Αμηχανία σε Αγκυρα και Βερολίνο

by/ 0 Comments / 5 View / 03/12/2020

Ελλάδα, Γαλλία και Αυστρία κινούνται ανοιχτά πλέον για την επιβολή πρώτης δέσμης κυρώσεων με σαφές χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να ξεκαθαριστεί το παιχνίδι της Ε.Ε. με την Τουρκία ● Πρόβλημα για τη Μέρκελ και η απεμπλοκή του προϋπολογισμού της Ε.Ε. και του πακέτου ανάκαμψης.

Αμήχανη δείχνει η Αγκυρα μετά την παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, στη διάσκεψη του ΝΑΤΟ και το στίγμα που αφήνει εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων της Ε.Ε. για τις ευρωτουρκικές σχέσεις στη σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδα. Οι επικρίσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας για τις προκλήσεις της Τουρκίας διατυπώθηκαν παρουσία όλων των υπουργών Εξωτερικών, εκ των οποίων οι περισσότεροι εκπροσωπούν χώρες της Ε.Ε. και τη Δευτέρα θα συζητήσουν εκ νέου για την Τουρκία στο Συμβούλιο Εξωτερικών.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών θα γίνει με φυσική συμμετοχή στις Βρυξέλλες και όχι με τηλεδιάσκεψη (εκτός και αν τις επόμενες ημέρες βρεθούν σε καραντίνα οι περισσότεροι υπουργοί), όπως επίσης και η σύνοδος κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, η τελευταία προγραμματισμένη της γερμανικής προεδρίας.

Το μήνυμα Πομπέο για την Τουρκία δεν μπορεί να το αγνοήσει ούτε το Βερολίνο, όσο κι αν επιθυμεί να κρατήσει στο τραπέζι των ευρωπαϊκών συζητήσεων τη θετική ατζέντα και να μεταθέσει την επιβολή κυρώσεων στο μέλλον, καθώς ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δεν έθιξε μόνο την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά όλα τα μέτωπα που έχει ανοίξει η Αγκυρα, λέγοντας μάλιστα χωρίς περιστροφές ότι υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Από την Αγκυρα δεν δόθηκε συνέχεια στη σύγκρουση Πομπέο-Τσαβούσογλου, ούτε όμως και στο παιχνίδι των ανοιγμάτων προς την Αθήνα. Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χ. Ακάρ, που είχε χθες συνάντηση με τους επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, αναφέρθηκε μόνο στο θέμα του κέντρου που θα συσταθεί με τη Ρωσία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ για την επίβλεψη της εκεχειρίας Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν.

Οι θέσεις της αμερικανικής διπλωματίας έτσι όπως διατυπώθηκαν από τον Μ. Πομπέο έχουν φέρει σε αμηχανία και τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χ. Μάας, καθώς θα είναι δυσκολότερο το έργο του να περάσει τη μετριοπαθή γραμμή για την Τουρκία στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (και της Βαλτικής). Το ίδιο και για τον εκπρόσωπο Εξωτερικών Ζ. Μπορέλ, ο οποίος επιμένει να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη θετική ατζέντα και την προετοιμασία της διευρυμένης διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο.

Ελλάδα, Γαλλία και Αυστρία κινούνται ανοιχτά πλέον για την επιβολή πρώτης δέσμης κυρώσεων με σαφές χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να ξεκαθαριστεί το παιχνίδι της Ε.Ε. με την Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας έχει αρχίσει νέο κύκλο επαφών με τους ομολόγους του στην Ε.Ε. (έχει συνομιλήσει ήδη με τους ομολόγους του σε Τσεχία, Σλοβακία, Ιταλία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ολλανδία) ενώ ανάλογη πρωτοβουλία έχει αναπτύξει και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζ.-Ι. Λε Ντριάν.

Τηλεδιάσκεψη με Μισέλ

Σε μια παράλληλη διαδικασία ζυμώσεων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ είχε προχθές τηλεδιάσκεψη με τον Κυρ. Μητσοτάκη και τους πρωθυπουργούς της Πολωνίας, της Σλοβενίας και της Σλοβακίας και, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, συνεχίζει αυτές τις διαβουλεύσεις κατά ομάδες, δίχως να είναι σαφές με τι κριτήρια συγκροτεί τις ομάδες. Πάντως ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη του Σ. Μισέλ συνομίλησε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμ. Μακρόν στέλνοντας μήνυμα προς Βρυξέλλες και Βερολίνο να μην επαναληφθούν οι μεθοδεύσεις του προηγούμενου Συμβουλίου για την Τουρκία, την 1η Οκτωβρίου, όταν η ατζέντα είχε γίνει ακορντεόν.

Στο συμβούλιο κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου εκτός από το πρόβλημα της Τουρκίας η Αν. Μέρκελ έχει και το πρόβλημα απεμπλοκής του προϋπολογισμού της Ε.Ε. (και του πακέτου ανάκαμψης) με την άρνηση της Ουγγαρίας και της Πολωνίας να συμβιβαστούν με τις αρχές της Ε.Ε. για το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Efsyn.gr