Αλβανία: Δρομολογήθηκε η διαδικασία αποπομπής του προέδρου Μέτα

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αλβανία: Δρομολογήθηκε η διαδικασία αποπομπής του προέδρου Μέτα / 15 View / 11/06/2019

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Αλβανία μετά την απόφαση του προέδρου Ιλίρ Μέτα να υπογράψει το διάταγμα για την αναβολή των δημοτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου. Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, δρομολόγησε την διαδικασία αποπομπής από το κοινοβούλιο του προέδρου και όρισε τη σχετική συνεδρίαση για την Πέμπτη.

Σε τροχιά ανοιχτής ρήξης βρίσκονται πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας μετά την απόφαση του δεύτερου να υπογράψει το διάταγμα για την αναβολή των δημοτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου.

Ο Έντι Ράμα επί μιάμιση ώρα εξηγούσε στους πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ και των ΗΠΑ τους λόγους για τους οποίους επιμένει στην προγραμματισμένη για τις 30 Ιουνίου διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών τονίζοντας παράλληλα ότι η όποια ένταση ενδέχεται να προκληθεί από την αντιπολίτευση θα είναι διαχειρίσιμη.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, κάλεσε τους διπλωμάτες να μην υιοθετήσουν τα αιτήματα της αντιπολίτευσης και ζήτησε την βοήθειά τους για την εκτόνωση της έντασης χψρίς να καταφέρει να τους πείσει. «Φύγαμε με πολλά ερωτηματικά», είπε σε επικοινωνία του με το ΑΠΕ – ΜΠΕ μέλος της διπλωματικής αντιπροσωπείας αμέσως μετά την συνάντηση.

Στο μεταξύ, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή των εκλογών, έκρινε παράνομη την απόφαση του προέδρου Ιλίρ Μέτα. Η απόφαση ελήφθη από τα προσκείμενα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα τέσσερα μέλη της επιτροπής καθώς τα άλλα τρία που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, μαζί και ο πρόεδρος αποχώρησαν, καταγγέλλοντας ότι το συγκεκριμένο όργανο δεν νομιμοποιείται να κρίνει αποφάσεις της ανωτέρας αρχής.

Ο πρωθυπουργός Ράμα, ταυτόχρονα, δρομολόγησε την διαδικασία αποπομπής από το κοινοβούλιο του προέδρου Μέτα και όρισε την σχετική συνεδρίαση για την Πέμπτη.

Δεν αρκεί η απόφαση της Βουλής

Ωστόσο, η απόφαση που θα ληφθεί στο Κοινοβούλιο της γειτονικής μας χώρας δε σημαίνει αυτομάτως και αποπομπή του Μέτα. Σύμφωνα με το Balkaninsight, το μοναδικό σώμα που μπορεί να δώσει το «πράσινο φως» για την αποπομπή του προέδρου της Δημοκρατίας είναι το Συνταγματικό Δικαστήριο. Και εδώ ξεκινά μια εξαιρετική δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση Ράμα που αν και διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή (2/3) για να υποστηρίξει το αίτημα για αποπομπή του Μέτα αυτό δεν είναι αρκετό.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το Σύνταγμα της Αλβανίας, αρμόδιο για την επικύρωση της αποπομπής είναι το Συνταγματικό Δικαστήριο που όμως αριθμεί μόλις ένα μέλος (σ.σ. μετά την απομάκρυνση ή την παραίτηση των οκτώ από τα εννέα μέλη του). Το γεγονός αυτό κάνει ασαφές το τοπίο με την κυβέρνηση της Αλβανία να καλείται να βρει τρόπο να ξεπεράσει τον σκόπελο.

Παρά τις δυσκολίες της αποπομπής του Προέδρου, αναφερόμενος στην σύνοδο της Πέμπτης, ο πρόεδρος της βουλής Γκραμός Ρούτσι δήλωσε: «Η πλειοψηφία έχει τις ψήφους για να ρίξει τον Μέτα. Με μια διαδικασία αστραπή θα διορισθεί ο νέος πρόεδρος ο οποίος θα εγκρίνει την ίδρυση του Συνταγματικού Δικαστηρίου , αλλά και θα υποστηρίξει σθεναρά τη δημιουργία νέων θεσμών στη δικαιοσύνη».

Θυμίζουμε πως η χώρα κλονίζεται εδώ και αρκετό καιρό από μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με πολίτες να ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού και την αντιπολίτευση να κατηγορεί τον Ράμα για διαφθορά και εκλογική νοθεία.

Το πρωί της Τρίτης έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού κόμματος προκειμένου να αποφασίσει για τις εξελίξεις.

πηγή: efsyn