Αποχώρησαν οι διαδηλωτές από την αμερικανική πρεσβεία στο Ιράκ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αποχώρησαν οι διαδηλωτές από την αμερικανική πρεσβεία στο Ιράκ / 17 View / 02/01/2020

Μετά από διαταγές των Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης (PMF), τελείωσε η διαμαρτυρία των διαδηλωτών στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βαγδάτη κατά των αμερικανικών επιδρομών εναντίον μιας φιλοϊρανικής πολιτοφυλακής στο Ιράκ.

Όλοι υποστηρικτές και τα μέλη των παραστρατιωτικών οργανώσεων αποσύρθηκαν από την περίμετρο του κτιρίου, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, που μετέδωσε ότι έχουν διαλυθεί όλα τα αντίσκηνα που βρίσκονταν από έξω.

Νωρίτερα, Αμερικανοί στρατιώτες προχώρησαν στη ρίψη δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος, που πέταξε πέτρες κι έβαλε φωτιά στην οροφή χώρου υποδοχής. «Τους κάψαμε» φώναζαν ορισμένοι στην φρουρούμενη Πράσινης Ζώνης της Βαγδάτης, όπου βρίσκεται η πρεσβεία.

Η πολιορκία του κτιρίου ξεκίνησε χθες όταν κατακλύστηκε από διαδηλωτές οργισμένους από τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές κατά της υποστηριζόμενης από το Ιράν Κατάεμπ Χεζμπολάχ, που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 25 μέλη της.

Στη διάρκεια της νύχτας οι διαδηλωτές έστησαν σκηνές έξω από την πρεσβεία και σήμερα το πρωί έφερναν προμήθειες σε τρόφιμα, μαγειρικά σκεύη και στρώματα αφήνοντας να εννοηθεί ότι σχεδίαζαν να παραμείνουν επί μακρόν.

Οι PMF, ένας συνασπισμός παραστρατιωτικών ομάδων στις οποίες κυριαρχούν φιλοϊρανικές σιιτικές ομάδες που έχουν πλέον ενταχθεί στον τακτικό στρατό του Ιράκ, κάλεσαν το πρωί το πλήθος να αποσυρθεί τώρα που το «μήνυμά του ακούστηκε».

Το Ιράν κάλεσε τον Ελβετό επιτετραμμένο

Στο μεταξύ το Ιράν κάλεσε τον επιτετραμμένο της, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Τεχεράνη καθώς η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον έχουν διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις, για να διαμαρτυρηθεί για την «πολεμοχαρή πολιτική» των ΗΠΑ έπειτα από τις αμερικανικές επιθέσεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας επέδωσε στον επιτετραμμένο την «αυστηρή διαμαρτυρία του Ιράν κατά των πολεμοχαρών δηλώσεων Αμερικανών αξιωματούχων κατά παράβαση του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Επίσης, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ, Αλί Χαμενεΐ, καταδίκασε δριμύτατα τις επιθέσεις και κατηγόρησε τις ΗΠΑ για τη βία στη γειτονική χώρα.

Χθες Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε το Ιράν ότι ενορχήστρωσε τις βίαιες διαμαρτυρίες που έλαβαν χώρα χθες στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ιράκ και δήλωσε πως η Τεχεράνη θα θεωρηθεί υπεύθυνη, αλλά στη συνέχεια έριξε τους τόνους διαβεβαιώνοντας ότι δεν θέλει, ούτε προβλέπει, οι ΗΠΑ να εμπλακούν σε πόλεμο με το Ιράν.

Τέλος, η Γαλλία καταδίκασε «απερίφραστα» την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη δια στόματος της υπουργού Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, που εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της χώρας της προς τις ΗΠΑ.

πηγή: efsyn.gr