Αστυνομία Μονάχου για 18χρονο δράστη: Κλασική περίπτωση αμόκ

by/ 0 Comments / 36 View / 23/07/2016

«Ο απολογισμός της χθεσινής τραγικής επίθεσης στο εμπορικό κέντρο Olympia του Μονάχου περιλαμβάνει, δυστυχώς, και έναν Έλληνα πολίτη μεταξύ των αθώων θυμάτων», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ένας νεαρός σε αμόκ, μία σφαγή σε σύνδεση με την Ουτόγια και τον Μπρέιβικ

Η χθεσινή επίθεση που αιματοκύλισε το Μόναχο διαπράχθηκε από έναν νεαρό μανιακό που έπασχε από ψυχιατρική διαταραχή, δεν είχε καμία σχέση με τη τζιχαντιστική δράση και θέλησε να κάνει μία σύνδεση με τη σφαγή που διαπράχθηκε ακριβώς πέντε χρόνια πριν στη Νορβηγία από τον Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας, ο 18χρονος Γερμανο-Ιρανός έστησε στα θύματά του παγίδα προσκαλώντας τα μέσω του Facebook στο συγκεκριμένο εστιατόριο McDonald’s όπου υποτίθεται ότι θα υπήρχαν προσφορές.

Ο δράστης της επίθεσης υπήρξε κατά το παρελθόν θύμα bullying από συνομηλίκους του, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.

«Εκκινούμε από τη αρχή ότι πρόκειται για μία κλασική ενέργεια μανιακού, που καταλήφθηκε από αμόκ και ενήργησε «χωρίς πολιτικά κίνητρα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εισαγγελέας του Μονάχου Τόμας Στάινκραους-Κοχ.

«Δεν υπάρχει απολύτως καμία σχέση με το Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας του Μονάχου Χουμπέρτους Αντρέ.

Ο δράστης της επίθεσης ονομάζεται Νταβίντ Αλί Σόνμπολι, έχει γεννηθεί στο Μόναχο από γονείς που έφθασαν στη Γερμανία από το Ιράν στο τέλος της δεκαετίας του ΄90 και ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Φοιτούσε σε σχολείο της πόλης.

Χθες το απόγευμα άνοιξε πυρ σε εμπορικό κέντρο και γύρω από αυτό. Στη συνέχεια τραυματίσθηκε από την αστυνομία και αυτοκτόνησε. Στο σακίδιό του βρέθηκαν 300 σφαίρες, οδηγώντας στην υπόθεση ότι σχεδίαζε να σκοτώσει πολύ μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων.

Η έρευνα οδηγεί σε σύνδεση με τον Νορβηγό δολοφόνο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.

«Η σχέση είναι προφανής», δήλωσε ο εισαγγελέας του Μονάχου, τονίζοντας ότι η επίθεση στο Μόναχο πραγματοποιήθηκε ακριβώς πέντε χρόνια μετά τη σφαγή των 77 ανθρώπων από τον ακροδεξιό Νορβηγό, στις 22 Ιουλίου 2011. Υλικό για τη σφαγή της Ουτόγια, αλλά και για μία άλλη τραγωδία του 2009 στη Γερμανία, όταν 17χρονος σε αμόκ σκότωσε 15 ανθρώπους, βρέθηκαν στο δωμάτιο του Γερμανο-Ιρανού δράστη της επίθεση του Μονάχου.

Αλλά, αν ο νεαρός έτρεφε έντονο ενδιαφέρον για τις μαζικές δολοφονίες, τίποτε δεν δείχνει ότι συμμεριζόταν τις πολιτικές απόψεις του Νορβηγού. Προερχόμενος από σιιτική οικογένεια, είχε ασπασθεί πρόσφατα τον χριστιανισμό, εξ ού και το όνομα Νταβίντ, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών.

Έδρασε μόνος και όπως φαίνεται είχε προετοιμάσει την επίθεση. Σύμφωνα με τον ντε Μεζιέρ, έστησε παγίδα στα θύματα, αφού έκανε πειρατεία σε λογαριασμό στο Facebook πρόβαλε προσφορές και εκπτώσεις στο εστιατόριο McDonald’s του εμπορικού κέντρου για να προσελκύσει νέους.

Τα περισσότερα από τα θύματα είναι έφηβοι ή νεαροί ενήλικες.

Ο νεαρός ζούσε με τους γονείς του σε κοινωνική κατοικία μαζί με αλλοδαπούς ή Γερμανούς ξένης καταγωγής. Γειτόνισσά του δήλωσε στο AFP ότι ήταν «ένας καλός άνθρωπος… που γελούσε όπως κάθε φυσιολογικό άτομο».

Άλλοι γείτονες τον περιέγραψαν ως μοναχικό και ασχολούμενο με βίαια video games, στοιχείο, που σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, «έπαιξε κάποιον ρόλο» στην υπόθεση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