Αποχώρηση-έκπληξη του Ντουτέρτε από την προεδρία των Φιλιππινών

by/ 0 Comments / 0 View / 02/10/2021

Με μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική, δημιουργώντας πολλαπλά ερωτήματα σε αναλυτές και πολίτες.

 

«Σήμερα, ανακοινώνω την αποχώρησή μου από την πολιτική», δήλωσε ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε, συνοδεύοντας τον γερουσιαστή Κρίστοφερ “Μπονγκ” Γκο του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος των Φιλιππίνων (PDP-Laban) ο οποίος κατέθεσε την υποψηφιότητά του για αντιπρόεδρος.

 

Βάσει Συντάγματος ο Ντουτέρτε δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της χώρας.

Ο Ντουτέρτε, γνωστός για την αιματηρή μάχη του κατά των ναρκωτικών, τις αυταρχικές πρακτικές και την ακραία ρητορική του, αναμενόταν να είναι υποψήφιος αντιπρόεδρος. Δεν έχει το δικαίωμα εκ του Συντάγματος να διεκδικήσει δεύτερη συνεχόμενη εξαετή θητεία. Όμως η πρόθεσή του αυτή είχε φέρει οργισμένες αντιδράσεις από τους πολιτικούς του αντιπάλους, καθώς ο 76χρονος πολιτικός θα μπορούσε να βρεθεί ξανά στην προεδρία σε περίπτωση που ο επόμενος πρόεδρος δεν βρεθεί σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του.

 

Μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης, πάντως, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ενδεχομένως ανοίγει τον δρόμο για την κόρη του να καταθέσει υποψηφιότητα για την προεδρία. Η Σάρα Ντουτέρτε-Κάρπιο, η οποία διαδέχθηκε των πατέρα της ως δήμαρχος στην πόλη Νταβάο, είχε ανακοινώσει πριν από μερικούς μήνες ότι δεν επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα απέναντι στον πατέρα της, όμως τώρα το μονοπάτι προς την προεδρία είναι ορθάνοιχτο.

 

Οι υποψήφιοι έχουν διορία έως την Παρασκευή προκειμένου να υποβάλουν υποψηφιότητα, όμως αποχωρήσεις και αντικαταστάσεις επιτρέπονται έως τις 15 Νοεμβρίου, αφήνοντας χώρο για αλλαγές της τελευταίας στιγμής, όπως η κατάθεση της υποψηφιότητας του Ντουτέρτε στο ‘παρά πέντε’ για τις εκλογές του 2016, τις οποίες και κέρδισε με μεγάλη πλειοψηφία.

Efsyn.gr