Αφγανιστάν / Κάτω από το φάσμα της πείνας

by/ 0 Comments / 0 View / 08/09/2021

Μέρα με τη μέρα, οι Ταλιμπάν δείχνουν όλο και πιο απροκάλυπτα το αληθινό τους πρόσωπο, καταστέλλοντας με βαναυσότητα οποιαδήποτε εκδήλωση διαμαρτυρίας. Την ίδια στιγμή, διεθνείς οργανισμοί εκφράζουν φόβους για επικείμενη ανθρωπιστική κρίση στη χώρα.

Οι Ταλιμπάν άνοιξαν χθες πυρ στην Καμπούλ για να διαλύσουν διαδήλωση κατά της παρέμβασης του Πακιστάν. Περίπου 70 Αφγανοί, στην πλειονότητά τους γυναίκες, είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από την πρεσβεία του Πακιστάν στην Καμπούλ, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ισλαμαμπάντ, που θεωρείται στενός σύμμαχος των Ταλιμπάν.

Το πλήθος διαλύθηκε γρήγορα όταν οι Ταλιμπάν που αναπτύχθηκαν στο σημείο άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα. “Οι Αφγανές θέλουν η χώρα τους να είναι ελεύθερη (…). Έχουμε κουραστεί. Έχουμε κουραστεί να βλέπουμε το Πακιστάν να βομβαρδίζει την Πανσίρ, έχουμε κουραστεί να περιμένουμε στο αεροδρόμιο”, δήλωσε μία από τις διαδηλώτριες, η Σάρα Φάχιμ.

“Πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτό; Πότε θα ακουστούν οι φωνές μας; Γιατί η διεθνής κοινότητα παραμένει σιωπηλή, όταν βλέπει τόσους ανθρώπους να σκοτώνονται;” διερωτήθηκε.

Μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν έχουν πραγματοποιηθεί στο Αφγανιστάν πολλές μικρές διαδηλώσεις εναντίον τους σε πόλεις όπως η Καμπούλ, η Μάζαρ-ι- Σαρίφ και η Χεράτ. Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν κυρίως γυναίκες, οι οποίες ζητούν να μην αποκλειστούν από τον δημόσιο χώρο, όπως είχε συμβεί κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης των Ταλιμπάν.

Οι Ταλιμπάν δεσμεύθηκαν, πάντως, και πάλι χθες ότι θα επιτρέψουν στους Αφγανούς που επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα να το πράξουν. «Θα επιτρέψουν στους ανθρώπους που διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα να φύγουν ελεύθερα», σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Ντόχα.

Διπλωματικές σχέσεις

Από την πλευρά της, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην τελετή ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης του Αφγανιστάν εάν αυτή θα είναι αντιπροσωπευτική, όπως δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Νωρίτερα, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είδε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ότι στην τελετή ορκωμοσίας έχουν ήδη προσκληθεί η Ρωσία, η Τουρκία, η Κίνα, το Ιράν, το Πακιστάν και το Κατάρ.

Οι διπλωματικές εξελίξεις σημειώνονται όμως κάτω από το φάσμα μιας σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης, όπως φρόντισε χθες να υπενθυμίσει η Διεθνής Ομοσπονδία των Οργανώσεων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC), καλώντας για επείγουσα διεθνή δράση.

«Περίπου 18 εκατομμύρια Αφγανοί -ο μισός πληθυσμός- χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς η σοβαρή ξηρασία επιδεινώνει τις δυσκολίες που προκάλεσαν χρόνια πολέμου και η πανδημία», αναφέρεται σε ανακοίνωση της IFRC.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως δεκάδες χιλιάδες οικογένειες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους σε αναζήτηση τροφίμων και καταφυγίου σε αστικές περιοχές, όπου ορισμένοι μένουν σε πρόχειρους καταυλισμούς χωρίς τρόφιμα ούτε εισόδημα.

Οι Ταλιμπάν, επίσης, έχουν ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει την υποστήριξη προς το Αφγανιστάν. Την Κυριακή, εκπρόσωπός τους δήλωσε πως ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς υποσχέθηκε ότι θα συνεχιστεί η βοήθεια προς τον αφγανικό λαό.

Έκκληση ΟΗΕ για βοήθεια

Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν χθες έκκληση για επιπλέον βοήθεια 193 εκατομμυρίων δολαρίων για το Αφγανιστάν, ανεβάζοντας σε 606 εκατομμύρια δολάρια το σύνολο της βοήθειας που ζητείται έως το τέλος του έτους για τη ρημαγμένη χώρα.

Το Αφγανιστάν βρίσκεται αντιμέτωπο με την κατάρρευση των βασικών του υπηρεσιών, ενώ τα τρόφιμα και άλλου είδους βοήθεια εξαντλούνται, όπως προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του OCHA Γενς Λάρκε σε ενημέρωση των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη

«Οι βασικές υπηρεσίες στο Αφγανιστάν καταρρέουν και τα τρόφιμα και άλλου είδους σωτήρια βοήθεια είναι στο όριο της εξάντλησης», δήλωσε ο ίδιος. «Καλούμε τους διεθνείς δωρητές να στηρίξουν αυτή την έκκληση γρήγορα και γενναιόδωρα».

avgi.gr