Ασυγκράτητος Ερντογάν, συνεχίζει τις επιθέσεις με «όχημα» την Αγία Σοφία

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ασυγκράτητος Ερντογάν, συνεχίζει τις επιθέσεις με «όχημα» την Αγία Σοφία / 6 View / 01/06/2020

Νέα λεκτική επίθεση κατά της Αθήνας εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος, μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις της Παρασκευής, με φόντο την Αγία Σοφία.

Μετά το «σόου» με αφορμή την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, κατά το οποίο αναγνώστηκαν και αποσπάσματα από το Κοράνι εντός του ναού – μουσείου, ο Ταγίπ Ερντογάν βρήκε αφορμή την Κυριακή, κατά τα εγκαίνια νοσοκομείου, να απαντήσει στις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για τζαμί στην Αθήνα.

Όπως μεταδίδει το philenews, ο Σουλτάνος τόνισε πως «ο Mωάμεθ όταν μπήκε στην Πόλη, τού έγινε υποδοχή σαν λυτρωτή που τον περίμεναν». «Η Αγία Σοφία, αντί να κατεδαφιστεί με ένα θρησκευτικό μίσος, καλλωπίστηκε περισσότερο και ως δικαίωμα Άλωσης προσφέρθηκε στους μουσουλμάνους», ισχυρίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Δεν άγγιξαν άλλα θρησκευτικά μνημεία και αφέθηκαν να υπάρχουν αναποκρινόμενα στις ανάγκες», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Σε σημεία που αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε πριν από έναν αιώνα, τα θρησκευτικά μας μνημεία και σύμβολα μας εξαφανίστηκαν. Κοιτάξτε σήμερα στην Αθήνα δεν έχουμε ένα δικό μας τζαμί. Όλα έγιναν ένα με το έδαφος. Όμως εμείς στην Κωνσταντινούπολη δεν κάναμε κάτι τέτοιο. Μόνο με την εικόνα αυτή βλέπουμε το μεγαλείο των προγόνων μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος σχολίασε και τη στάση της χώρας του στην κρίση της πανδημίας του Covid-19:

«Η Τουρκία είναι μια χώρα που προσέλκυσε την προσοχή, κατά την διαδικασία της πανδημίας, με την υποδομή υγείας και το σύστημα γενικής ασφάλειας υγείας που διαθέτει. Πιστεύω πως τα νοσοκομεία επειγόντων περιστατικών που θέσαμε σε υπηρεσία σε λιγότερο από 2 μήνες, κατά την περίοδο της πανδημίας, είναι ένα μοντέλο παράδειγμα προς μίμηση. Εμείς καταφέραμε να ξεπεράσουμε, ανεγείροντας μόνιμα νοσοκομεία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, το πρόβλημα το οποίο πολλές χώρες στον κόσμο προσπάθησαν να λύσουν κατασκευάζοντας προσωρινά υπαίθρια και προκατασκευασμένα νοσοκομεία», καυχήθηκε ο Ερντογάν.

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Προς το παρόν η Αγία Σοφία δε μετατρέπεται σε τζαμί

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απομακρύνεται προς το παρόν η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος.

Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Kanal 7 και ερωτηθείς αν υπάρχει σχέδιο για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος μετά τις ελληνικές αντιδράσεις, ο Καλίν σημείωσε ότι το θέμα έρχεται κατά καιρούς στην επικαιρότητα.

Ωστόσο, αντί συγκεκριμένης απάντησης, παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν ο οποίος είχε παροτρύνει τους τούρκους μουσουλμάνους «να γεμίσουν πρώτα το τέμενος του Σουλνταναχμέτ (Μπλε Τζαμί) που βρίσκεται απέναντι από την Αγία Σοφία και μετά θα εξεταστεί και το θέμα της Αγίας Σοφίας».