«Απειλή» για το ΝΑΤΟ η Κίνα – Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ επέστρεψαν…

by/ 0 Comments / 0 View / 15/06/2021

Η Κίνα βρέθηκε στο στόχαστρο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, με τους ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν να κάνουν λόγο για «συστημικές προκλήσεις» εκ μέρους της Πεκίνου, στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν από τις Βρυξέλλες.

 

Το ανακοινωθέν της Συμμαχίας –που ιδρύθηκε για να αντιμετωπίσει τη Σοβιετική Ένωση την εποχή του Ψυχρού Πολέμου– υιοθετεί μια σκληρή στάση απέναντι στο Πεκίνο και δόθηκε στη δημοσιότητα μία ημέρα αφότου η G7, η Ομάδα των επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, εξέδωσε μια δήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα και την Ταϊβάν (που το Πεκίνο θεωρεί ότι το δυσφημεί).

«Οι δεδηλωμένες φιλοδοξίες της Κίνας και η δυναμική στάση της συνιστούν συστημικές προκλήσεις για τη διεθνή, βασιζόμενη σε κανόνες, τάξη και για τους τομείς που σχετίζονται με την ασφάλεια της συμμαχίας» σημειώνεται μεταξύ άλλων στο τελικό ανακοινωθέν.

«Οι ΗΠΑ επέστρεψαν σε ΝΑΤΟ και Ευρώπη»

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προέτρεπε τους άλλους ηγέτες να αντισταθούν στον αυταρχισμό και την αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της Κίνας, ενώ τόνιζε προς τους Ευρωπαίους συμμάχους του ότι το αμοιβαίο αμυντικό σύμφωνο της Συμμαχίας είναι μια «ιερή υποχρέωση» για τις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ, εκφραζόταν συχνά υποτιμητικά για τη Συμμαχία και κατηγορούσε τις άλλες χώρες ότι δεν συνεισφέρουν όσο απαιτείται στην άμυνά τους.

«Θέλω όλη η Ευρώπη να ξέρει ότι οι ΗΠΑ είναι εδώ. Το ΝΑΤΟ είναι κρίσιμης σημασίας για εμάς», τόνισε με νόημα ο Μπάιντεν, επιβεβαιώνοντας τη στροφή 180 μοιρών στην αμερικανική πολιτική.

Για Ρωσία και Ουκρανία

Αναφορικά με τη Μόσχα, τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, κάνουν λόγο για «επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας που αποτελούν απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια».

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η Ρωσία και η Κίνα επιδιώκουν να σπείρουν τη διχόνοια στη διατλαντική αλληλεγγύη, διαβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί τη διένεξη με τη Μόσχα. Προειδοποίησε ωστόσο ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν αν η Ρωσία συνεχίσει τις επιζήμιες δραστηριότητές της και υπενθύμισε με νόημα προς τη Μόσχα ότι προβλέπεται στρατιωτική συνδρομή των μελών του Συμφώνου, αν κάποιο από αυτά δεχτεί επίθεση.

Με αφορμή τη συνάντηση που θα έχει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Γενεύη αυτήν την εβδομάδα, ο Μπάιντεν είπε πως είναι «κρίσιμης σημασίας», χαρακτηρίζοντας τον Βλαντίμιρ Πούτιν ως «έξυπνο» και «άξιο αντίπαλο». Τόνισε ότι θα καλέσει τον Πούτιν για συνεργασία σε συγκεκριμένους τομείς, όμως εάν ο Ρώσος πρόεδρος επιλέξει να μη συνεργαστεί, «θα απαντήσουμε», προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα ξεκαθαρίσει τις «κόκκινες γραμμές» του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έβαλε «πάγο» στο θέμα της Ουκρανίας, ζητώντας από αυτήν να καταπολεμήσει πρώτα τη διαφθορά και να εκπληρώσει ορισμένα άλλα κριτήρια, πριν γίνει κάποια κίνηση ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Σημείωσε πάντως πως «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε την Ουκρανία σε θέση ώστε να μπορεί να αντισταθεί στη ρωσική επιθετικότητα», αναγνωρίζοντας παράλληλα πως η ένταξη της χώρας –την οποία ζητά επιμόνως ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι– δεν εξαρτάται από τον ίδιο αλλά θα είναι συλλογική απόφαση των 30 μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Δεσμεύσεις και… συνεισφορές

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε την άφιξη του Μπάιντεν ως το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί η Κίνα ως δυνητική απειλή, διατηρώντας όμως την προοπτική μιας σχέσης μαζί της.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επισήμανε ότι η αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία της Κίνας, από τη Βαλτική μέχρι την Αφρική, σημαίνει ότι η Συμμαχία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη. Ανέφερε επίσης ότι οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν τις συνεισφορές των χωρών τους στον κοινό προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ, ξεπερνώντας τις αρχικές αντιρρήσεις της Γαλλίας.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ δεσμεύονται να ενισχύσουν τις διαβουλεύσεις όταν η ασφάλεια και η σταθερότητα ενός Συμμάχου απειλείται ή όταν οι θεμελιώδεις αξίες και οι αρχές του ΝΑΤΟ διακυβεύονται.

«Δεσμευόμαστε για τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τις διαβουλεύσεις όταν απειλείται η ασφάλεια ή η σταθερότητα ενός Συμμάχου ή όταν διακυβεύονται οι θεμελιώδεις αξίες και αρχές μας», αναφέρεται στη δεύτερη παράγραφο των συμπερασμάτων της Συνόδου.

Efsyn.gr