Απόφαση – «πιλότος» υπέρ των οδηγών της Uber

by/ 0 Comments / 2 View / 20/02/2021

Απόφαση – ορόσημο για την απασχόληση έλαβε σήμερα το ανώτατο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς απέρριψε την έφεση της Uber και έκρινε ότι οι οδηγοί της πρέπει να χαρακτηριστούν εργαζόμενοι με πρόσβαση στον ελάχιστο μισθό και την άδεια μετ’ αποδοχών.

Έξι δικαστές εξέδωσαν ομόφωνη απόφαση που υποστηρίζει απόφαση του Οκτωβρίου 2016, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει εκατομμύρια εργαζόμενους που θεωρούνται αυτοαπασχολούμενοι.

Σε μια υπόθεση που οδήγησαν στη δικαιοσύνη δύο οδηγοί, εργατικό δικαστήριο του Λονδίνου αποφάνθηκε το 2016 ότι τους οφείλονται δικαιώματα, όπως αμειβόμενες διακοπές και άδειες απ’ την εργασία.

Η εταιρεία με έδρα τη Σίλικον Βάλεϊ στις ΗΠΑ πήγε την υπόθεση στο ανώτατο δκαστήριο της Βρετανίας, που σήμερα απέρριψε την έφεση.

Οι οδηγοί της Uber αντιμετωπίζονται επί του παρόντος ως αυτοαπασχολούμενοι, πράγμα που σημαίνει ότι από τη νομοθεσία τους παρέχεται ελάχιστη προστασία.

Οι δικαστές επέκριναν τις αμφιλεγόμενες συμβάσεις που η Uber ζητούσε από τους οδηγούς της να υπογράψουν, λέγοντας ότι εμποδίζουν έναν οδηγό να διεκδικήσει δικαιώματα που παρέχονται στους εργαζομένους από την ισχύουσα νομοθεσία.

Στην απόφαση, ένας απ’ τους δικαστές τόνισε ότι «δεν ήταν πεπεισμένος» ότι οι συμβάσεις που διαπραγματευόταν η Uber με τους οδηγούς ήταν σύμφωνες με το κανονιστικό καθεστώς που εποπτεύει η Υπηρεσία Μεταφορών για το Λονδίνο. «Η νομοθεσία αποσκοπεί στην παροχή ορισμένων προστασιών σε ευάλωτα άτομα που έχουν λίγο ή καθόλου λόγο για την αμοιβή και τις συνθήκες εργασίας τους», τόνισε ο δικαστής Τζορτζ Λεγκάτ.

«Αυτή η απόφαση θα αναδιατάξει ριζικά τον κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών και όσων εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και θα βάλει τέρμα στην εκτεταμένη εκμετάλλευση των εργαζομένων μέσω συμβάσεων – παγίδες. Στους οδηγούς της Uber πούλησαν σκληρά ένα ψεύτικο όνειρο ατελείωτης ευελιξίας και επιχειρηματικής ελευθερίας» τόνισε ο James Farrar ένας απ’ τους ενάγοντες και γενικός γραμματέας του σωματείου των οδηγών μέσω App και των διανομέων.

«Η πραγματικότητα ήταν παράνομα χαμηλές αμοιβές, επικίνδυνα πολλές ώρες και έντονη ψηφιακή παρακολούθηση. Χαίρομαι που οι εργαζόμενοι επιτέλους παίρνουν κάποια ανακούφιση με αυτή την απόφαση, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να ενισχύσει επειγόντως το νόμο, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στον να έχουν επίσης πρόσβαση σε άδεια ασθενείας μετ’ αποδοχών και προστασία από την άδικη απόλυση», τόνισε ο ίδιος.

Η Uber έχει περίπου 60.000 οδηγούς στη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένων 45.000 στο Λονδίνο, μια από τις πιο σημαντικές αγορές της.

Efsyn.gr