Αλλο ένα «γεράκι» στο τιμόνι της Bundesbank

by/ 0 Comments / 1 View / 21/12/2021

Ο προερχόμενος από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γιόαχιμ Νάγκελ θα είναι από την 1η Ιανουαρίου ο νέος πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας και όλα δείχνουν ότι στα ζητήματα του πληθωρισμού και της δημοσιονομικής πειθαρχίας θα ακολουθήσει τη σκληρή γραμμή του προκατόχου του, Γενς Βάιντμαν.

Τον Γιόαχιμ Νάγκελ, ένα «γεράκι»… σοσιαλδημοκρατικής κοπής, επέλεξε χθες για πρόεδρο της Bundesbank ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας. Μέλος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας ώς το 2015, ο Νάγκελ αναλαμβάνει το τιμόνι της από την 1η Ιανουαρίου σε αντικατάσταση του Γενς Βάιντμαν, ο οποίος ανακοίνωσε την αποχώρησή του τον περασμένο Οκτώβριο μετά από θητεία περίπου δέκα ετών.

Μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ο Νάγκελ, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στην Bundesbank. Αργότερα μεταπήδησε στη γερμανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW και το 2020 εντάχθηκε στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) ως αναπληρωτής επικεφαλής τραπεζών. Σπούδασε οικονομικά στην Καρλσρούη, την πόλη που γεννήθηκε, και έκανε και το διδακτορικό του εκεί.

Η επιλογή του στο πηδάλιο της Buba ήρθε μετά από συμφωνία του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ολαφ Σολτς και του φιλελεύθερου υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντερ και χαιρετίστηκε με θέρμη από τραπεζίτες και βιομήχανους της Γερμανίας. Αν και ο Νάγκελ δεν έχει εκφράσει δημοσίως απόψεις για τη νομισματική πολιτική εδώ και χρόνια, οι ομιλίες που έδωσε ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bundesbank παλιότερα, στη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, δείχνουν ότι εμμένει στη σκληρή στάση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό και τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Στο ίδιο μοτίβο

«Η καλύτερη εικασία μας είναι ότι ο Νάγκελ θα ακολουθήσει σε μεγάλο βαθμό τον Βάιντμαν ως ευέλικτο και συνεργάσιμο «γεράκι»» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο οικονομολόγος της JP Morgan, Γκρεγκ Φουζέσι. Ο Βάιντμαν, που αρχικά διετέλεσε οικονομικός σύμβουλος της Ανγκελα Μέρκελ, ήταν ένας από τους πιο σφοδρούς επικριτές τής εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ακολούθησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ έδωσε συχνά μάχες ενάντια στις πολιτικές αγοράς ομολόγων και των αρνητικών επιτοκίων.

Η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι ο Νάγκελ θα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο κρατώντας τη δάδα της ορθόδοξης θέσης των «γερακιών» που είναι βαθιά ριζωμένη στην Βundesbank. H επιλογή του σε συνδυασμό με την κατάληψη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών από τον νεοφιλελεύθερο Λίντερ έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή για την ευρωπαϊκή οικονομία και την πολιτική που θα υιοθετήσει η ΕΚΤ στην μετά την πανδημία εποχή. Τα σχόλια του Νάγκελ πάντως δείχνουν ότι συμμερίζεται απόλυτα τις συντηρητικές απόψεις των «γερακιών».

Λίγο αφότου η ΕΚΤ ξεκίνησε την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης για την αγορά τεράστιων ποσών κρατικών ομολόγων το 2015, ο Νάγκελ είχε για παράδειγμα προειδοποιήσει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Börsen-Zeitung» για τον «μείζονα κίνδυνο ανάμιξης νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής». Απηχώντας τις ανησυχίες που εξέφραζε ο Βάιντμαν, ο Νάγκελ τόνισε ότι «υπάρχει κίνδυνος να τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική εξυγίανση που απαιτείται σε ορισμένες χώρες του ευρώ», κάτι που όπως πρόσθεσε «θα μπορούσε στη συνέχεια να αυξήσει τις πολιτικές πιέσεις στο συμβούλιο της ΕΚΤ για αναβολή μιας αύξησης των επιτοκίων που είναι απαραίτητη από την άποψη της νομισματικής πολιτικής». Καλώς τον δεχτήκαμε!

efsyn.gr