Αρμενία: Απόπειρα πραξικοπήματος καταγγέλει ο πρωθυπουργός Πασινιάν

by/ 0 Comments / 3 View / 27/02/2021

Ο Νικόλ Πασινιάν καταγγέλλει απόπειρα πραξικοπήματος από τις ένοπλες δυνάμεις που ζήτησαν την παραίτησή του. Ο Πούτιν στη συνομιλία του με τον Πασινιάν κάλεσε όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση.
Στο τέλμα της πολιτικής κρίσης βυθίζεται όλο και περισσότερο η Αρμενία, με τον πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν να καταγγέλλει απόπειρα πραξικοπήματος από τις ένοπλες δυνάμεις που ζήτησαν την παραίτησή του.

Μιλώντας σε διαδήλωση υποστηρικτών του στο Γιερεβάν, ο Πασινιάν υπενθύμισε στους στρατιωτικούς ότι δουλειά τους είναι η εθνική άμυνα της χώρας και όχι η συμμετοχή τους στα πολιτικά της δρώμενα.

«Κάποιοι θέλουν να σύρουν τον στρατό σε αντισυνταγματικές διαδικασίες. Πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά ο λαός δεν θα επιτρέψει ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αρμενία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, ο οποίος διέψευσε τις φήμες που τον ήθελαν να σχεδιάζει τη φυγή του στο εξωτερικό.

Οι διαμαρτυρίες αυτές απέκτησαν επιπλέον ορμή αυτήν την εβδομάδα, με την αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και των ηγετικών στελεχών του στρατού να αποδυναμώνει τη θέση του Πασινιάν. Αφορμή για το νέο ρήγμα υπήρξε η απόφαση του Πασινιάν να αποπέμψει τον πρώτο υπαρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού, το οποίο αντέδρασε ζητώντας την παραίτησή του. Η ανταπάντηση του Αρμένιου πρωθυπουργού ήταν να αποπέμψει και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου.

Φυσιολογικό για μια δημοκρατία οι πολίτες να επικρίνουν την κυβέρνηση, αλλά όχι ο στρατός να ζητεί την παραίτησή της, τονίζει την ίδια ώρα η Τουρκία – πιστή σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν – μέσω του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Είμαστε απολύτως αντίθετοι σε πραξικοπήματα ή απόπειρες πραξικοπημάτων όπου κι αν συμβαίνουν στον κόσμο. Γι’ αυτό και καταδικάζουμε έντονα αυτήν την απόπειρα στην Αρμενία. Φυσικά, στις δημοκρατίες, οι πολίτες μπορούν να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, ακόμη και να απαιτούν την παραίτησή της. Αυτά είναι φυσιολογικά πράγματα, αλλά είναι απαράδεκτο οι στρατιωτικοί να καλούν την εκλεγμένη κυβέρνηση να παραιτηθεί, πόσω μάλλον να ζητούν ένα πραξικόπημα», δήλωσε από τη Βουδαπέστη ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Η σύρραξη με το Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ξέσπασε στα τέλη Σεπτεμβρίου και διήρκεσε 44 ημέρες. Οι εχθροπραξίες τερματίστηκαν τον Νοέμβριο με ρωσική διαμεσολάβηση, όμως άφησαν πίσω τους περισσότερους από 6.000 νεκρούς συνολικά και στις δύο πλευρές.

News247