Αναμέτρηση στο Κογκρέσο

by/ 0 Comments / 0 View / 01/06/2021

Από την πρώτη κιόλας μέρα της θητείας του Τζο Μπάιντεν όλοι προέβλεπαν μια δύσκολη αντιπαράθεση με τους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο, καθώς εκείνοι δεν δείχνουν την παραμικρή διάθεση για συναίνεση και η αναλογία δυνάμεων 50-50 στη Γερουσία που λύνεται με την ψήφο της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις θα απαιτήσει τολμηρές και μονομερείς αποφάσεις προκειμένου να περάσουν διάφορα τολμηρά νομοσχέδια της κυβερνητικής ατζέντας.

Αυτό συνέβη με το πακέτο διάσωσης του 1,9 τρισ. δολαρίων για την ανακούφιση της οικονομίας από τις συνέπειες του Covid-19, όπου οι Δημοκρατικοί το πέρασαν μόνο με τις δικές τους ψήφους χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της «συμφιλίωσης» που υπερβαίνει την απαίτηση για πλειοψηφία 60-40 και μάλλον θα χρειαστεί να ξανασυμβεί το ίδιο με τον προϋπολογισμό του 2022.

Την Παρασκευή, λίγες ώρες αφότου το νομοσχέδιο που ενέκρινε η Βουλή για τη σύσταση ειδικής εξεταστικής επιτροπής σχετικά με την αιματηρή επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου ναυάγησε, όπως αναμενόταν, εξαιτίας της σθεναρής αντίστασης των Ρεπουμπλικανών, ο Μπάιντεν παρουσίασε τον πρώτο του προϋπολογισμό ως πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος κάνει ήδη τους αντιπάλους του να βγάζουν φλύκταινες.

Προβλέπει συνολικές δαπάνες 6 τρισ. δολαρίων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται άλλες δύο πολυδιαφημισμένες προτάσεις της κυβέρνησης, το σχέδιο για την εργασία ύψους 2,3 τρισ. κι άλλο 1,8 τρισ. για την ενίσχυση των οικογενειών. Επίσης, 1,5 τρισ. θα διοχετευθεί σε διάφορα υπουργεία και κυβερνητικές υπηρεσίες, με το μισό ποσό να προορίζεται για την άμυνα. Ο προϋπολογισμός του, είπε ο Μπάιντεν, «επενδύει απευθείας στον αμερικανικό λαό και θα ενισχύσει την οικονομία του έθνους μας και θα βελτιώσει μακροπρόθεσμα τα δημοσιονομικά μας».

Για το οικονομικό έτος 2022 το σχέδιο του Μπάιντεν προβλέπει, συγκεκριμένα, 6,01 τρισ. σε δαπάνες και 4,17 τρισ. σε έσοδα, αύξηση δηλαδή κατά 36,6% σε σύγκριση με το 2019, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Προβλέπει επίσης έλλειμμα ύψους 1,84 τρισ. δολαρίων, ποσό κατά πολύ μειωμένο σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια που το έλλειμμα αυξήθηκε λόγω της πανδημίας, αλλά σχεδόν διπλάσιο από εκείνο του 2019 που έφτασε τα 984 δισ. δολάρια. Οπως προβλέπουν μάλιστα διάφορες πηγές, το χρέος, εξαιτίας αυτού του προϋπολογισμού, θα μπορούσε να φτάσει στο 117% του ΑΕΠ ώς το 2031, ξεπερνώντας τα επίπεδα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σε θέση μάχης

Η Σεσίλια Ράους, η πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Μπάιντεν, είπε ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να ζήσει με ελλείμματα ώστε να κάνει σημαντικές επενδύσεις στην οικονομία. Οι δε Ρεπουμπλικανοί βρίσκονται ήδη σε θέση μάχης, γνωρίζοντας μάλιστα ότι αν δεν επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός, ο προϋπολογισμός, σε αντίθεση με τα περισσότερα νομοσχέδια που απαιτούν την πλειοψηφία 60-40, μπορεί να εγκριθεί μόνο 51 ψήφους, αυτές δηλαδή των Δημοκρατικών. «Το όνειρο κάθε σοσιαλιστή», χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο επικεφαλής τους στο Σώμα, Μιτς Μακόνελ, ενώ ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας και ένθερμος υποστηρικτής του Τραμπ, Λίντσεϊ Γκράχαμ, τον βρήκε «παρανοϊκά δαπανηρό».

Οι Ρεπουμπλικανοί, εκτός από την εγγενή αλλεργία τους απέναντι στα ελλείμματα και τις υψηλές δημόσιες δαπάνες, πορεύονται επίσης με γνώμονα τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο σε ενάμιση χρόνο. Προετοιμάζονται μάλιστα για την επόμενη μεγάλη εκλογική μάχη σε πολλά επίπεδα. Μέχρι στιγμής, 14 πολιτείες, όλες με ρεπουμπλικανικές διοικήσεις, έχουν εγκρίνει ή βρίσκονται στο τελικό στάδιο της έγκρισης νόμων που περιορίζουν με διάφορους τρόπους την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος.

Σύντομα αναμένεται να προστεθεί στη λίστα της ντροπής και το Τέξας, όπου η πολιτειακή Γερουσία ενέκρινε το Σάββατο νομοσχέδιο το οποίο, μεταξύ άλλων, περιορίζει την επιστολική ψήφο. «Το μέτρο», σχολίαζε το CNN, «φέρνει το Τέξας πιο κοντά στη Φλόριντα, την Τζόρτζια και άλλες Πολιτείες που υιοθέτησαν τα ψεύδη του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για εκτεταμένη εκλογική νοθεία και ενεργοποίησαν νόμους που καθιστούν δυσκολότερη την ψήφο για ορισμένους κατοίκους τους».

efsyn.gr