Ακύρωση της τουρκικής απόφασης για τα Βαρώσια ζητά ο ΟΗΕ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ακύρωση της τουρκικής απόφασης για τα Βαρώσια ζητά ο ΟΗΕ / 3 View / 10/10/2020

Την ακύρωση της απόφασης της Άγκυρας για άνοιγμα της παραλία των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που εξέφρασε την ανησυχία του για το σχέδιο της Τουρκίας και κάλεσε όλα τα μέρη να αποφύγουν οποιαδήποτε μονομερή δράση που θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις στο νησί.

Το Συμβούλιο επανέλαβε τη δέσμευσή του σε μια μόνιμη, συνολική και δίκαιη διευθέτηση σύμφωνη με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού και βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.

Επαναβεβαίωσε επίσης το στάτους των Βαρωσίων, όπως αυτό αναφέρεται σε προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου -περιλαμβανομένων των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992)- και επανέλαβε ότι δεν πρέπει να γίνονται ενέργειες σχετικά με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τα κείμενα αυτά.

Πάντως, προχθές ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Μαβλούτ Τσαβούσογλου, μίλησε για καθολικό άνοιγμα των Βαρωσίων, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό, Νίκο Δένδια, στην Μπρατισλάβα, παρά τις καταδικαστικές δηλώσεις για την είσοδο στην περίκλειστη περιοχή της Κύπρου

Το Συμβούλιο υπογράμμισε σήμερα τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των αποφάσεών του και κάλεσε αμφότερες τις πλευρές στην Κύπρο, καθώς και τις εγγυήτριες δυνάμεις, να αρχίσουν επειγόντως εποικοδομητικό διάλογο μετά τις εκλογές που διεξάγονται αύριο στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Οι Τουρκοκύπριοι ψηφίζουν την Κυριακή για να επιλέξουν έναν νέο ηγέτη, μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού που έφερε η πολιτική κρίση λόγω της επίμαχης απόφασης του Τούρκου προέδρου.

Αναλυτές προβλέπουν μια «μάχη» ανάμεσα στον πρώην ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, τον υποψήφιο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ερσίν Τατάρ, που στηρίζει ο Ταγίπ Ερντογάν, και στον Τουφάν Ερχιουρμάν από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα.