Ίσες αποστάσεις Τραμπ για τα ελληνοτουρκικά

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ίσες αποστάσεις Τραμπ για τα ελληνοτουρκικά / 8 View / 28/01/2020

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Τούρκο ομόλογό του με επίκεντρο την κρίση στη Λιβύη, ενώ μίλησαν επίσης για το συριακό ζήτημα αλλά και τα ελληνοτουρκικά με τον πρώτο να κράτα ίσες αποστάσεις.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζαντ Ντίρι, ο Ντόναλντ Τράμπ είπε στον Ταγίπ Ερντογάν ότι είναι σημαντικό η Τουρκία και η Ελλάδα να λύσουν τις διαφωνίες τους στην ανατολική Μεσόγειο.

«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την ανάγκη να εξαλειφθούν οι ξένες επεμβάσεις και να διατηρηθεί η κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη. Συμφώνησαν, επίσης, ότι η βία στην Ιντλίμπ της Συρίας πρέπει να σταματήσει» έγραψε επίσης στο Twitter o  Ντίρι αναφερόμενος στις δύο εμφύλιες συγκρούσεις.

Ερντογάν: Μην ασχολείστε μαζί μας

Από την πλευρά του ο Ερντογάν μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους από το αεροδρόμιο προχώρησε σε νέα προκλητική δήλωση διερωτώμενος αν πρέπει να «χάψει» η Άγκυρα ότι η Κρήτη αποτελεί κύρια ηπειρωτική χώρα, ώστε να έχει πλήρη δικαιώματα χωρικών υδάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας φέρεται να μετέφερε ότι έχει πει στον Κυριάκο Μητσοτάκη «να μην ασχολείται» με την Τουρκία, καθώς δεν θα κάνει «κάποια ζημιά».

Αναφερόμενος σε μία πρόσφατη συνομιλία που είχε με πρώην Έλληνα δήμαρχο, τον οποίο δεν κατονόμασε, είπε το εξής: «Αν θες να δώσεις ένα μήνυμα από μένα, πες τους “να μην ασχολούνται μαζί μας”, όπως “δεν ασχολούμαστε και εμείς”».

Επίσης, υπεραμύνθηκε των μνημονίων συνεννόησης με τη Λιβύη ενώ χθες επανέλαβε από τη Γκάμπια, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Αφρική, πως οι δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ αδιαφορούν για την ειρήνη και μια εκεχειρία στη χώρα.

«Ελπίζουμε πως εκείνοι που ήρθαν στη διάσκεψη του Βερολίνου της 19ης Ιανουαρίου επίσης άκουσαν αυτή τη δήλωση και θα καθορίσουν ανάλογα τη στάση τους», σημείωσε ο Ερντογάν μιλώντας για τη σύναξη «κορυφής» του Βερολίνου της περασμένης εβδομάδας, που υποτίθεται ότι σφράγισε την εκεχειρία, η οποία όμως παραβιάστηκε και έκτοτε επανειλημμένα και από τις δύο πλευρές.