«Αναλαμβάνω τον έλεγχο» λέει ο Χάφταρ, πραξικόπημα καταγγέλλει η Τρίπολη

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Αναλαμβάνω τον έλεγχο» λέει ο Χάφταρ, πραξικόπημα καταγγέλλει η Τρίπολη / 9 View / 29/04/2020

Κλιμακώνεται η σύγκρουση ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές της Λιβύης, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ περί «λαϊκής εντολής» να κυβερνήσει τη χώρα, με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας να καταγγέλλει άλλο ένα «πραξικόπημα».

Σε ομιλία του, χθες, στο λιβυκό τηλεοπτικό δίκτυο Libya al-Hadath, ο ισχυρός άντρας της ανατολικής Λιβύης είπε πως «αποδέχθηκε τη βούληση του λαού και την εντολή του», χωρίς να διευκρινίσει από ποιο θεσμό έλαβε την «λαϊκή εντολή».

Επίσης, δεν ανέφερε τις πολιτικές προεκτάσεις αυτής της «εντολής», συμπεριλαμβανομένου του ρόλου που πιθανόν να διαδραματίσει το κοινοβούλιο στο ανατολικό τμήμα της χώρας και την παράλληλη κυβέρνηση που διορίστηκε από αυτή τη συνέλευση που εκλέχθηκε το 2014.

Ο Χάφταρ έχει λάβει νομιμοποίηση από το κοινοβούλιο αυτό, το οποίο χρειάστηκε να μεταφερθεί στην ανατολική Λιβύη εξαιτίας της έκρηξης βίας στην Τρίπολη.

Οι δυνάμεις του «θα εργαστούν για να δημιουργήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την οικοδόμηση βιώσιμων θεσμών ενός πολιτειακού κράτους», διαβεβαίωσε.

Ο στρατάρχης ανακοίνωσε επίσης «το τέλος της συμφωνίας Σκιράτ» που υπεγράφη στα τέλη του 2015 στο Μαρόκο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, από την οποία προήλθε η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA). Το 2017, ο Χάφταρ είχε ήδη διαβεβαιώσει ότι η συμφωνία είχε «λήξει».

Απαντώντας, η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας κατήγγειλε «μια φάρσα και ένα νέο πραξικόπημα το οποίο προστίθεται σε μια σειρά άλλων που ξεκίνησαν πριν χρόνια».

Εκτίμησε ότι ο Χάφταρ «στράφηκε εναντίον των παράλληλων πολιτικών θεσμών που τον στήριζαν και οι οποίοι τον διόρισαν» επικεφαλής του στρατού.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας ο Χάφταρ, ο οποίος από τον Απρίλιο του 2019 προσπαθεί να καταλάβει την πρωτεύουσα της Λιβύης, επιθυμεί «να κρύψει την ήττα των πολιτοφυλακών του και των μισθοφόρων του» και «την αποτυχία του δικτατορικού σχεδίου του».

Επίθεση τουρκικού drone

Σήμερα, στο μεταξύ οι δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης κατηγόρησαν τους αντιπάλους τους ότι εξαπέλυσαν επίχειρηση κατά την οποία τουρκικό drone χτύπησε κομβόι φορτηγών με τρόφιμα, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε πολίτες.

Ο Αχμέντ αλ-Μοσμάρι, εκπρόσωπος του Χάφταρ, είπε ότι το drone χτύπησε αργά το βράδυ της Δευτέρας σε μια περιοχή περίπου 180 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης.

Οι μαχητές που είναι στο πλευρό της κυβέρνησης της Τρίπολης αρνήθηκαν την επίθεση κατά αμάχων, λέγοντας αντιθέτως πως στο στόχαστρό τους βρέθηκαν φορτηγά που μετέφεραν εξοπλισμό και πυρομαχικά για τις ανατολικές δυνάμεις που προσπαθούν να καταλάβουν τον έλεγχο της πρωτεύουσας.

Αντιδράσεις από ΗΠΑ, Ρωσία και Τουρκία

Οι ΗΠΑ εκτίμησαν ότι η ανακοίνωση του Χάφταρ υπονοεί ότι «οι αλλαγές στην πολιτική δομή της Λιβύης μπορούν να επιβληθούν μέσω μια μονομερούς δήλωσης», όπως έγραψε η αμερικανική πρεσβεία στο Twitter.

Η Ρωσία επισήμανε ότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο πλευρές και τόνισε ότι ο δρόμος προς την ειρήνευση περνά μέσω της διπλωματικής και πολιτικής συνεννόησης.

«Η Ρωσία παραμένει σε επαφή με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στη Λιβύη», υπογράμμισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. «Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να επιλυθεί το πρόβλημα της Λιβύης».

Νωρίτερα πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας είχαν δηλώσει ότι η Μόσχα “εξεπλάγη” από την ανακοίνωση Χάφταρ.

Εκ μέρους της Τουρκίας, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, δήλωσε πως η χώρα θα συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη στη λιβυκή κυβέρνηση, παρά την παγκόσμια κρίση του COVID-19.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν έκανε σαφές πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να υποστηρίξει τη νόμιμη λιβυκή κυβέρνηση», δήλωσε ο Φαχρετίν Αλτούν, αποκαλώντας πραξικοπηματία τον Χάφταρ και τις δυνάμεις του αδίστακτο καθεστώς.