Ή με τον Ερντογάν ή αλλιώς τρομοκράτης

by/ 0 Comments / 0 View / 29/12/2021

Μαργαρίτα Βεργολιά
Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού ερευνά για θύλακες «τρομοκρατίας» στον Μητροπολιτικό Δήμο της Κωνσταντινούπολης, στοχοποιώντας τον Εκρέμ Ιμάμογλου και τους άλλους δημάρχους της αντιπολίτευσης, σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από την κατάρρευση της λίρας.

Για τους έντεκα κεμαλιστές δημάρχους του CHP -που χθες ένωσαν τις φωνές τους κατά των μεθοδεύσεων Ερντογάν- όπως και για πολλούς αναλυτές και για εκατομμύρια πολίτες δεν χωρά αμφιβολία ότι το τελευταίο «πυροτέχνημα» της κυβέρνησης της Αγκυρας δεν είναι παρά μια απόπειρα αποπροσανατολισμού από την κρίσιμη συγκυρία. Μεσούσης της οικονομικής κρίσης και της δημοσκοπικής κατάρρευσης του Τούρκου προέδρου και της κυβέρνησής του, το υπουργείο Εσωτερικών τού (χαρακτηριζόμενου «χαλίφη» δίπλα στον «σουλτάνο») Σουλεϊμάν Σοϊλού ανακοίνωσε τη διενέργεια έρευνας για πιθανούς… θύλακες «τρομοκρατίας».

Το πού είναι το πιο ενδιαφέρον. Αφορά αποκλειστικά τον Μητροπολιτικό Δήμο της Κωνσταντινούπολης, που ελέγχει η κεμαλική αξιωματική αντιπολίτευση, με τα «ηνία» να κρατά ο Εκρέμ Ιμάμογλου: πιθανός αντίπαλος του Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του 2023 ή όποτε τέλος πάντων αυτές γίνουν. Η έρευνα ανακοινώθηκε μέσω twitter την Κυριακή και αφορά 557 εργαζομένους στον δήμο. Ολοι τους, τόνισε με νόημα στη σχετική ανάρτηση το τουρκικό ΥΠΕΣ, προσλήφθηκαν επί θητείας Ιμάμογλου.

Στο στόχαστρο μπαίνουν φερόμενες διασυνδέσεις τους με ομάδες που η Αγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές»: οι περισσότεροι για πιθανές σχέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), άλλοι με ακροαριστερές –εκτός νόμου στη γείτονα– παρατάξεις και μόλις δύο με το δίκτυο Γκιουλέν. Τις εξελίξεις είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο Σοϊλού προ δύο εβδομάδων, κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης κοινοβουλευτικής συζήτησης για τον προϋπολογισμό, αφήνοντας από τότε να εννοηθεί ότι στο επίκεντρο της έρευνας συγκαταλέγονται και υψηλόβαθμοι δημοτικοί αξιωματούχοι.

Δηλητηριώδες κλίμα

Μέχρι και τώρα, καταγγέλλει ο Ιμάμογλου, ο Μητροπολιτικός Δήμος Κωνσταντινούπολης δεν έχει ενημερωθεί αρμοδίως για το θέμα. «Η διαδικασία προσλήψεων στον δήμο είναι ξεκάθαρη. Για καθέναν που κάνει αίτηση για μια θέση εργασίας, ζητείται ποινικό μητρώο από το υπουργείο Δικαιοσύνης», τόνισε. «Εάν λοιπόν το υπουργείο Εσωτερικών κάνει έρευνα, θα πρέπει να την ξεκινήσει εναντίον του υπουργείου Δικαιοσύνης», προσέθεσε ο Ιμάμογλου. Και «αν ο υπουργός εντοπίσει στον δήμο τρομοκράτες και κοινοποιήσει ονόματα, χωρίς να γίνουν συλλήψεις», υπογράμμισε –υπαινισσόμενος πιθανή προβοκάτσια– «τότε θα πρέπει να παυθεί».

Η κυβέρνηση θα βρει τους δήμους του CHP «και τον λαό ενωμένους μπροστά σε αυτή την αδικία», ανέφεραν σε χθεσινή κοινή ανακοίνωσή τους οι έντεκα δήμαρχοι που εξελέγησαν με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις ταραχώδεις δημοτικές εκλογές του 2019. Μεταξύ αυτών που έσπευσαν στο πλευρό του Εκρέμ Ιμάμογλου ήταν και ο δήμαρχος Αγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς: έτερος πιθανός αντίπαλος του Ερντογάν στη διεκδίκηση της προεδρίας, για την οποία οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον νυν πρόεδρο να χάνει στον δεύτερο γύρο από αμφότερους τους προαναφερθέντες, μάλιστα με διψήφια διαφορά.

Μέσα σε αυτό το δηλητηριώδες κλίμα πόλωσης –το οποίο δυναμιτίζει η οικονομική κρίση– έγινε χθες και επίθεση στα γραφεία του αριστερού/φιλοκουρδικού κόμματος HDP στην Κωνσταντινούπολη. Αντρας εισέβαλε με μαχαίρι, απειλώντας να σκοτώσει όλους όσοι βρίσκονταν στα γραφεία. Τραυμάτισε δύο άτομα, προτού ακινητοποιηθεί και συλληφθεί από την αστυνομία. Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση σε γραφεία του HDP – τον περασμένο Ιούνιο είχε εισβάλει ένοπλος στο κτίριο του κόμματος στη Σμύρνη, εκτελώντας εν ψυχρώ μία γυναίκα.

«Αυτές οι επιθέσεις δεν μπορούν να μας εκφοβίσουν», ανέφερε σε ανακοίνωση το HDP, δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης και τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη σήμερα στην Τουρκία, όπου οι ποδηγετούμενες δικαστικές αρχές προωθούν την απαγόρευσή του με κατηγορίες περί «τρομοκρατίας». «Ο λαός μας δίνει την πιο σθεναρή απάντηση, προστατεύοντας το κόμμα του», τόνισε το HDP, «και θα συνεχίσει να το κάνει». Οσο περνά ο καιρός, στη γείτονα δείχνει να μυρίζει όλο και πιο έντονα… μπαρούτι.

efsyn.gr