“Ανοιχτές οι αγκάλες της Ε.Ε. για το Κόσοβο”

by/ 0 Comments / 63 View / 24/10/2015

Με ανοιχτές αγκάλες αναμένει η Ε.Ε. το Κόσοβο για να το εντάξει στην “ευρωπαϊκή οικογένεια”. Αποσχισθείσα περιοχή ενός κυρίαρχου κράτους, το Κόσοβο υπογράφει την ερχόμενη εβδομάδα συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε., τον πρώτο σταθμό της πορείας του προς την πλήρη ένταξη στην Ένωση.

Η τελετή τής υπογραφής θα πραγματοποιηθεί στις 27 Οκτωβρίου στο Στρασβούργο παρουσία του Κοσοβάρου πρωθυπουργού Ισά Μουστάφα, του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν και της ύπατης εκπροσώπου για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Φεντερίκα Μογκερίνι.

Οι 28 της Ε.Ε. έδωσαν χθες το πράσινο φως για να προχωρήσουν τα διαδικαστικά, έπειτα από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, παρά το γεγονός ότι πέντε χώρες (Ισπανία, Ελλάδα, Κύπρος, Ρουμανία και Σλοβακία) δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου, που ανακηρύχθηκε μονομερώς το 2008.

Η “συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης” είναι ένας σημαντικός σταθμός στην προσέγγιση μιας χώρας με την Ε.Ε. Επιβάλλει ανταλλαγές στον οικονομικό τομέα, τον τομέα της διακυβέρνησης και σ’ αυτόν του κράτους δικαίου, ειδικά σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαστικό σύστημα, ώστε να προσεγγίσουν σταδιακά στα ευρωπαϊκά κριτήρια.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποκλείσει οποιαδήποτε νέα διεύρυνση πριν από το 2020, ακόμη και προς τις χώρες που έχουν ήδη αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις (Σερβία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Τουρκία).