Αποχωρεί από τον ΟΠΕΚ το Κατάρ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αποχωρεί από τον ΟΠΕΚ το Κατάρ / 26 View / 04/12/2018

Την απόφασή του να αποχωρήσει τον Ιανουάριο του 2019 από τον OPEC ανακοίνωσε το Κατάρ, που πλέον θα επικεντρωθεί στην παραγωγή αερίου. Διαβεβαιώνει πάντως ότι θα συνεχίσει να τηρεί όλες τις δεσμεύσεις της ως παραγωγός πετρελαίου, όπως κάθε χώρα-παραγωγός που δεν είναι μέλος του Οργανισμού.

Ο υπουργός ενέργειας του εμιράτου, Σάαντ αλ-Κάμπι, σε συνέντευξη Τύπου στην Ντόχα το πρωί της Δευτέρας δήλωσε πως ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών έχει ενημερωθεί για την απόφαση της Ντόχα.

«Το Κατάρ αποφάσισε να αποχωρήσει από τον ΟΠΕΚ, με ισχύ από τον Ιανουάριο του 2019», είπε.

Εξήγησε ότι το Κατάρ θα συνεχίσει να παράγει πετρέλαιο, αλλά θα επικεντρωθεί στην παραγωγή αερίου. Άλλωστε, το εμιράτο του Κόλπου είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο.

«Δεν έχουμε πολλές προοπτικές στο πετρέλαιο, είμαστε πολύ ρεαλιστές. Η προοπτική μας είναι το αέριο», σημείωσε ο αλ-Κάμπι.

Όπως εξήγησε, η απόφαση δεν ήταν εύκολη, καθώς το Κατάρ είναι μέλος του Οργανισμού εδώ και 57 χρόνια, αλλά ότι ο αντίκτυπος της αποχώρησής του στις αποφάσεις του ΟΠΕΚ για την παραγωγή πετρελαίου από την οποία ρυθμίζεται και η τιμή του καυσίμου είναι μικρός.

Τόνισε δε ότι η Ντόχα θα συνεχίσει να τηρεί όλες τις δεσμεύσεις της, όπως κάθε άλλος παραγωγός πετρελαίου που δεν είναι μέλος του Οργανισμού.

Διευκρίνισε επίσης ότι η απόφαση δεν συνδέεται με το πολιτικό και οικονομικό μποϊκοτάζ του Κατάρ που επιβλήθηκε από τον Ιούνιο του 2017 από τη Σαουδική Αραβία και άλλα τρία αραβικά κράτη.

Το Κατάρ είναι μέλος του ΟΠΕΚ από το 1961. Τα θεμέλια του Οργανισμού μπήκαν τον Σεπτέμβριο του 1960, με την πρωτοβουλία κυρίως της Σαουδικής Αραβίας, που σήμερα έχει κυρίαρχο ρόλο στο 15μελές καρτέλ.

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με το Κατάρ τον Ιούνιο του 2017, κατηγορώντας τη Ντόχα ότι προσφέρει καταφύγιο σε πρόσωπα και οργανισμούς, που είναι εχθρικά διακείμενοι προς το Ριάντ.