Αναζωπύρωση της πανδημίας στην Κίνα

by/ 0 Comments / 1 View / 20/03/2022

Συναγερμός έχει σημάνει στις κινεζικές αρχές καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Υγείας ο αριθμός των κρουσμάτων εδώ και τουλάχιστον μια εβδομάδα ξεπερνά τα χίλια όταν πριν τρεις εβδομάδες ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνούσε τα εκατό.

Η ηπειρωτική Κίνα κατέγραψε μάλιστα σήμερα τους δύο πρώτους θανάτους ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 έπειτα από έναν χρόνο και πλέον.

Οι δύο θάνατοι, που διαπιστώθηκαν στην επαρχία Τζιλίν, είναι οι πρώτοι οι οποίοι ανακοινώνονται από την 25η Ιανουαρίου 2021 στην ηπειρωτική Κίνα (εξαιρουμένων του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο).

Η Κίνα, η χώρα όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο νέος κορονοϊός, στα τέλη του 2019, κατάφερνε ως πρόσφατα να διατηρεί υπό πλήρη έλεγχο την πανδημία, επιβάλλοντας ιδιαίτερα αυστηρά και μαζικά μέτρα περιορισμού, όμως η παραλλαγή Όμικρον, εξαιρετικά μεταδοτική, έχει προκαλέσει τους τελευταίους μήνες πολλαπλές εστίες σε όλη τη χώρα.

Περιορισμοί

Με 2.157 νέες μολύνσεις το Σάββατο και τις περισσότερες να καταγράφονται στην επαρχία Τζιλίν υιοθετήθηκε ταξιδιωτική απαγόρευση για τους κατοίκους της που χρειάζονται ειδική άδεια από την αστυνομία για να ταξιδέψουν.

Υπό περιορισμό τέθηκαν και οι κάτοικοι της Σεντζέν, τεχνολογικό κέντρο με 17,5 εκατομμύρια κατοίκους (νότια).

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ διαβεβαίωσε την Πέμπτη ότι η κυβέρνησή του συνεχίζει να ασκεί την πολιτική «μηδέν COVID», σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση.

«Πρέπει πάντα να βάζουμε σε πρώτο πλάνο τους ανθρώπους και τη ζωή τους» και για αυτό «συνεχίζουμε (…) την πολιτική μηδέν κρούσματα», ώστε να αποτρέπεται «το ταχύτερο δυνατόν η εξάπλωση της επιδημίας», εξήγησε.

Η επιστροφή της καραντίνας

Στο σύνολο της χώρας, δεκάδες εκατομμύρια τελούν υπό περιορισμό στα σπίτια τους ενώ οι αρχές προσπαθούν να εξασφαλίσουν όσο περισσότερες νοσοκομειακές κλίνες φοβούμενες ότι η αναζωπύρωση της νόσου θα θέσει υπό πίεση το σύστημα υγείας.

Το Χονγκ Κονγκ, ημιαυτόνομη περιοχή της Κίνας, είναι επίσης αντιμέτωπο με το σοβαρότερο κύμα μολύνσεων από την εκδήλωση της πανδημίας και καταγράφει από τις αρχές Μαρτίου κάπου 200 θανάτους ανά 24 ώρες. Το σύνολο των θυμάτων ξεπέρασε πλέον τους 5.100 νεκρούς.

efsyn.gr