διαφημίζει NAVTEX τις οποίες δεν υλοποιεί».

 

Ο Ερντογάν σχολίασε επίσης τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «ο Aρχιεπίσκοπος είναι ιερέας και υποστηρίζει ότι το Ισλάμ δεν είναι θρησκεία. Έχουμε δει ισλαμοφοβία μεταξύ των πολιτικών και των πολιτών, αλλά πρώτη φορά είδαμε ιερέα να έχει τέτοια άποψη. Μας εξέπληξε».

 

Ο Μάας, όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις Ιερώνυμου, δήλωσε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει ούτε τον αρχιεπίσκοπο ούτε τις δηλώσεις του, όμως τόνισε πως για τη Γερμανία, η ελευθέρια της θρησκείας είναι πολύ σημαντική.

 

Λίγο μετά, ο Τούρκος υπουργός υπενθύμισε ότι Αθήνα και Άγκυρα έχουν συμφωνήσει στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συναντήσει τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, «όποτε η Ελλάδα είναι έτοιμη».

 

Τόνισε ωστόσο ότι δεν ξέρει γιατί η Ελλάδα έχει πει ότι θα συζητηθούν μόνο θέματα δικαιοδοσίας στη θάλασσα ή θέματα που σχετίζονται με την ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας πως «εάν αυτό αληθεύει, τότε δεν είναι μια χρήσιμη προσέγγιση».

 

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, να φιλοξενήσει η χώρα του μια τέτοια συνάντηση.

 

Επανέναρξη τεχνικών συζητήσεων με Αθήνα ανακοίνωσε η Άγκυρα

Στο μεταξύ, για επανέναρξη των τεχνικών συζητήσεων με την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ, από σήμερα, έκανε λόγο νωρίτερα το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

 

«Ο πρόεδρός μας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ συμφώνησαν να επανεκκινήσουν οι τεχνικές συζητήσεις των στρατιωτικών επιτελείων Τουρκίας και Ελλάδας ενόψει της έναρξης των διερευνητικών επαφών. Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν σήμερα στις 3 στις Βρυξέλλες», ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

 

Ελλάδα και Τουρκία επανεκκινούν τις διερευνητικές τους συνομιλίες στις 25 Ιανουαρίου, με τη συνάντηση να γίνεται στην Κωνσταντινούπολη.

 

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, ερωτηθείς για τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία ανέφερε πως το σημαντικό για την Ε.Ε. είναι οι δηλώσεις να μετουσιωθούν σε πράξεις. Όπως σημείωσε ο Πίτερ Στάνο «οι ανακοινώσεις είναι καλές, αλλά είναι καλύτερες οι σταθερές πράξεις».

Efsyn.gr