Αφγανιστάν / Οι Ταλιμπάν σαλπίζουν το τέλος του πολέμου

by/ 0 Comments / 0 View / 07/09/2021

Του Νίκου Κυριακίδη

Υπό τον έλεγχό τους και η τελευταία εστία αντίστασης στη δύσβατη ορεινή επαρχία Πανσίρ

Εδραιώνουν τον έλεγχό τους στο σύνολο της αφγανικής επικράτειας οι Ταλιμπάν συντρίβοντας χθες, όπως όλα δείχνουν, και την τελευταία εστία αντίστασης στη δυσπρόσιτη επαρχία Πανσίρ.

Η προέλασή τους στο τελευταίο τμήμα της χώρας που συνέχισε να προβάλλει αντίσταση στην κυριαρχία τους επιβεβαιώνεται και από τους ίδιους τους αντιπάλους τους, το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης, που άφησε να εννοηθεί πως υποχωρεί διαμηνύοντας ότι “ο αγώνας θα συνεχιστεί”.

 

Οι ισλαμιστές ανάρτησαν φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν τους μαχητές τους να στέκονται μπροστά από την πύλη τού συγκροτήματος της έδρας της τοπικής κυβέρνησης στην Πανσίρ. Ανακοινώνοντας την κατάληψη της επαρχίας, ο εκπρόσωπός τους Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ “κήρυξε” ουσιαστικά το τέλος των εχθροπραξιών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «με αυτή τη νίκη η χώρα μας βγήκε ολοκληρωτικά από το τέλμα του πολέμου».

 

Όπως ισχυρίστηκε, δεν υπήρξαν απώλειες μεταξύ των αμάχων, ενώ ο πρώην αντιπρόεδρος Αμρουλάχ Σάλεχ, που είχε καταφύγει στην Πανσίρ στο πλευρό των αντιστασιακών, διέφυγε στο Τατζικιστάν. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Αχμάντ Μασούντ έγραψε στο Twitter ότι είναι «ασφαλής».

 

«Η επαρχία Πανσίρ, η τελευταία φωλιά του εχθρού, εκκαθαρίστηκε σήμερα το πρωί και χθες το βράδυ. Οι δυνάμεις του εμιράτου (των Ταλιμπάν) έχουν πλέον ενεργή παρουσία εκεί» είπε ο Μουτζαχίντ. Ο εκπρόσωπος των ισλαμιστών υποστήριξε πως οι δυνάμεις τους προσπάθησαν να ανακαταλάβουν την επαρχία μέσω διαπραγματεύσεων, αλλά οι προσπάθειές τους απέτυχαν αφού οι Σάλεχ και Μασούντ αρνήθηκαν να διαπραγματευτούν.

 

«Για την ευημερία»

 

«Προσπαθήσαμε να τερματίσουμε τον πόλεμο αφού κατακτήσαμε την Καμπούλ, αυτό ήταν το σχέδιό μας, αλλά δυστυχώς κάποιοι διέφυγαν στην Πανσίρ με τεράστιο όγκο εξοπλισμού. Θα μπορούσαν να γίνουν πονοκέφαλος για το μέλλον» εξήγησε ο Μουτζαχίντ.

 

Οι Ταλιμπάν, που προέρχονται από τους Παστούν, δεσμεύτηκαν ότι δεν θα καταφύγουν σε αντίποινα κατά των κατοίκων της επαρχίας που ανήκουν σε διαφορετική εθνότητα. «Είναι αδελφοί μας και θα συνεργαστούμε για την ευημερία της χώρας» είπε ο Μουτζαχίντ.

 

Από την πλευρά του, ο Μασούντ δεν απέρριψε τους ισχυρισμούς των Ταλιμπάν για κατάληψη της Πανσίρ και σε φωνητικό μήνυμά του, αφού κάλεσε σε συνέχιση της αντίστασης, υποστήριξε πως μέλη της οικογένειάς του σκοτώθηκαν κατά την προχθεσινή επίθεση των ισλαμιστών. Η κατάσταση περιπλέκεται από αναφορές ότι ο Φαχίμ Ντάστι, ο εκπρόσωπος του Μετώπου, σκοτώθηκε σε μάχη την Κυριακή. Ο Ντάστι ήταν η “φωνή” της αντισλαμιστικής αντίστασης, σύμβουλος του Μασούντ και εξέχουσα προσωπικότητα των ΜΜΕ κατά τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ήταν ανιψιός του Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, ανώτερου αξιωματούχου της ανατραπείσας κυβέρνησης και συμμετείχε ως αντιπρόσωπός της στις διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν στο Κατάρ.

