Αμφισβητεί το αδιάβλητο των εκλογών, κλιμακώνει την πόλωση στις ΗΠΑ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αμφισβητεί το αδιάβλητο των εκλογών, κλιμακώνει την πόλωση στις ΗΠΑ / 9 View / 25/09/2020

Σε κλίμα εντεινόμενης πόλωσης προχωρούν προς τις προεδρικές εκλογές οι ΗΠΑ, με τον Ντόναλντ Τραμπ, παρά τις έμμεσες επικρίσεις και μέσα στο κόμμα του, να επιμένει ότι δεν θεωρεί ότι οι εκλογές μπορούν να γίνουν με αδιάβλητο τρόπο, εξαιτίας της επιστολικής ψήφου.

Και παρά το γεγονός ότι εκπρόσωπός του Λευκού Οίκου αναγκάστηκε να δηλώσει ότι ο πρόεδρος θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα, ο ίδιος για μια ακόμη φορά αρνήθηκε να δηλώσει ότι θα αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα και θα επιτρέψει ειρηνική μετάβαση της εξουσίας, αν χάσει τις εκλογές.

Η δήλωση του νωρίς την Πέμπτη, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν δεσμεύεται σε ομαλή παράδοση της εξουσίας, ότι έχει «σοβαρές αντιρρήσεις για τις επιστολικές ψήφους» και πως νομίζει ότι «οι εκλογές θα καταλήξουν στο Ανώτατο Δικαστήριο και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε εννέα δικαστές», προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις τόσο στο Δημοκρατικό όσο και στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Επικρίσεις από τους Ρεπουμπλικάνους

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μιτ Ρόμνι, από τους πιο σφοδρούς επικριτές του Αμερικανού προέδρου, είπε ότι «οποιαδήποτε υπόνοια ότι ο πρόεδρος δεν θα σεβαστεί τη συνταγματική εγγύηση της εκλογικής διαδικασίας είναι αδιανόητη και απαράδεκτη».

Ακολούθησαν ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ, που δήλωσε ότι «ο νικητής των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου. Θα υπάρξει ομαλή μετάβαση, όπως συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια από το 1792» και η βουλευτής Λιζ Τσένεϊ, που είπε ότι «η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα και θεμελιώδης για την επιβίωση της Δημοκρατίας μας. Οι Αμερικανοί ηγέτες ορκίζονται στο Σύνταγμα. Θα τηρήσουμε αυτόν τον όρκο».

Ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, πρώην υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, διαβεβαίωσε: «Ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος από τον συνηθισμένο για να μάθουμε το αποτέλεσμα, αλλά θα είναι έγκυρο», έγραψε στο Twitter. Ο βουλευτής Στιβ Στίβερς δήλωσε ότι «τίποτα άλλο δεν οροθετεί τη Συνταγματική Δημοκρατία μας περισσότερο από την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας. Ορκίστηκαν να τηρώ και να υπερασπίζομαι το Σύνταγμα και θα τηρήσω αυτόν τον όρκο».

Ακόμη και ο γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Λίντσεϊ Γκρέιαμ, που θεωρείται στενός σύμμαχος του Τραμπ, δήλωσε στο δίκτυο Fox News: «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα είναι ειρηνική η μετάβαση. Μπορεί να έχουμε κάποια δικαστική διαμάχη για το ποιος κέρδισε, αλλά το (Ανώτατο) Δικαστήριο θα αποφανθεί και αν χάσουν οι Ρεπουμπλικάνοι, θα αποδεχτούμε αυτό το αποτέλεσμα».

Ακόμη και ο Λευκός Οίκος αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι ο πρόεδρος θα δεχτεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου. «Ο πρόεδρος θα αποδεχθεί τα αποτελέσματα μιας ελεύθερης και δίκαιης εκλογικής διαδικασίας», είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιλι ΜακΕνάνι, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, όταν πιέστηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τραμπ.

«Σωπάστε, επιτέλους, κ. πρόεδρε»

Τη δήλωση Τραμπ, ότι μπορεί και να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα απέρριψε η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ενώ στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος αποφάσισαν να αναλάβουν δράση, κάνοντας επίσημα ερωτήματα προς τους υπουργούς Άμυνας, Εσωτερικής Ασφάλειας και Δικαιοσύνης, ζητώντας να μάθουν αν σκοπεύουν να στηρίξουν τυχόν απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, ανεξάρτητα ποιος θα είναι ο νικητής.

«Ηρεμήστε, κύριε πρόεδρε», είπε η Νάνσι Πελόσι. «Είστε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Έχουμε δημοκρατία. Προσπαθήστε να τιμήσετε τον όρκο σας στο αξίωμά σας και στο Σύνταγμα των ΗΠΑ».

Άλλα στελέχη των Δημοκρατικών δήλωσαν ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι απολύτως ικανή να συνοδεύσει τους καταχραστές του Συντάγματος έξω από το Λευκό Οίκο», ενώ πριν από μέρες και ο Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση που ο Τραμπ χάσει και δεν αποδεχθεί το αποτέλεσμα, τότε είναι ανοιχτό το σενάριο να αναλάβει να τον απομακρύνει ο στρατός.

Παρ’ όλα αυτά, ο Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να τηρεί την ίδια στάση, αγνοώντας τις φωνές όσων επισημαίνουν ότι αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος και άρνηση παράδοσης της εξουσίας είναι αντισυνταγματική. Το βράδυ της Πέμπτης, και ενώ αναχωρούσε για προεκλογική συγκέντρωση, όταν ρωτήθηκε σχετικά είπε:

«Θέλω να είμαι σίγουρος ότι οι εκλογές θα είναι αδιάβλητες και δεν μπορώ να το εγγυηθώ αυτό».

Φυσικά, πίσω από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου πιθανώς να κρύβεται και το γεγονός ότι 40 περίπου ημέρες πριν από τις εκλογές υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις του υποψηφίου των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν. Επίσης, αν και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η επιστολική ψήφος -την οποία επιλέγουν πολλές πολιτείες των ΗΠΑ ως τρόπο πρόληψης διασποράς του κορονοϊού- μπορεί να είναι διαβλητή και να οδηγήσει σε νοθεία του αποτελέσματος, επιμένει να αμφισβητεί τη διαδικασία.

Το μόνο που μπορεί να συμβεί, είναι ότι λόγω της πανδημίας μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις στην καταμέτρηση των ψήφων, λόγω της διαδικασίας μέσω των ταχυδρομείων.

Efsyn.gr