Ανησυχία για το Λιβυκό

by/ 0 Comments / 2 View / 25/06/2021

Σε αναμμένα κάρβουνα έχει βάλει την Αθήνα το αποτέλεσμα της 2ης Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη, καθώς διαμορφώνει πολιτικά μια ιδιάζουσα κατάσταση για το μέλλον της χώρας, με την Τουρκία και τη Ρωσία να συναποφασίζουν για τις εξελίξεις.

Τα συμπεράσματα της διάσκεψης αλλά και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Χ. Μάας, ειδικά για το θέμα της απόσυρσης των ξένων δυνάμεων, στρατευμάτων και μισθοφόρων, με την ασάφεια που περιβάλλεται, όχι μόνο δεν ξεκαθαρίζουν τους όρους της ειρηνευτικής διαδικασίας αλλά και δίνουν λαβή για διαφορετικές ερμηνείες από τους εμπλεκόμενους.

«Συμφωνήσαμε η Ρωσία και η Τουρκία να αποσύρουν σταδιακά και με ισορροπημένο τρόπο τακτικές δυνάμεις και μισθοφόρους. Υπάρχουν πολλά να γίνουν, καθώς πολλές από τις αποφάσεις της προηγούμενης διάσκεψης δεν έχουν υλοποιηθεί» τόνισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας και παραδέχθηκε ότι η Τουρκία «έφερε αρκετές αντιρρήσεις στην απόσυρση των τακτικών στρατιωτικών της δυνάμεων που ασχολούνται με την εκπαίδευση των δυνάμεων της Λιβύης».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου διαχώρισε τη στάση του από την αναφορά των συμπερασμάτων για την απόσυρση των τακτικών στρατιωτικών δυνάμεων, με τον ισχυρισμό ότι οι τουρκικές δυνάμεις βρίσκονται στη Λιβύη βάσει της διακρατικής συμφωνίας του 2019 (το πρώτο τουρκολιβυκό μνημόνιο Ερντογάν-Σάρατζ), η οποία είχε ως συνέχεια τη δεύτερη συμφωνία για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες (μνημόνιο για ΑΟΖ). Κατά τον Χ. Μάας, η θέση της Τουρκίας για παραμονή των τακτικών της δυνάμεων «δεν αποτελεί πρόβλημα», επειδή όπως είπε προέχει η απόσυρση των μισθοφόρων και αυτό θα γίνει με συνεννόηση της Τουρκίας και της Ρωσίας, χωρίς εγγυήσεις.

Η κατανόηση του Βερολίνου στις απαιτήσεις της Αγκυρας και παράλληλα η αναγνώριση ανάλογου ρόλου στη Μόσχα ανταποκρίνονται πλήρως στους πολιτικούς πόθους της κυβέρνησης Μέρκελ για συμμετοχή στη διαμόρφωση των περιφερειακών ισορροπιών, αφήνουν όμως στο περιθώριο την Ε.Ε. και τις αραβικές χώρες, που βλέπουν με καχυποψία τα παιχνίδια της Τουρκίας και της Ρωσίας στην περιοχή.

Για την Ελλάδα, η διαιώνιση της σημερινής κατάστασης στη Λιβύη θα ήταν, όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές, μια ανοιχτή εστία έντασης με την Τουρκία, καθώς θα διατηρείται στο τραπέζι το παράνομο (σύμφωνα και με την Ε.Ε.) τουρκολιβυκό μνημόνιο για τις ΑΟΖ.

Οι ανησυχίες για την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Λιβύη και τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει μια νέα εμπλοκή στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου μεταφέρθηκαν από τον Ν. Δένδια στον Αμερικανό πρέσβη Τζ. Πάιατ στη συνάντηση που είχαν χθες. Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια καθώς και η πρωτοβουλία για επέκταση των περιφερειακών συνεργασιών με την Ινδία.

efsyn.gr