Αρμενία: Παραιτείται ο Πασινιάν

by/ 0 Comments / 3 View / 29/03/2021

Μετά από μήνες πολιτικής αναταραχής που έφερε η ταπεινωτική ήττα από το Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν ανακοίνωσε την παραίτησή του ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

 

Ο πρωθυπουργός που ανήλθε στην εξουσία με δυναμική λαϊκή εντολή σε μια εξεγερτική περίοδο κατά της διαφθοράς της μετασοβιετικής ελίτ, έχει προκαλέσει ορυμαγδό αντιδράσεων με τους χειρισμούς του πολέμου και της κρίσης που ακολούθησε.

 

«Θα παραιτηθώ τον Απρίλιο. Θα παραιτηθώ όχι για να παραιτηθώ, αλλά για να γίνουν πρόωρες εκλογές. Αλλά θα συνεχίσω να ασκώ τα προσωρινά πρωθυπουργικά καθήκοντα», δήλωσε ο Πασινιάν κατά τη διάρκεια συνάντησης με Αρμένιους, σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύτηκε στη σελίδα του στο Facebook.

«Εάν επιβεβαιώσετε (την εντολή μας), θα συνεχίσουμε να σας υπηρετούμε καλύτερα από πριν, εάν όχι, θα μεταβιβάσουμε την εξουσία σε όποιον θέλετε», υποσχέθηκε.

Οι πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 20 Ιουνίου αντιμετωπίζονται από αρκετούς ως την ευκαιρία για να μπει τέλος στην αναταραχή που επικρατεί στη χώρα.

Ο Νικόλ Πασινιάν επικρίθηκε έντονα και καταγγέλλεται ως «προδότης» από την αντιπολίτευση μετά την ταπεινωτική συμφωνία παύση των εχθροπραξιών με το Αζερμπαϊτζάν, ενώ η απαίτηση για παραίτησή του έχει εκφραστεί εδώ και εβδομάδες και με ισχυρές διαδηλώσεις. Ο πρωθυπουργός, πάντως, στα τέλη Φεβρουαρίου προχώρησε σε απομάκρυνση πολλών ανώτερων αξιωματούχων από το στράτευμα, κατηγορώντας τους για προσπάθεια υποκίνησης πραξικοπήματος.

 

Η κατάπαυση του πυρός συμφωνήθηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις όταν η Αρμενία βρισκόταν σε δεινή κατάσταση, αναγκασμένη να υποχωρήσει από διάφορα μέτωπα, ενώ ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν απειλούσε το Στεπάνακερτ, την πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

 

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση κατέληξαν να συμφωνήσουν στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο, αν και η αντιπολίτευση κάλεσε σε νέα διαδήλωση σήμερα.

Μετά τη συμφωνία αυτή, ήρθη ο στρατιωτικός νόμος που επιβλήθηκε λόγω του πολέμου και το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αρμενίας διέταξε την παύση των διώξεων κατά του πρώην προέδρου Ρόμπερτ Κοτσαριάν, επικριτή του Πασινιάν.

Efsyn.gr