Αφετηρία για το μέλλον η Ανθρωπιστική Σύνοδος

by/ 0 Comments / 50 View / 25/05/2016

Σημείο καμπής θεωρείται η πρώτη Παγκόσμια Σύνοδος Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ. Αν και δεν προέκυψαν απτά αποτελέσματα, δίνει έρεισμα για μια αλλαγή στον τρόπο σκέψης ως προς την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων.

Άοπλοι πολίτες και συνεργάτες ανθρωπιστικών οργανώσεων γίνονται ολοένα συχνότερα θύματα βίας, κατήγγειλε σε ομιλία του ο πρόεδρος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού Πέτερ Μάουρερ, διαπιστώνοντας ότι διευρύνεται το χάσμα μεταξύ όσων ορίζει το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και όσων συμβαίνουν στην πράξη. Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού τόνισε: «Το να αφήνουμε τους ανθρώπους σε καταυλισμούς δεν λύνει το πρόβλημα. Θα πρέπει να δοθεί στους ανθρώπους αυτούς η ευκαιρία να ξαναζήσουν το ταχύτερο δυνατό μια κανονική ζωή».

Την Δευτέρα, πρώτη μέρα της Συνόδου ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπενθύμισε ότι η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 3 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες τη. «Δυστυχώς μόνο λίγα κράτη επωμίζονται τα βάρη της προσφυγικής κρίσης. Από εδώ και στο εξής θα πρέπει κάθε χώρα να βοηθήσει» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μέρκελ: «Ντροπή να συζητάμε για την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου»

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μίλησε για την αναγκαιότητα διεθνούς συναίνεσης αναφορικά με τον συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας σε εστίες κρίσης και πολεμικών συρράξεων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, υπογραμμίζοντας τη σημασία του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου: «Είναι ντροπή να πρέπει να συζητήσαμε για την ανάγκη τήρησης του Διεθνούς Δικαίου. Στη Συρία, την Υεμένη ή αλλού βομβαρδίζονται συστηματικά νοσοκομεία, κέντρα υγείας και χάνουν τη ζωή τους γιατροί».

Σε παρέμβασή του ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν αναφέρθηκε και στην ανάγκη καλύτερης προετοιμασίας των χωρών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Μόνο έτσι είναι δυνατός ένας περιορισμός των θυμάτων και των υλικών καταστροφών, που πλήττουν κατά μέσα όρο 220 εκ. ανθρώπους το χρόνο, υπογράμμισε ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού.

Η πρώτη Ανθρωπιστική Σύνοδος του ΟΗΕ αποτελεί κατά την άποψη του ΓΓ της Παγκόσμια Οργάνωση Σίτισης Τιλ Βάνμπεκ «σημείο καμπής». Σε συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων KΝΑ τόνισε μεταξύ άλλων ότι «σε αντίθεση με την Σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή στο Παρίσι, από τη Σύνοδο στην Κων/πολη δεν προκύπτουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Η Ανθρωπιστική Σύνοδος είναι απλά η αφετηρία για μια αλλαγή του τρόπου σκέψης».

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle