Αθώος και με τη βούλα ο Λούλα, μπορεί να κατέβει κόντρα στον Μπολσονάρο

by/ 0 Comments / 4 View / 16/04/2021

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας επιβεβαίωσε χθες την ακύρωση των καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος του πρώην προέδρου της χώρας, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, για διαφθορά, με αποτέλεσμα να έχει πλέον τη δυνατότητα να είναι εκ νέου υποψήφιος για το κορυφαίο αξίωμα της χώρας της Λατινικής Αμερικής στις εκλογές του 2022.

Με μεγάλη πλειοψηφία (8 ψήφοι υπέρ-3 κατά) η ολομέλεια του Δικαστηρίου επικύρωσε την απόφαση του δικαστή Έντσον Φακίν, ο οποίος είχε αποφανθεί στις αρχές Μαρτίου πως το δικαστήριο στην πολη Κουριτσίμπα που είχε κρίνει ένοχο τον Λούλα σε δύο δίκες ήταν «αναρμόδιο».

Ο πρώην πρόεδρος (2003-2010) είχε κατηγορηθεί πως δωροδοκήθηκε για να ευνοήσει κατασκευαστικές εταιρείες να εξασφαλίσουν την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων, υπόθεση που συνδεόταν με τη γιγαντιαία βραζιλιάνικη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης έρευνας, γνωστής με την ονομασία «Πλύσιμο αυτοκινήτου εξπρές».

Όμως, πλέον ο 75χρονος Λούλα αποκτά το δικαίωμα να διεκδικήσει τρίτη θητεία κι αναμένεται να αναμετρηθεί του χρόνου με τον Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος βρίσκεται στη δίνη της κριτικής για τη διαχείριση της τραγωδίας που έχει στοιχίσει σε τουλάχιστον 362.000 ανθρώπους.

efsyn.gr