Ίβιτσα Ντάσιτς: “Μας λείπει ενιαία προσέγγιση από την ΕΕ”

by/ 0 Comments / 133 View / 14/02/2016

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάσιτς ζητά ενιαία στάση της ΕΕ στο προσφυγικό. Και προαναγγέλλει κλείσιμο των συνόρων της Σερβίας σε περίπτωση που το πράξουν γειτονικές χώρες.

H αυριανή συνάντηση στην Πράγα των κρατών που ανήκουν στην ομάδα Βίσεγκραντ, δηλαδή της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, προκειμένου να χαράξουν δική τους πολιτική στο προσφυγικό πριν από το συμβούλιο κορυφής των Βρυξελλών την ερχόμενη εβδομάδα, προβληματίζει τις Βρυξέλλες, αλλά και τις χώρες που ανήκουν στη λεγόμενη βαλκανική οδό. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκεται και η Σερβία, που αντιμετωπίζει προβλήματα μετά το φράχτη που ύψωσε η Ουγγαρία στα κοινά του σύνορα.

«Μας δυσκολεύουν τα μεμονωμένα βήματα»

Μιλώντας στη Deutsche Welle και την διευθύντρια προγραμμάτων Ευρώπης του σταθμού Αντελχάιντ Φάιλκε στο περιθώριοo της Διάσκεψης Ασφάλειας του Μονάχου ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας ΄Ιβιτσα Ντάσιτς παρέπεμψε στη μέχρι τώρα δίκαιη και εποικοδομητική συνεργασία της χώρας του, που επαινέθηκε, όπως ανέφερε, τόσο από την ΕΕ, όσο και από τα ΗΕ.

«Πρέπει ωστόσο να τονίσω», πρόσθεσε, «ότι το 2015 μέσω Σερβίας πέρασαν 600.000 πρόσφυγες κι αυτό που μας κάνει να ανησυχούμε είναι η έλλειψη ενιαίας προσέγγισης από την ΕΕ. Όλα τα μεμονωμένα μέτρα και βήματα που παίρνουν ορισμένες χώρες είναι κάτι που μας φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κούρτς εξήγγειλε ανώτατο όριο προσφύγων και εξάρτησε τα επόμενα βήματα από το τι θα κάνουν άλλες χώρες που βρίσκονται στη βαλκανική οδό. Θα πρέπει λοιπόν να περιμένουμε να δούμε εάν η Αυστρία θα κλείσει τα σύνορά της. Κι αν ακολουθήσουν η Κροατία και η Σλοβενία, τότε η Σερβία θα αναγκαστεί απλά να κάνει το ίδιο. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε όλους τους πρόσφυγες στη χώρα».

“Προσπαθούμε για εποικοδομητική στάση”

Το παράδοξο που επισημαίνει ο Σέρβος ανώτατος αξιωματούχος είναι ότι οι πρόσφυγες δεν αλλάζουν δρόμο προς τη βόρεια Ευρώπη, δεν επιλέγουν να περάσουν παραδείγματος χάρη από το Κοσσυφοπέδιο, γιατί η Σερβία τους έτεινε πάντα χείρα βοήθειας μέχρι τώρα. Αλλά από εδώ και στο εξής η πολιτική της συναρτάται και από το τι θα κάνουν οι γείτονες της στα δυτικά Βαλκάνια.

Ένας άλλος παράγοντας προβληματισμού είναι οι πρόωρες εκλογές την άνοιξη που συμπίπτουν με την προσφυγική κρίση. ΄Οπως τονίζει ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών μέχρι τώρα κανένα κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού δεν έχει εκμεταλλευτεί την συγκυρία για πλειοδοσία σε λαϊκισμό. “Προσπαθούμε να κρατάμε εποικοδομητική στάση. Ακολουθούμε το παράδειγμα της Γερμανία και νομίζω ότι θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε το ίδιο και στο μέλλον. Η Σερβία θα εξακολουθήσει να αποτελεί υπόδειγμα ανθρωπισμού”.

Πηγή: Deutsche Welle