«Έχω ένα μήνυμα προς τον λαό μας, είτε βρίσκεται εντός της χώρας είτε εκτός. Σας ζητώ να αρχίσετε την εθνική εξέγερση με στόχο την αξιοπρέπεια και την ελευθερία αυτής της χώρας. Το μέτωπο αντίστασης θα συνεχίσει τις προσπάθειές του και θα σταθεί στο πλευρό των Αφγανών μέχρι την ημέρα της νίκης» ανέφερε στο μήνυμά του ο Μασούντ.

 

«Πόλεμος» σε δύο μέτωπα

 

Εάν τελικά επιβεβαιωθεί ότι οι Ταλιμπάν ελέγχουν την Πανσίρ, μια δυσπρόσιτη περιοχή στην καρδιά της οροσειράς Χίντου Κους, 80 χιλιόμετρα βόρεια της Καμπούλ, θα είναι η πρώτη φορά που η επαρχία αυτή κατακτάται από κάποια πλευρά στα σχεδόν σαράντα χρόνια πολέμου που μαστίζουν το πολύπαθο Αφγανιστάν. Η περιοχή ήταν το επίκεντρο της αντισοβιετικής αντίστασης στη δεκαετία του 1980 και στη συνέχεια της αντίστασης κατά των Ταλιμπάν τη δεκαετία του 1990.

 

Ενώ εντείνουν τη στρατιωτική εκστρατεία τους για να εδραιώσουν τον πλήρη έλεγχό τους στη χώρα, οι Ταλιμπάν φαίνεται πως προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο πετυχαίνοντας με έναν όσο το δυνατόν “ανώδυνο” τρόπο την de facto αναγνώρισή τους από τον διεθνή παράγοντα. “Πολεμώντας” πλέον στο μέτωπο της πολιτικής και της διπλωματίας, αφενός δεν έχουν πρόβλημα να… καλωσορίσουν τις μελλοντικές γερμανικές επενδύσεις στο Αφγανιστάν, αφετέρου δεν αφήνουν τα ξένα αεροπλάνα να απογειωθούν για να μεταφέρουν ακόμη μερικές χιλιάδες Αφγανών με βίζα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Πρόκειται σαφώς για έναν πολιτικό εκβιασμό προκειμένου η Ουάσιγκτον να αποδεχθεί την κυριαρχία τους και να διαπραγματευτεί μαζί τους και πιθανόν να εξαναγκαστεί να αποδεσμεύσει τα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν που διακρατεί.

 

Μετά την πρόσφατη ευθεία αναφορά τους στην επιλογή της στρατηγικής συνεργασίας με την Κίνα, οι ισλαμιστές ρίχνουν γέφυρες και με τη Γερμανία χαρακτηρίζοντας “καλοδεχούμενες” τις γερμανικές επενδύσεις και την παροχή βοήθειας σε τομείς όπως η ανθρωπιστική στήριξη, η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση και οι υποδομές.

 

“Η γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους επιχειρηματίες της να έρθουν και να επενδύσουν στη χώρα μας” δήλωσε ο Μουτζαχίντ σε συνέντευξή του στην Bild που δημοσιεύθηκε χθες, διευκρινίζοντας ότι οι Ταλιμπάν θα εγγυηθούν για την ασφάλεια των γερμανικών εταιρειών.

 

Είπε επίσης ότι θα είναι «μεγάλη χαρά» για τους Ταλιμπάν να υποδεχθούν την απερχόμενη καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για επίσκεψη στο Αφγανιστάν.

 

Πάντως, την ίδια ώρα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ η κατάσταση είναι πάλι χαοτική. Περίπου 1.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους δεκάδες Αμερικανοί και Αφγανοί εφοδιασμένοι με βίζες για τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, παρέμεναν και χθες αποκλεισμένοι για πέμπτη συνεχή ημέρα, εν αναμονή της οριστικής έγκρισης των Ταλιμπάν για την αναχώρηση των πτήσεων που θα τους απομακρύνουν από τη χώρα.

Avgi.gr