Αποκλιμάκωση ζητούν οι ΗΠΑ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αποκλιμάκωση ζητούν οι ΗΠΑ / 10 View / 28/05/2020

Αμερικανική παρέμβαση για μείωση των εντάσεων στα ελληνοτουρκικά ● Χαμηλοί τόνοι και στη χθεσινή έκτακτη συνάντηση Μητσοτάκη με Δένδια και Παναγιωτόπουλο.

Στην κατεύθυνση της μείωσης των εντάσεων μεταξύ Αγκυρας και Αθήνας εργάζονται συστηματικά οι Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε σε συζήτηση του German Marshall Fund, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ. «Υπάρχουν προκλήσεις με υπερπτήσεις από τουρκικά αεροσκάφη, τις οποίες έχει τονίσει η ελληνική κυβέρνηση. Και πάλι, συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για την προώθηση του διαλόγου, για την προώθηση της υπεύθυνης διαχείρισης των τομέων που καταγράφονται διαφωνίες και για την άμβλυνση των σημείων τριβής πριν εξελιχθούν σε κρίσεις.

Αυτό δεν είναι νέο ζήτημα. Αυτό είναι κάτι με το οποίο ασχολούμαστε για πολλά χρόνια και μερικά από αυτά τα σημεία τριβής υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό», τόνισε ο Μάθιου Πάλμερ και υπενθύμισε την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αλεξανδρούπολη τον Μάρτιο, όταν είχε την ευκαιρία να μιλήσει «για τις πιέσεις που ασκούνται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τα οποία είναι τα σύνορα της Τουρκίας με την Ε.Ε.». «Ενθάρρυνα την Τουρκία να εργαστεί για να μειώσει αυτές τις εντάσεις. Εκτοτε, έχουμε δει την ένταση στα σύνορα να αποκλιμακώνεται», υποστήριξε ο κ. Πάλμερ στην παρέμβασή του.

Αποκλιμάκωση δείχνει να επιζητεί και η Αθήνα. Χθες, συναντήθηκε εκτάκτως στο μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλο. Μετά τη σύσκεψη δεν έγιναν δηλώσεις και, σύμφωνα με το ΑΠΕ, το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές, «μεγάλο μέρος τής σύσκεψης αφορούσε τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία». Οι ίδιες πηγές παρέπεμπαν «στο περιεχόμενο της τοποθέτησης του πρωθυπουργού στην πρόσφατη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR». Στη συνέντευξη αυτή, ο πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι «δεν έγινε κάτι αξιοσημείωτο στην περιοχή του Μελισσοκομείου».

Το τοπίο για το τι πραγματικά συνέβη στον Εβρο παραμένει θολό και, χθες, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, ζήτησε με αίτημα του στη Βουλή από τον υπουργό Εξωτερικών, να καταθέσει στο Σώμα τα έγγραφα των δύο ρηματικών διακοινώσεων που επιδόθηκαν στην τουρκική πλευρά. Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει επακριβώς την εθνική αντιπροσωπεία για την απάντηση της Ελλάδας στις προκλητικές τουρκικές ενέργειες».

Ο Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξη του στον ρ/σ «Θέμα Fm», τόνισε πως «τα σύνορα της χώρας φυλάσσονται και θα φυλαχθούν απολύτως», υποστήριξε ότι στην επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής που συνεδρίασε την Τρίτη δεν έμεινε κανένα αναπάντητο ερώτημα και σημείωσε πως τα ΜΜΕ αλλά και το πολιτικό σύστημα ασχολήθηκαν για τέσσερις ημέρες με το θέμα, κάτι που «δεν βοηθά την εθνική υπόθεση» και πως το ζήτημα αυτό ξεκίνησε στα ΜΜΕ από την Ακροδεξιά.