Αφγανιστάν: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά των Ταλιμπάν παρά τη βίαιη καταστολή

by/ 0 Comments / 0 View / 08/09/2021

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν τη νέα κυβέρνηση την Τρίτη εν μέσω διαμαρτυριών από Αφγανούς για τα δικαιώματα των γυναικών και την ελευθερία του λόγου. Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται παρά την σκληρή καταστολή. Ένας αυξανόμενος αριθμός διαδηλώσεων έχει εμφανιστεί σε όλη τη χώρα την περασμένη εβδομάδα, με πολλούς Αφγανούς να φοβούνται την επανάληψη της προηγούμενης κυριαρχίαςτων Ταλιμπάν μεταξύ 1996 και 2001.

Εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν σε αρκετές συγκεντρώσεις στην Καμπούλ την Τρίτη, όπου οι φρουροί των Ταλιμπάν πυροβόλησαν για να διαλύσουν τα πλήθη.

Στη Χεράτ, εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε πορείες, με πανό και κυματίζοντας τη σημαία του Αφγανιστάν – τυπωμένη με κάθετα μαύρα, κόκκινα και πράσινα χρώματα με το εθνικό έμβλημα επικαλυμμένο με λευκό – με κάποιες φωνές «ελευθερία».

Αργότερα, δύο πτώματα μεταφέρθηκαν στο κεντρικό νοσοκομείο της πόλης από τον τόπο της διαμαρτυρίας, είπε ένας γιατρός στη Χεράτ στο πρακτορείο ειδήσεων AFP υπό τον όρο της ανωνυμίας από φόβο αντιποίνων.

«Όλοι έχουν τραύματα από σφαίρες», είπε.

Εργασία, παιδεία, ελευθερία και δικαιώματα των γυναικών τα αιτήματα

Μια ομάδα Αφγανών γυναικών από συνοικία της δυτικής Καμπούλ όπου ζουν κυρίως μέλη της μειονότητας Χαζάρα διαδήλωσε κατά της νέας κυβέρνησης του Αφγανιστάν, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Τα βίντεο δείχνουν τις διαδηλώτριες να φωνάζουν «ένα υπουργικό συμβούλιο χωρίς γυναίκες αποτυγχάνει», την ώρα που πραγματοποιούσαν πορεία στην πόλη. Άλλες κρατούσαν ένα πανό που έγραφε «εργασία, παιδεία και ελευθερία».

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν χθες τη μεταβατική κυβέρνησή τους, στην οποία δεν συμμετέχει καμία γυναίκα. Εξάλλου στην κυβέρνηση δεν συμμετέχει και κανένα μέλος της μειονότητας των Χαζάρα, της τρίτης μεγαλύτερης στο Αφγανιστάν, η οποία διώκεται από τους Ταλιμπάν.

Σύλληψη δημοσιογράφων

Τοπικά μέσα ενημέρωσης έχουν σταματήσει να μεταδίδουν τις διαδηλώσεις, αφότου οι Ταλιμπάν συνέλαβαν για λίγο μια ομάδα δημοσιογράφων που κάλυπτε τη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη κατά της παρέμβασης του Πακιστάν στα εσωτερικά του Αφγανιστάν. Σύμφωνα με την Αφγανική Ένωση Ανεξάρτητων Δημοσιογράφων (AIJA), 14 δημοσιογράφοι –Αφγανοί και αλλοδαποί– συνελήφθησαν, όμως αφέθηκαν γρήγορα ελεύθεροι.

Επίσης χθες οι ισλαμιστές κατέστειλαν βίαια διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές άλλες πόλεις, περιλαμβανομένων της Χεράτ, της Γάζνι και της Φαϊζαμπάντ.

Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν και οκτώ άλλοι τραυματίστηκαν από σφαίρες στη δυτική επαρχία Χεράτ, σύμφωνα με τοπικό γιατρό, αφού οι Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους για να το διαλύσουν.

Ένας αριθμός διαδηλωτών συνελήφθη στη Γάζνι, σημείωσε τοπικός αξιωματούχος.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Σουχάιλ Σαχίν δήλωσε στους δημοσιογράφους σήμερα ότι όσοι σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν ειρηνικές διαδηλώσεις, μπορούν να το πράξουν αφού λάβουν άδεια από τις αρχές.

Ο Σαχίν ισχυρίστηκε ότι οι διαδηλωτές υβρίζουν τους ηγέτες τους προκειμένου να «πυροδοτήσουν διαμάχες».

Πηγές: ΑΜΠΕ, AlJazeera