Αυστραλία: Εν αναμονή διώξεων για εγκλήματα πολέμου σε στρατιώτες στο Αφγανιστάν

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αυστραλία: Εν αναμονή διώξεων για εγκλήματα πολέμου σε στρατιώτες στο Αφγανιστάν / 6 View / 20/11/2020

Ειδικό ανακριτή, που θα αναλάβει να στοιχειοθετήσει διώξεις για εγκλήματα πολέμου από τους στρατιώτες της στο Αφγανιστάν, διορίζει η Αυστραλία, καθώς τα τελευταία χρόνια, έχουν υπάρξει αναφορές για παράνομες δολοφονίες πολιτών και κρατουμένων από μέλη της αυστραλιανής στρατιωτικής δύναμης στη χώρα.

Την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιευθεί σχετική έκθεση με ευρήματα από την τετραετή στρατιωτική έρευνα.

Ο πρωθυπουργός Σκοτ ​​Μόρισον προειδοποίησε ότι θα φέρει «δύσκολα και σκληρά νέα για τους Αυστραλούς. Υπάρχει σημαντικός αριθμός περιστατικών ή ζητημάτων που πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω και η έρευνα θα είναι εγγενώς περίπλοκη», δήλωσε την Πέμπτη.

 

Ο Μόρισον είπε ακόμη ότι το γραφείο του ειδικού ανακριτή θα έχει ελεύθερη πρόσβαση στην έκθεση της Αυστραλιανής Αμυντικής Δύναμης (ADF) και αρμοδιότητα να αποφασίζει για ποιες υποθέσεις πρέπει να ασκηθούν ποινικές διώξεις.

 

Από το 2016, η ADF διεξήγαγε μια κλειστή έρευνα σχετικά με καταγγελίες για παράνομες συμπεριφορές που σχετίζονται με τις ανώτερες στρατιωτικές μονάδες που υπηρετούν στο Αφγανιστάν.

 

Την περασμένη εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι στη διάρκεια της έρευνας ελέγχθηκαν 55 περιστατικά μεταξύ 2005 και 2016 και συλλέχθηκαν αποδεικτικά στοιχεία από 336 μάρτυρες.

 

Ενώ η πλειονότητα των καταγγελιών παραμένει άγνωστη, τα μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας έχουν δημοσιεύσει κατά καιρούς λεπτομέρειες για ορισμένες υποθέσεις. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται κατηγορίες για δολοφονίες Αφγανών αμάχων και κακομεταχείριση κρατουμένων πολέμου.

 

Τον Μάρτιο, η Αυστραλιανή Τηλεόραση δημοσίευσε βίντεο που έδειχνε έναν στρατιώτη της Αυστραλιανής Ειδικής Αεροπορικής Υπηρεσίας (SAS) να πυροβολεί έναν άοπλο Αφγανό στο κεφάλι.

 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, η έκθεση έχει ήδη παραδοθεί στην κυβέρνηση από την περασμένη εβδομάδα. Ο Μόρισον υπερασπίστηκε συνολικά το στρατιωτικό προσωπικό της Αυστραλίας, είπε ωστόσο ότι υπήρξαν σοβαρές περιπτώσεις όπου «οι προσδοκίες και τα πρότυπα ενδέχεται να μην εκπληρώθηκαν» και πρόσθεσε ότι η έκθεση αποκάλυψε σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της ADF, γι΄αυτό και όπως ανακοίνωσε, μια νέα επιτροπή θα αναλάβει την αναμόρφωση του χαρακτήρα της.

 

Η υπουργός Άμυνας Λίντα Ρέινολντς δήλωσε ότι η ανεξάρτητη επιτροπή εποπτείας θα παρέχει «λογοδοσία και διαφάνεια ανεξάρτητη από τη διοίκηση της ADF και την κυβέρνηση».

 

Η Αυστραλία διατηρεί στο Αφγανιστάν μια αποστολή περίπου 400 στρατιωτών, ως μέρος των συνεχιζόμενων ειρηνευτικών προσπαθειών με τις ΗΠΑ και άλλους δυτικούς συμμάχους, υπό το ΝΑΤΟ.

Efsyn.gr