Ίσως οι πιο Διχασμένες Πολιτείες Αμερικής που γνώρισε ο κόσμος

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ίσως οι πιο Διχασμένες Πολιτείες Αμερικής που γνώρισε ο κόσμος / 12 View / 05/11/2020

Μπορεί η μάχη για την προεδρία των ΗΠΑ να συνεχίζεται σε γραφεία και πιθανώς προσεχώς σε δικαστήρια, είναι όμως σαφές ότι ο διχασμός εντός των ΗΠΑ διευρύνεται. Και αυτό δεν αφορά μόνο την κατανομή των πολιτειών σε Δημοκρατικές και Ρεπουμπλικανικές πάνω στο χάρτη.

Αυτή η σύγκρουση προκάλεσε συμμετοχή ρεκόρ άνω του ενός αιώνα, ρεκόρ ψήφων για υποψήφιο πρόεδρο (ο Μπάιντεν ανεξάρτητα του αν θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο ως πρόεδρος, καθώς ήδη έχει πάρει 71,6 εκατ. ψήφους) και για τον αντίπαλό του (ο Τραμπ έχει φτάσει τα 68,1 εκατ. ψήφους).

Όλα αυτά, είναι αποτέλεσμα της μεγάλης πόλωσης που προκάλεσε η προκλητική πορεία του Τραμπ την τελευταία τετραετία, η σκληρή πολιτική εναντίον του κράτους υγείας και πρόνοιας, η μεγάλη ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας και η οργή για την αστυνομική βία κατά αφροαμερικανών.

Και τα τρία (κράτος πρόνοιας, πανδημία, αστυνομική βία) αποτελούν μείζονα προβλήματα κυρίως στα αστικά κέντρα. Και αυτή η διαφορά με την ύπαιθρο και τα προάστια, καταγράφηκε στις εκλογές με τρόπο που προϊδεάζει για διεύρυνση του ρήγματος μεταξύ των πολιτών που ζουν σε διαφορετικές περιοχές.

Ακολουθούν οι μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ και το πώς καθόρισαν αυτές τις εκλογές:

Νέα Υόρκη: 19,2 εκατ. κάτοικοι ζουν στην μητροπολιτική περιοχή της σύγχρονης «βασιλίδας των πόλεων». Στην ομώνυμη πολιτεία που βγάζει παραδοσιακά Δημοκρατικούς, ο Μπάιντεν παίρνει 58,3%, την ώρα που ο χάρτης δείχνει ότι παντού πλην των αστικών περιοχών κυριαρχούσε ο Τραμπ.

Στην Καλιφόρνια των 40 εκατ. κατοίκων, τα 30,3 κατοικούν σε μεγαλουπόλεις (Λος Αντζελες: 13,2 εκατ., Σαν Φρανσίσκο: 4,7 εκατ., Ρίβερσαϊντ: 4,7 εκατ., Σαν Ντιέγκο: 3,3 εκατ., Σακραμέντο: 2,4 εκατ., Σαν Χοσέ: 2 εκατ. κάτοικοι), ο Μπάιντεν εξασφαλίζει 65,3%, ωστόσο και εδώ στην ενδοχώρα ο Τραμπ ήταν πρώτος σε πολλές επαρχίες.

Ιλινόι: Οι 9,5 εκατ. κάτοικοι του Σικάγο ήταν καθοριστικοί για να πάρει ο Μπάιντεν την πολιτεία με 55,2%, αλλά ο χάρτης είναι σαφής για τις προτιμήσεις έξω από την πόλη.

Ο Τραμπ πήρε το Τέξας με 52,2%, αλλά στις μεγαλουπόλεις (Ντάλας: 7,6 εκατ. κάτοικοι, Χιούστον: 7,1 εκατ., Σαν Αντόνιο: 2,6 εκατ., Όστιν: 2,2 εκατ.) το δημοκρατικό «αντάρτικο» ήταν κυρίαρχο.

Αυτή η συνεχώς διευρυνόμενη απόσταση μεταξύ του κατοίκου της πόλης και του συμπολίτη του της επαρχίας, της σχέσης τους με τα όπλα, τον ρατσισμό και τις ακροδεξιές ή και καθαρά ναζιστικές αντιλήψεις, τίποτα δεν δείχνει ότι θα αμβλυνθεί την επόμενη περίοδο. Ακόμη και αν ο Μπάιντεν επικρατήσει και πάει για δεύτερη φορά στον Λευκό Οίκο, χωρίς τον έλεγχο της Γερουσίας οι Δημοκρατικοί αναμένεται στην προσπάθειά τους να νομοθετήσουν να συναντήσουν ξανά στους δρόμους τις ένοπλες ομάδες που είδαμε να «αλωνίζουν» την προηγούμενη τετραετία.

Left.gr