Αμερικανικές κυρώσεις κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αμερικανικές κυρώσεις κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου / 2 View / 04/09/2020

Κυρώσεις κατά υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), συμπεριλαμβανομένης της εισαγγελέως Φατού Μπενσούντα ανακοίνωσαν χθες οι ΗΠΑ, σε μια πρωτόγνωρη επίθεση αλλά και προσπάθειά τους να κουκουλώσουν την τυχόν τέλεση εγκλημάτων πολέμου από Αμερικανούς στο Αφγανιστάν.

 

«Κάθε πρόσωπο ή οντότητα που θα συνεχίσει να υποστηρίζει υλικά» την εισαγγελέα «εκτίθεται επίσης σε κυρώσεις», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

 

«Σήμερα περνάμε από τα λόγια στις πράξεις», είπε ο Πομπέο κατηγορώντας το ΔΠΔ για «παράνομες προσπάθειες» να υπαχθούν οι Αμερικανοί στη δικαιοδοσία του, τονίζοντας ότι «το ΔΠΔ συνεχίζει δυστυχώς να στοχοθετεί Αμερικανούς».

 

 

Το Δικαστήριο, που εδρεύει στη Χάγη, αποφάσισε σε δεύτερο βαθμό τον Μάρτιο να εγκρίνει την έναρξη διενέργειας έρευνας για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Αφγανιστάν παρά την αντίθεση της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Τραμπ.

 

Έχοντας ήδη εξαπολύσει επίθεση άνευ προηγουμένου εναντίον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος ενέκρινε τον Ιούνιο οικονομικές κυρώσεις σε βάρος στελεχών του Δικαστηρίου προκειμένου να το αποθαρρύνει να ασκήσει διώξεις.

 

Εκτός από την εισαγγελέα Φατού Μπενσούντα, στη μαύρη λίστα της Ουάσινγκτον περιλαμβάνεται και ο Πακίσο Μοτσοτσόκο, επικεφαλής στο Τμήμα Δικαιοδοσίας, Συμπληρωματικότητας και Συνεργασίας.

 

Οι κυρώσεις της Ουάσινγκτον είναι «απαράδεκτες», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της Συνέλευσης των Κρατών Μελών του Δικαστηρίου, δικαστής Ο-Γκον Κουόν, τονίζοντας πως οι κυρώσεις αυτές αποτελούν μια επίθεση κατά της διεθνούς δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου.

 

«Απορρίπτω σθεναρά αυτά τα άνευ προηγουμένου και απαράδεκτα μέτρα εναντίον ενός διεθνούς οργανισμού που λειτουργεί με βάση συνθήκες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ο-Γκον Κουόν.

 

Οι κυρώσεις είναι «πρωτόγνωρες και συνιστούν σοβαρές επιθέσεις εναντίον του Δικαστηρίου, του συστήματος του Καταστατικού της Ρώμης της διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου γενικότερα» ανέφερε η ανακοίνωση.